Τι είναι οι λαμπες led: όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτές!

Φωτισμός

Λάμπες led.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία φωτισμού με λαμπες led κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με τους καταναλωτές να τις επιλέγουν για το φωτισμό του χώρου τους. Τι ξέρουμε όμως για τις λαμπες led ;

Το αρκτικόλεξο LED προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις Light Emitting Diode, που σημαίνει δίοδος εκπομπής φωτός. Η αρχή λειτουργίας τους είναι απλή. Το led είναι μια ηλεκτρονική διάταξη-συσκευή (δίοδος ημιαγωγών) η οποία όταν συνδεθεί με την πηγή ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα) δίνει φώς. Η δίοδος αυτή εκπέμπει σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος όταν περνάει ρεύμα από μέσα της κι έτσι με την κίνηση των ηλεκτρονίων παράγεται φως. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι λάμπες led δεν περιέχουν υδράργυρο.

Οι λαμπτήρες led έχουν μεγάλο εύρος χρήσης καθώς μπορούμε να τους συναντήσουμε στο σπίτι, στο γραφείο, στη βιομηχανία, στα καταστήματα κ.τ.λ. Η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις κοινές λάμπες ενώ η εξοικονομηση ενεργειας που προσφέρουν είναι μέχρι και 80% περισσότερη συγκριτικά με τους κοινούς λαμπτήρες.

 

Οι λάμπες led μπορούν να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζουν το φως σε ένα σημείο. Με αυτή τους τη δυνατότητα βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή σε μικρά και μεγάλα καταστήματα καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για να πραγματοποιούν οι πελάτες τα ψώνια τους αφού όχι μόνο δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα αλλά μπορούν να αναδείξουν συγκεκριμένα προϊόντα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επιλογής των λαμπτήρων led που εκπέμπουν λευκό φως το οποίο είναι ιδανικό για να εργαζόμαστε, τους καθιστά πρώτους στην επιλογή για φωτισμό σε γραφεία και εταιρείες.

Οι λάμπες led μπορούν επίσης να προσφέρουν έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο φωτισμό για αυτό και είναι ιδανική επιλογή για χώρους εστίασης, υποδοχής ξενοδοχείων, αλλά και για εξωτερικούς χώρους καθώς μπορούν να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας led τα τελευταία χρόνια. Η πρόβλεψη για την εφαρμογή τους είναι ότι στο μέλλον θα αντικαταστήσουν όλους τους άλλους λαμπτήρες!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.