Ο Απόλυτος Οδηγός Αγοράς για τα Διπλά Τζάμια.

Διπλά τζάμια : Διαβάστε τον οδηγό αγοράς που εξηγεί τα πλεονεκτήματα, τους τύπους και την εξοικονόμηση ενέργειας από την εγκατάσταση διπλών τζαμιών στο σπίτι.

Εάν έχετε παλιά κουφώματα με μονά τζάμια στο σπίτι, τότε το πιο πιθανό είναι να αισθάνεστε περισσότερο κρύο το χειμώνα και περισσότερη ζέστη το καλοκαίρι. Ακόμα μέσα από τα μονά τζάμια περνάει πιο εύκολα ο ήχος και είναι πιο εύθραυστα από τα διπλά τζάμια. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που κάνουν τον κόσμο να στρέφεται στην αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ενεργειακά.

Διπλά Τζάμια στις κατασκευές και ανακαινίσεις από την Greenbuilding

Κουφώματα

Greenbuilding

Θα σας εξηγήσουμε πως λειτουργούν τα διπλά τζάμια και ποιοι διαφορετικοί τύποι τζαμιών υπάρχουν. Θα σας δώσουμε κάποιες βασικές οδηγίες που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά και θα σας παρουσιάσουμε την συνολική εικόνα για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχετε.

 


Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.


Τι είναι τα διπλά τζάμια και ποια τα πλεονεκτήματα τους;

Τα κουφώματα με διπλά τζάμια αποτελούνται από δυο τζάμια που χωρίζονται μεταξύ τους από κενό ή κάποιο αδρανές αέριο. Τα τζάμια συνδέονται με ένα ειδικό αποστάτη, δημιουργούν ένα σώμα και ενσωματώνονται στο πλαίσιο του κουφώματος που μπορεί να είναι μεταλλικό, πλαστικό ή ξύλινο.

Η εγκατάσταση ενός καλού και σύγχρονου κουφώματος θα προσθέσει στην αισθητική του σπιτιού σας και θα δώσει άλλη ποιότητα στην ζωή σας μέσα στο σπίτι. Ας δούμε όμως ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουν τα διπλά τζάμια.

Οικονομία – Ασφάλεια – Ηχομόνωση – Προστασία των επίπλων.

Προφέρουν τα διπλά τζάμια εξοικονόμηση ενέργειας;

Οικονομία – Εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι διπλοί υαλοπίνακες κρατούν την ζέστη ή την δροσιά μέσα στο σπίτι ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Προσφέρουν μια επιπλέον θερμομόνωση και βελτιώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού, αερίου, πετρελαίου η άλλης μορφής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση του σπιτιού. Παράλληλα με την εγκατάσταση σύγχρονων κουφωμάτων μειώνεται και ο κρύος αέρας που μπαίνει στο σπίτι μέσα από τις χαραμάδες και αυξάνει το κόστος θέρμανσης.

Ο τρόπος κατασκευής των κουφωμάτων με διπλούς υαλοπίνακες δημιουργεί μια αεροστεγή κατασκευή που εμποδίζει την θερμότητα να φύγει μέσα από το σπίτι. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο της συγκέντρωσης όλης της θερμότητας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει η δυνατότητα επίστρωσης της επιφάνειας του τζαμιού με οξείδια μετάλλων. Με αυτόν τον τρόπο η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στο περιβάλλον και δεν συγκεντρώνεται μέσα στο σπίτι.

 

 

είδη κουφωμάτωνΕπιδοτηθείτε έως και 85% για την αλλαγή των κουφωμάτων.

 

 

Διπλά τζάμια και Ασφάλεια - Triplex ή Securit;

Ασφάλεια.

Μονό ή διπλό τζαμί για ασφάλεια στο σπίτι; Εάν συγκρίνουμε την ασφάλεια των δυο κουφωμάτων εύκολα βρίσκουμε ποιο είναι το καλύτερο. Στην ασφάλεια θα πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο την αντίσταση σε κλοπή όσο και την προστασία των ένοικων από θραύση του γυαλιού.

Η κατασκευή των σύγχρονων κουφωμάτων με διπλά τζάμια προστατεύει το σπίτι από κλοπές.

 • Τα σύγχρονα κουφώματα κατασκευάζονται με συστήματα ασφαλείας πολλαπλών κλειδωμάτων.
 • Η κάσα του κουφώματος είναι στερεωμένη με αγκύρια στους τοίχους του σπιτιού.
 • Τα κουφώματα είναι έτσι φτιαγμένα έτσι ώστε το τζάμι να μην μπορεί να αφαιρεθεί από το εξωτερικό του σπιτιού.
 • Το γυαλί από μόνο του είναι πολύ πιο ανθεκτικό στο σπάσιμο από ότι στα παλιά μονά τζάμια.

Τώρα όσον αφορά την ασφάλεια από θραύση τα διπλά τζάμια είναι ο σίγουρος νικητής. Τα τζάμια του κουφώματος μπορούν και πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια σε θραύση. Οι βασικοί τύποι που δουλεύονται στην αγορά είναι τα Triplex και τα Securit.

 • Τα Triplex κατασκευάζονται από δυο ή περισσότερα γυαλιά. Τα γυαλιά αυτά συνδέονται με μια ειδική μεμβράνη. Σε περίπτωση θραύσης το γυαλί μένει στην θέση του. Η ειδική αυτή μεμβράνη βινυλίου το συγκρατεί μειώνοντας έτσι το ρίσκο σοβαρών τραυματισμών.

Τα τζάμια Triplex είναι ιδανικά για σπίτια. Χρειάζονται αρκετά χτυπήματα για να σπάσουν και είναι δύσκολο τα τρυπήσεις.

 • Το Securit είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικά από τα κοινά τζάμια. Υπόκεινται ειδική επεξεργασία σε φούρνο που αυξάνει την μηχανική αντοχή τους. Το Securit όταν σπάσει σπάει σε μικρά κυματάκια που δεν είναι αιχμηρά – «ρυζάκι».

Τα Securit είναι πιο οικονομικά από τα Triplex. Επίσης είναι πιο ελαφρά σε βάρος και δεν επιβαρύνουν το σκελετό και τους μηχανισμούς του κουφώματος.

Προσφέρουν τα διπλά τζάμια Ηχομόνωση;

Ηχομόνωση.

Θόρυβος από σκυλιά, αεροπλάνα, γείτονες ,μουσική, μηχανήματα; Τα κουφώματα μεταφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου. Τα παλιά συνηθισμένα μονά τζάμια αφήνουν τους θορύβους να εισχωρήσουν μέσα στο σπίτι.

Τα διπλά τζάμια δεν προσφέρουν μόνο θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση. Μια καλή κατασκευή κουφωμάτων με διπλά τζάμια είναι ο άριστος τρόπος για ηχομόνωση του σπιτιού. Τα διπλά τζάμια μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο μέχρι και 70%.

Η καλύτερη δυνατή ηχομόνωση με διπλά τζάμια μπορεί να επιτευχθεί :

 • Με την χρήση γυαλιών με μεγαλύτερο πάχος.
 • Με την χρήση πιο χοντρών τζαμιών.
 • Μεγαλώνοντας το διάκενο μεταξύ των δυο τζαμιών.
 • Χρησιμοποιώντας τζάμια διαφορετικά πάχη.
 • Χρησιμοποιώντας ακουστικά τζάμια, δηλαδή ειδικά τζάμια που έχουν μια ειδική εσωτερική μεμβράνη.

Τα διπλά τζάμια προστατεύουν τα έπιπλα;

Προστασία των επίπλων.

Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στις επιφάνειες του σπιτιού. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι αρκετά δυνατή να περάσει μέσα από ένα παλιό κούφωμα και να ξεθωριάσει τα χαλιά, τα έπιπλα και το παρκέ. Επίσης μπορεί να καταστρέψει φωτογραφίες πινάκες και άλλες ξύλινες κατασκευές.

Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά όλα τα τζάμια ακόμα και τους διπλούς υαλοπίνακες. Ακόμα και αν εγκαταστήσετε ακριβά ενεργειακά τζάμια Low-E, η υπεριώδης ακτινοβολία θα περάσει σε ποσοστό 50%. Η πιο ενδεδειγμένη λύση σε καινούργιες κατασκευές με διπλά τζάμια είναι η εγκατάσταση μιας ειδικής μεμβράνης προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η μεμβράνη προστασίας από την υπεριώδη προστατεύει τα έπιπλα αλλά επιτρέπει στο ορατό φως του ήλιου να μπαίνει κανονικά μέσα στο σπίτι. Μπλοκάρει τις βλαβερές ακτίνες και προστατεύει τα έπιπλα από την φθορά του ηλίου.

greenbuilding διπλο τζαμι

Τι μειονεκτήματα έχουν τα διπλά τζάμια;

Όμως δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να μην υπήρχαν και κάποια μειονεκτήματα ή έστω κάποια σημεία που τα διπλά τζάμια σε ένα σπίτι θέλουν προσοχή. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουν τα διπλά τζάμια είναι :

Υγρασία.

Η υγρασία παρουσιάζεται όταν οι υδρατμοί του χώρου, συναντούν μια ψυχρή επιφάνεια ψύχονται. Τότε η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και υγροποιείται πίσω σε σταγόνες νερού. Πολλές φορές σε σύγχρονες κατασκευές με καλή θερμομόνωση και ενεργειακά κουφώματα, παρατηρούμε να εγκλωβίζεται υγρασία μέσα στο σπίτι.

Για να εντοπίσετε τα προβλήματα συμπύκνωσης των υδρατμών θα πρέπει να δείτε που συγκεντρώνεται η υγρασία.

 • Στο μέσα γυαλί: Αν η υγρασία συγκεντρώνεται στην εσωτερική επιφάνεια του μέσα γυαλιού τότε η θερμοκρασία του γυαλιού είναι πολύ χαμηλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το σπίτι είτε δεν αερίζεται και δεν θερμαίνεται σωστά. Δοκιμάστε να εξαερίστε το σπίτι έτσι ώστε να αποκτήσετε την ιδανική υγρασία. Παράλληλα ελέγξτε συνολικά το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού.
 • Στο κενό μεταξύ των δυο τζαμιών: Κανονικά δεν θα έπρεπε να παρατηρείται υγρασία στο εσωτερικό του κουφώματος μιας και είναι αεροστεγώς κατασκευασμένα. Παράλληλα τα δυο τζάμια είναι δεμένα μεταξύ τους με να υδρόφιλο υλικό. Εάν παρατηρούνται  συμπυκνώματα – υγρασία ανάμεσα στα δυο τζάμια, σημαίνει πως υγρασία έχει διεισδύσει μέσα στο κούφωμα. Καλέστε έναν ειδικό να ελέγξει την κατάσταση των κουφωμάτων σας.

Αλλά προβλήματα.

Τα διπλά τζάμια εκτός από την υγρασία που προαναφέραμε δεν παρουσιάζουν κάποια άλλα προβλήματα. Τα κουφώματα όμως με διπλούς υαλοπίνακες θέλουν περιοδικό έλεγχο και συντήρηση. Αν αισθανθείτε κάποιο ρεύμα αέρα να έρχεται από τα τζάμια τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα εξαρτήματα ή τα λάστιχα του κουφώματος.

Σπασμένοι πίροι, οδηγοί και χερούλια. Αν διαπιστώσετε προβλήματα στα εξαρτήματα του κουφώματος τότε καλό είναι καλέσετε κάποιο τεχνικό έτσι ώστε να αποκαταστήσει τις βλάβες.

Διπλά τζάμια - Ο απόλυτος οδηγός Greenbuilding

 

📲Δες τις Υπηρεσίες μας🤏

 

Πόσο κοστίζουν τα διπλά τζάμια;

Οι τιμές για σύγχρονα διπλά τζάμια κυμαίνονται μεταξύ 90-120€/τ.μ. Η τιμή αυτή αφορά μόνο το κόστος για τα διπλά τζάμια και όχι το κούφωμα. Η πραγματική χρησιμότητα μιας τέτοιας προσφοράς είναι μόνο για αντικατάσταση των τζαμιών σε σύγχρονα διπλά κουφώματα. Προφανώς και το κοστολόγιο για αντικατάσταση ολοκλήρου του κουφώματος είναι αρκετά υψηλότερο 250€/τ.μ.+.

Μπαίνουν διπλά τζάμια σε παλιά ξύλινα κουφώματα;

Προφανώς και διπλά τζάμια μπορούν να μπουν σε παλιά ξύλινα κουφώματα. Μεγάλη σημασία όμως έχει η κατάσταση του ξύλου των παλιών κουφωμάτων. Είναι σε θέση να αντέξει το διπλό τζάμι. Τα ξύλα είναι καλά η έχουν σαπίσει. Έχουν μήπως πετσικάρει τα ξύλα και είναι δύσκολη η στεγανοποίηση με λάστιχα.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που βάζουν διπλά τζάμια σε ξύλινα κουφώματα. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι ή αναρωτηθείτε αν αξίζει η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα.

Τι είναι τα ενεργειακά τζάμια;

Ας δούμε τι είναι τα ενεργειακά τζάμια. Κατ’αρχάς να κάνουμε μια διευκρίνιση, όταν λέμε ενεργειακά τζάμια αναφερόμαστε μόνο στο κρύσταλλο και όχι στα κουφώματα συνολικά. Το χαρακτηριστικό των ενεργειακών τζαμιών είναι ότι στη μια πλευρά τους έχουν μια επίστρωση μικροσκοπικών οξειδίων. Αυτό που επιτυγχάνεται με αυτή την επίστρωση είναι ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από το σπίτι προς τα έξω και το αντίστροφο. Είναι ένας τρόπος λοιπόν να μονώσουμε το σπίτι μας, κρατώντας στο εσωτερικό του τη ζέστη ή τη δροσιά ανάλογα με τις ανάγκες μας, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και φροντίζοντας το περιβάλλον. Να σημειώσουμε ότι τα κοινά διπλά τζάμια δεν είναι απαραίτητα και ενεργειακά.

Ο τύπος του ενεργειακού τζαμιού που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας ποικίλει και η επιλογή του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (προσανατολισμός του σπιτιού κτλ.), για αυτό προτού αποφασίσουμε, θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθούμε σε έναν ενεργειακό επιθεωρητή ή σε ένα πιστοποιημένο με CE κατάστημα, ώστε να μας βοηθήσει να διαλέξουμε τα ενεργειακά τζάμια που θα έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα για το σπίτι μας.

Αναφορικά με το κόστος αγοράς τους, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό καθώς θα δούμε να γίνεται απόσβεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει κάποια επιδότηση για αντικατάσταση των παλιών τζαμιών;

Υπάρχει κάποια επιδότηση;

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον επιδοθεί την αντικατάσταση παλιών υαλοπινάκων αλλά και κουφωμάτων. Το πρόγραμμα αυτό επιδοτεί συνολικά 75€/τ.μ. για την αντικατάσταση των παλιών τζαμιών με νέα ενεργειακά.

Παράλληλα επιδοτεί τις εργασίες θερμομόνωσης, αντικατάστασης κουφωμάτων, αναβάθμισης του συστήματος θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης καθώς και των συστημάτων σκίασης.

Επωφεληθείτε από τις Υπηρεσίες μας

Βεβαίωση μηχανικού Νόμου 4495/2017

•Με το Νόμο 4495/2017 είναι υποχρεωτική η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση από τον αρμόδιο μηχανικό που αφορά την νομιμότητα κτιρίου ή οικοπέδου που μεταβιβάζεται.
•Με την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού πιστοποιείται ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ” υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.