Βαθμός απόδοσης λέβητα

Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι είναι ο βαθμός απόδοσης του λέβητα έτσι, ώστε να φροντίσετε να κάνετε τα απαραίτητα για να έχετε μεγαλύτερη εξοικονόμηση στο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας.

βαθμός απόδοσης λέβητα

Θέρμανση

Greenbuilding

Ο βασικός τρόπος που θερμαίνονται οι πολυκατοικίες, τα διαμερίσματα αλλά και οι μονοκατοικίες είναι με κάποιο σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιεί τον λέβητα για να θερμάνει το σπίτι. Ο λέβητας ειναι συνήθως ένας λέβητας πετρελαίου ή λέβητας φυσικού αερίου. Σε πιο αποκεντρωμένες περιοχές όπου υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης ξύλου υπάρχουν και χρησιμοποιούνται οι ξυλολέβητες και λέβητες βιομάζας. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη χρήση βλέπουμε και στην θέρμανση με αντλίες θερμότητας που έχουν και αυτές ένα διαφορετικό Βαθμό απόδοσης.

 

βαθμός απόδοσης λέβητα καυστήρα

Πραγματικός βαθμός απόδοσης λέβητα

Ο πραγματικός βαθμός απόδοσης του λέβητα προκύπτει από την ανάλυση των καυσαερίων. Κάθε χρόνο ένα σύστημα θέρμανσης πρέπει να συντηρείται. Σε κάποιες περιπτώσεις η συντήρηση είναι απαραίτητη να γίνεται και περισσότερες φορές ανάλογα με την ισχύ του λέβητα. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης ο τεχνικός που έχει αναλάβει την συντήρηση θα κάνει ανάλυση των καυσαερίων έτσι ώστε να εκδώσει το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Στην ανάλυση των καυσαερίων αναγράφεται ο πραγματικός βαθμός απόδοσης ο οποίος έχει πιστοποιηθεί από τον τεχνικό. Αυτό μπορείτε να το δείτε στο σχετικό έγγραφο στην παραπάνω φωτογραφία με το κόκκινο βελάκι. Αυτός ειναι ένας βαθμός επί της εκατό που ουσιαστικά πιστοποιεί πόσο καλά λειτουργεί ο λέβητας του αερίου η του πετρελαίου.

Ο βαθμός απόδοσης λέβητα ειναι η θερμότητα που παράγει ο λέβηταςδια την θερμότητα που λαμβάνει από το καύσιμο πετρέλαιο η φυσικό αέριο. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός απόδοσης τόσο καλύτερα λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης και τόσο μεγαλύτερη οικονομία έχει το σπίτι.

Πως μπορείτε να αυξήστε τον βαθμό απόδοσης

  • Η σωστή και τακτική συντήρηση του λέβητα είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να διασφαλιστεί ένα καλό βαθμό απόδοσης στο σύστημα θέρμανσης
  • Ένας έμπειρος τεχνικός θα κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες και ρυθμίσεις έτσι ώστε να διασφαλίζει την σωστή λειτουργία του λέβητα κάθε χρόνο
  • Όταν ο τεχνικός δει κάποια προβλήματα θα σας ενημερώσει έτσι ώστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και αν χρειαστεί να αναβαθμίσετε τον λέβητα του σπιτιού σας

Παλιός λέβητας

Όταν παλιώνει ο λέβητας τότε και ο βαθμός απόδοσης αρχίζει κι αυτός να μειώνεται. Είναι αναμενόμενο σε πολύ παλιούς λέβητες  η λειτουργία πλέον να είναι ασύμφορη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση  του λέβητα με έναν νέο λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου καινούργιας τεχνολογίας ο οποίος θα έχει πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης.

Τα τελευταία χρόνια στις αντικατάστασης που κάνουμε χρησιμοποιούμε λέβητες καινούργιας τεχνολογίας που χρησιμοποιούν τα καυσαέρια για να ανεβάσουν το βαθμό απόδοσης. Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο λέβητες συμπυκνώσεως. Είναι μία μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα και σε απόδοση αλλά και σε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.