Λέβητας Συμπύκνωσης

Ο Λέβητας Συμπύκνωσης είναι ίσως ο πιο αποδοτικός λέβητας που μπορεί να αγοράσει κανένας σήμερα στην αγορά.  Είναι η καινούργια τάση στην αγορά των λεβήτων η οποία όμως μετράει περίπου μια δεκαετία ζωής. Οι λέβητες συμπυκνώσεως αν συγκριθούν με τους παραδοσιακούς λέβητες έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα.

Οι λέβητες συμπυκνώσεως μπορούν να εγκατασταθούν σε υπάρχοντα λεβητοστάσια. Μπορεί να αντικατασταθεί ο παλιός λέβητας και να γίνει καινούργια εγκατάσταση με λέβητες συμπυκνώσεως. Φυσικά και μπορούν να μπουν σε καινούργιες εγκαταστάσεις σε καινούργια λεβητοστάσια.

Μπορούν να συνδυαστούν άριστα με τον ηλιακό θερμοσίφωνα και να δίνουν ταυτόχρονα και ζεστό νερό χρήσης για το σπίτι. Γενικά είναι ενεργειακά αποδοτικοί, αρκετά οικονομικοί στην χρήση αλλά και ικανοποιητικοί στην αγορά. Έχουν ευκολία στον τρόπο συντήρησης και πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες που πλέον θα εξαφανιστούν.

Λέβητας Συμπύκνωσης

Θέρμανση

Greenbuilding

Πώς δουλεύει όμως ο λέβητας συμπύκνωσης;

Μάθετε λοιπόν πώς δουλεύει όμως ο λέβητας συμπυκνώσεως. Οι λέβητες συμπυκνώσεως είναι η νέα γενιά των λεβήτων η οποία έχει σχεδιαστεί για ενέργεια, απόδοση και άνεση μέσα στο σπίτι. Η χρίση της τελευταίας τεχνολογίας συμπύκνωσης, επιτρέπει σε αυτούς τους λέβητες να έχουν πολύ αποδοτική θέρμανση στο σπίτι εξοικονομώντας ταυτόχρονα πολλή ενέργεια σε σχέση με τους συμβατικούς.

Στην λειτουργία για την θέρμανση του σπιτιού οι λέβητες συμπύκνωσης δουλεύουν διαφορετικά από τους συμβατικούς λέβητες. Ένας συμβατικό λέβητας δουλεύει για να ζεστάνει το σπίτι εκλύει  στην ατμόσφαιρα ταυτόχρονα καπνό αλλά και νερό με την μορφή ατμού. Ειναι η βασική αντίδραση της καύσης όπου εκλύονται μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Αυτό όμως δε γίνεται στους λέβητες συμπύκνωσης. Αντίθετα οι λέβητες αυτοί ανακτούν του υδρατμούς που η συμβατικοί λέβητες εκλύουν στην ατμόσφαιρα με τα καυσαέρια.

Ο Λέβητας Συμπύκνωσης όμως τι κάνει; Συμπυκνώνει το νερό, τον υδρατμό από την καύση σε υγρό νερό.  χρησιμοποιώντας έτσι την ενέργεια του υδρατμού την πρόσθετη λανθάνουσα θερμότητα (από όσα είχαμε μάθει στο Λύκειο στην Φυσική). Αυτό τους κάνει να είναι πάρα πολύ αποδοτικοί και μία πολύ καλή λύση για την θέρμανση του σπιτιού.

Λέβητας συμπύκνωσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ξύλο

Ο Λέβητας είναι συμβατός για όλους τους τύπους καυσίμων. Μπορεί να λειτουργεί χρησιμοποιώντας διάφορα καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το υγραέριο, το φυσικό αέριο και το ξύλο. Πολύ απλά έχει όλο τον απαραίτητο σχεδιασμό και την κατασκευή έτσι ώστε να λειτουργήσει με το καύσιμο που εσείς θα επιλέξετε να έχετε μόνιμα στο σπίτι σας.

Μπορείτε να συνδέσετε τον λέβητα με τον ηλιακό θερμοσίφωνα αυξάνοντας έτσι την εξοικονόμηση ενέργειας με την χρήση του ήλιου.

Ο λέβητες παράγει την θερμότητα σε δύο φάσεις. Στην Φάση 1 ο λέβητας θα κάψει το καύσιμο της επιλογής σας, το καύσιμο που έχετε επιλέξει να σας θερμαίνει. Η φάση της καύσης ειναι παρόμοια με τον τρόπο καύσης ενός συμβατικού λέβητα. Καθώς γίνεται η καύση, εισάγει τη θερμότητα από τον καυστήρα σε έναν εναλλάκτη θερμότητας. Ο ζεστός αέρας ταξιδεύει μέσω του εναλλάκτη θερμότητας και διατηρείται εδώ για όσο το δυνατόν περισσότερο για να ανεβάσει τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια θα μεταφέρει αυτή τη θερμότητα στα καλοριφέρ σας.

Στην φάση 2 είναι αυτή που διαφοροποιούνται αυτοί οι λέβητες από τους συμβατικούς λέβητες . Αντί να αφήνουν τα καυσαέρια και τους υδρατμούς να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα, οι λέβητες συμπύκνωσης ψύχουν αυτά τα αέρια, συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς για να αξιοποιήσουν το θερμικό τους φορτίο.

Η θερμότητα ταξιδεύει επίσης μέσω μιας δευτερεύουσας περιοχής συμπύκνωσης, κάτι που δεν έχουν άλλοι τύποι λεβήτων. Καθώς συμβαίνει αυτό, ο θερμός αέρας συμπυκνώνεται, προκαλώντας σταγονίδια ή υδρατμούς - οι οποίοι στη συνέχεια συλλέγονται και απομακρύνονται για να απορριφθούν μέσω μιας αποχέτευσης. Αυτό είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός λέβητα συμπύκνωσης, καθώς κανένας άλλος λέβητας δεν θα έχει αυτό το βαθμό απόδοσης.

Οι λέβητες συμπύκνωσης έχουν σχεδιαστεί για ανάκτηση και εξοικονόμηση ενέργειας. Σε έναν παλαιότερο λέβητα, η θερμότητα που αφήνει τον καμινάδα μπορεί να είναι πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου. Με έναν νεότερο, λέβητα συμπύκνωσης, μειώνεται σημαντικά στους περίπου 55 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε όλη αυτήν την διαφορά θερμοκρασίας,

Είναι εξαιρετικοί στην ανακύκλωση αυτής της θερμότητας για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του κρύου νερού που επιστρέφει. Αυτή η διαδικασία μεγιστοποιεί την εξοικονόμηση ενέργειας, κατατάσσοντας τους λέβητες συμπύκνωσης μεταξύ των πιο ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης που μπορείτε να βάλετε στο σπίτι ή στο διαμέρισμα σας.

Υπέρ και Κατά

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;

Υπέρ

  • Υψηλή ενεργειακή απόδοση - εξοικονόμηση στον λογαριασμό θέρμανσης του σπιτιού σας.
  • Χαμηλότερη κατανάλωση αερίου από τους συμβατικούς λέβητες αερίου και πετρελαίου με πολύ λιγότερη κατανάλωση καυσίμου για το ίδιο επίπεδο παραγωγής θερμότητας
  • Γρήγορη απλή εγκατάσταση, με πολλές επιλογές εγκατάστασης για κάθε σπίτι για κεντρική αλλά και ατομική θέρμανση και ζεστό νερό στο σπίτι.
  • Καλύτερο για το περιβάλλον - χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τις συμβατικές επιλογές λέβητα.

Βασικά μειονεκτήματα

  • Είναι σχετικά πιο ακριβοί από τους συμβατικούς λέβητες αερίου, πετρελαίου ή ξύλου - περίπου 30%.
  • Πρέπει να γίνει εγκατάσταση για αποχέτευση των συμπυκνωμάτων που σε μερικά μπαλκόνια μπορει να δημιουργεί προβλήματα.
  • Έχουν πιο πολύπλοκα εσωτερικά συστήματα που τους βοηθούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αυτό πολλές φορές σημαίνει ότι μπορει να έχουν και περισσότερα προβλήματα και σφάλματα.
  • Επιπλέον μπορεί να αρχίσουν να διαβρώνονται από το συμπύκνωμα εάν δεν συντηρούνται σωστά. Ωστόσο, λόγω του κέρδους της απόδοσης, οι λέβητες συμπύκνωσης εξακολουθούν να αξίζουν.
  • Πιο ακριβή συντήρηση. Και πάλι, λόγω της πιο τεχνικής πολυπλοκότητας των λεβήτων συμπύκνωσης, μπορεί να είναι πιο δαπανηρή η συντήρησή τους. Ο συμβατικοί λέβητες, είναι γενικά φθηνότεροι στην επισκευή και αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, καθώς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου, μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα σε ένα νοικοκυριό. Επομένως, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του λέβητα συμπύκνωσης είναι υψηλότερες, καταλήγουν να είναι η πιο ωφέλιμη επιλογή για το σπίτι σας μακροπρόθεσμα.

Εάν ο παλιός σας λέβητας χωρίς συμπύκνωση εξακολουθεί να λειτουργεί ικανοποιητικά, διατηρήσετε τον λέβητα σας. Αλλά είναι σκόπιμο όταν πέσουν τα επίπεδα απόδοσης και πλέον δεν είναι οικονομικό να συνεχίσετε να επισκευάζετε το παλιό μοντέλο, να τον αντικαταστήσετε με λέβητα συμπύκνωσης.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.