Υαλοβάμβακας: Ένα υλικό για άριστη Θερμομόνωση και ηχομόνωση

Υαλοβάμβακας για μια σωστή θερμομόνωση - Θερμοπρόσοψη Greenbuilding

Υαλοβάμβακας: Η μόνωση με υαλοβάμβακα , αποτελεί μια αρίστη επιλογή λόγω του ότι το υλικό έχει πολύ καλές θερμονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.

Υαλοβάμβακας στην θερμομόνωση

Η θερμομόνωση με υαλοβάμβακα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες  μορφές μονώσεων λόγω του μικρού βάρους του υλικού, της υψηλής αντοχής του και της μεγάλης ανθεκτικότητας του. H χρήση υαλοβάμβακα έχει κυριαρχήσει ειδικά σε μονώσεις εξοπλισμού όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 250οC.

Ο υαλοβάμβακας αποτελείται μακριές και λεπτές γυαλιού, ανόργανες ίνες που ενώνονται μεταξύ τους με ειδικό συνδετικό υλικό υψηλής θερμοκρασίας . Οι λεπτές αυτές ίνες του γυαλιού κατανέμονται έτσι ώστε να εγκλωβίσουν μικροσκοπικούς θύλακες αέρα, δημιουργώντας έτσι άριστη θερμομόνωση και ηχομόνωση . Ο υαλοβάμβακας έχει μεγάλα πλεονεκτήματα στη μεταφορά και εγκατάσταση χάρις στο χαμηλό του βάρος.

Οι πλάκες έχουν κοπεί σε συγκεκριμένες διαστάσεις ενώ , ενώ τα παπλώματα είναι διαθέσιμα σε μεγάλα ρολά. Η συμπίεση του υλικού μειώνει την αποτελεσματικότητά του και γι΄ αυτό  απαιτεί αυστηρή προσοχή κατά την εγκατάσταση.  Τα παπλώματα συνήθως έχουν στην μια όψη φύλλο αλουμινίου που τοποθετείται  με πρόσωπο προς την κατεύθυνση της θερμότητας.Όταν εγκατασταθεί σωστά , δημιουργεί μια συνεχή μεμβράνη που επιβραδύνει το πέρασμα της υγρασίας και μειώνει την πιθανότητα που ινώδη σωματίδια θα εισέλθουν στο χώρο.

Επιπλέον , ο υαλοβάμβακας είναι χημικά αδρανής, δεν διαβρώνει τα μέταλλα και δεν ευνοεί την ανάπτυξη της μούχλας μεγαλώνουν μούχλα .Ο υαλοβάμβακας κατασκευάζεται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες έως 30% και είναι φιλικός προς το περιβάλλον.

Ο υαλοβάμβακας χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία από τον κατασκευαστικό κλάδο και εμπορικά τον συναντάμε σε πάπλωμα, ρολά, πλάκες αλλά και χύδην για πλήρωση με ειδικό φυσητήρα.

Στα σπίτια  η μόνωση με υαλοβάμβακα μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα μέρη του κελύφους του κτιρίου σε τοιχοποιία, σε δάπεδα και πατώματα και σε στοιχεία του φέροντος οργανισμού. Το χρώμα του μπορεί να είναι ροζ , κίτρινο, λευκό ή πράσινο , ανάλογα με τον κατασκευαστή του , και έχει σπογγώδη αίσθηση.

Παραγωγή Υαλοβάμβακα

Η χημική σύνθεση του Υαλοβάμβακας μπορεί να ποικίλει. Τα βασικά υλικά για την παραγωγή του υαλοβάμβακα είναι άμμο, ανθρακικό νάτριο, δολομίτης, ασβεστόλιθος, θειικό νάτριο, νάτριο, νιτρικά άλατα και ορυκτά που περιέχουν βόριο και αλουμίνα. Επιπλέον, στην παράγωγη τη του υαλοβάμβακα, η παρτίδα μπορεί να περιέχει ανακυκλωμένα υλικά ή απόβλητα προϊόντων.
Η παραγωγή υαλοβάμβακα χρησιμοποιεί τεχνολογίες, που περιλαμβάνουν τήξη των υλικών, την δημιουργία ινών και την σκλήρυνση του τελικού προϊόντος.

Οι φούρνοι που παράγουν το υαλοβάμβακα είναι συνήθως ηλεκτρικοί , αερίου ή άλλου τύπου. Το γυαλί λιώνει και ρέει κατά μήκος της εστίας και μέσα από ειδικά καλούπια. Στην έξοδο το υλικό παραλαμβάνεται από φυγοκεντρικά μηχανήματα. Ο σχηματισμός της φυγοκέντρησης σε συνδυασμό με τον ψεκασμό μιας υδατικής ρητίνης ψεκάζεται δίνουν στο υαλοβάμβακα την τελική του μορφή.

Πηγή: ΕΛΟΤ , KNAUF

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.