Θέρμανση και ζεστό νερό: Boiler,Λέβητες & Αντλία Θερμότητας

θέρμανση και ζεστό νερό Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Θέρμανση και ζεστό νερό: ΜΠΟΙΛΕΡ σε κεντρική θέρμανση ή ατομικός λέβητας φυσικού αερίου. Στα περισσότερα σπίτια το ζεστό νερό παράγεται από τον θερμοσίφωνα. Ο θερμοσίφωνας μπορεί να είναι ηλεκτρικός αλλά και ηλιακός με την δυνατότητα παράγωγης ζεστού νερού χρήσης. Μια άλλη μέθοδος για την παράγωγη ζεστού νερού που προσφέρει μεγάλη οικονομία είναι η θέρμανση του νερού χρήσης από το σύστημα θέρμανσης(κεντρική,ατομικό σύστημα).

Θέρμανση και ζεστό νερό

Θέρμανση και ζεστό νερό είναι κάλος λειτουργικός και οικονομικός συνδυασμός όπου το σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης(ζεστό νερό για πλύσιμο χεριά, πιάτα/λουτρό).

ΜΠΟΙΛΕΡ

Πως όμως το σύστημα θέρμανσης ζεσταίνει το νερό χρήσης και γιατί η θέρμανση και ζεστό νερό είναι ένας οικονομικός συνδυασμός;

Ας πάρουμε την περίπτωση μιας πολυκατοικίας.

Το Ζεστό νερό για την θέρμανση παράγεται στον λέβητα και μέσω του δικτύου σωληνώσεων διοχετεύεται στο κτίριο για την θέρμανση του.

Για την παράγωγη του ζεστού νερού χρήσης (πλύσιμο κλπ) μια σωλήνα με το νερό του λέβητα θερμαίνει ένα δοχείο με ζεστό νερό (μπόιλερ-boiler). Μέσα από το μπόιλερ περνάει η σωλήνα που έρχεται από τον λέβητα ζεσταίνει το νερό και επιστρέφει πίσω στον λέβητα. Στο μπόιλερ λοιπόν μπορεί να παραχθεί και να αποθηκευτεί ζεστό νερό χρήσης από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Παράλληλα το μπόιλερ έχει την δυνατότητα να θερμαίνεται και με ηλεκτρική αντίσταση (μπόιλερ διπλής ενέργειας) αλλά και να δέχεται ζεστό νερό από τον ήλιο και τον ηλιακό συλλέκτη (μπόιλερ τριπλής ενέργειας).

Η τροφοδοσία με ζεστό νερό στο μπόιλερ γίνεται μέσω ενός μικρού κυκλοφορητή(μικρής αντλίας). Το ζεστό νερό χρήσης φεύγει και διανέμεται στο δίκτυο μέσω και ενός άλλου κυκλοφορητή ενώ ζεστό νερό συμπληρώνεται μέσα στο δοχείο – μποιλερ.

Τα οφέλη του ζεστού νερού από μπόιλερ (δηλαδή του συστήματος Θέρμανση και ζεστό νερό) είναι ότι δίνει την δυνατότητα για ζεστό νερό χρήσης άμεσα (δεν χρειάζεται να ανάψουμε το θερμοσίφωνα ούτε περιμένουμε να ζεστάνει ο ηλιακός. Παράλληλα προσδίδει οικονομία μιας και ο λέβητας είναι ήδη σε λειτουργιά για να θερμάνει το σπίτι-πολυκατοικία ενώ δίνει μέρος της ενέργειας στο boiler. Επίσης αποφεύγουμε την χρήση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που είναι η πιο ακριβή μέθοδος θέρμανσης του νερού.

Ατομικός Λέβητας για Θέρμανση και ζεστό νερό

lebetesaeriouΣτην περίπτωση του ατομικού λέβητα φυσικού αεριού δεν απαιτείται μποιλερ μιας και ο ατομικός λέβητα έχει ενσωματωμένο ένα μικρό δοχείο όπου όταν αποτεθεί παράγεται ζεστό νερό χρήσης άμεσα. Κατά την συνήθη λειτουργία οι επίτοιχοι λέβητες αερίου  παράγουν ζεστό νερό για την θέρμανση του χώρου. Μόλις χρειαστεί ζεστό νερό για χρήση-πλύσιμο ένας αυτοματισμός περνά όλη την θερμότητα μέσα από το μικρό δοχείο παράγωγης ζεστού νερού. Ο ατομικός λέβητας είναι η πιο καλή λύση αυτονομίας στην θέρμανση και τα τελευταία χρόνια βρίσκει πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Συνολικά θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης είναι συνυφασμένα. Είναι μια ωφέλιμη πρακτική και οικονομική λύση που δυστυχώς όμως και για διαφόρους λογούς δεν είχε χρησιμοποιηθεί στις πολυκατοικίες τα παλιότερα χρόνια (κοινόχρηστα, χαμηλότερο κόστος κατασκευής, έλλειψη ενημέρωσης και τεχνογνωσίας). Τώρα όμως με τα νέα μέσα αλλά και τις νέες τεχνολογίες ο συνδυασμός αυτός είναι όλο και πιο προσιτός. Η δε χρήση φυσικού αεριού και οι ατομικοί λέβητες αερίου κάνουν τον συνδυασμό θέρμανσης και παράγωγης ζεστού νερού μια παρά πολύ οικονομική και χρηστική μέθοδο για ζεστό νερό χειμώνα καλοκαίρι!!!

Αντλία θερμότητας για ζεστό νερό Greenbuilding

Αντλία θερμότητας

Η θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης μπορεί να γίνει και με αντλία θερμότητας. Η αντλία θερμότητας μπορεί να έχει ενσωματωμένο εναλλάκτη/δοχείο για την παράγωγη ζεστού νερού, ή να δίνει απευθείας ζεστό νερό στο boiler βεβιασμένης κυκλοφορίας.

Επίσης υπάρχουν και αντλίες θερμότητας που μπορούν να παράγουν απευθείας ΖΝΧ χωρίς να θερμαίνουν κάποιον χώρο.

 

 

 


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε το video για το Boiler. Στην συνέχεια κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τις κατασκευές την ενέργεια και το σπίτι.


 

Δεν έχω δυνατότητα σύνδεσης με φυσικό αέριο

Τι είδους θέρμανση μπορώ να βάλω;

Αν το σπίτι σας δεν είναι κοντά στο δίκτυο του φυσικού αερίου τότε θα πρέπει να δείτε τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.

Οι πάροχοι φυσικού αέριου μπορούν να επεκτείνουν το δίκτυο τους και να έρθουν στην πολυκατοικία σας. Αν υπάρξει η απαραίτητη ελάχιστη κατανάλωση τότε η σύνδεση μπορεί να υλοποιηθεί. Σε συνεννόηση με τους υπολοίπους ενοίκους των γειτονικών κατοικιών η επέκταση του δικτύου μπορεί να γίνει από τον πάροχο.

Αν πάλι η σύνδεση με το φυσικό αέριο δεν είναι εφικτή θα πρέπει να δείτε τις εναλλακτικές λύσεις. Το σύστημα παραγωγής του ζεστού νερού μπορεί να λειτουργήσει με πετρέλαιο, βιομάζα-ξύλο ή υγραέριο.

Υπάρχει επίσης η λύση του ηλεκτρικού με τους ηλεκτρικούς λέβητες αλλά και τις αντλίες θερμότητας για μεγαλύτερη οικονομία στην θέρμανση

Θα χρειαστώ την βοήθεια σας

Παρακαλώ επικοινωνήστε

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΤΕΕ & BUDERUS

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.