Σωστή συντήρηση κλιματιστικού ποιά είναι τα οφέλη

συντήρηση κλιματιστικού χρήσιμα tips που θα πρέπει να γνωρίζετε

Σωστή συντήρηση κλιματιστικού για να είστε κερδισμένοι χειμώνα-καλοκαίρι. 

Συντήρηση κλιματιστικού

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών κι η θερμοκρασία έχει ήδη ξεκινήσει την ανοδική πορεία της. Για άλλη μια φορά λοιπόν θα χρησιμοποιήσουμε τα κλιματιστικά τόσο στα σπίτια μας όσο και στους χώρους εργασίας προκειμένου να δροσιστούμε. Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό θα είναι υπεύθυνο τις περισσότερες ώρες της ημέρας για τον αέρα που αναπνέουμε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν ότι η σωστή συντήρηση κλιματιστικού είναι σοβαρή υπόθεση και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν προτού ξεκινήσουμε τη λειτουργία του.

Προγραμματίστε την συντήρηση του κλιματιστικού σας

Ένα κλιματιστικό το οποίο δεν είναι σωστά συντηρημένο ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και ιών και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, βήχα, δύσπνοια, ερεθισμό των ματιών, ψύξεις κ.τ.λ. Σκεφτείτε να εργάζεστε σε ένα χώρο όπου ο αέρας που αναπνέετε περνάει μέσα από ένα φίλτρο το οποίο είναι γεμάτο σκόνη και βρωμιά. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο επιβαρυντικό είναι κάτι τέτοιο για την υγεία μας.

Η μη σωστή συντήρηση κλιματιστικού μπορεί να επιβαρύνει όμως και το «πορτοφόλι» μας. Κι αυτό συμβαίνει διότι όταν τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι βρώμικα και σκονισμένα, ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει μέσα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι το κλιματιστικό να προσπαθεί περισσότερο να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία άρα να καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Κι ας μην ξεχνάμε και τον πλανήτη μας... Η υπέρμετρη χρήση των κλιματιστικών συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ένα μη συντηρημένο κλιματιστικό μηχάνημα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο αυτή την κατάσταση, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, γίνεται σαφές σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι να φροντίσουμε για τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού μας, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας!

Προγραμματίζουμε επισκέψεις από εξειδικευμένα συνεργεία μια φορά το χρόνο (ή όταν διαπιστώσουμε μείωση στην απόδοση του κλιματιστικού μας) ώστε να γίνεται ένας ολοκληρωμένος έλεγχος της μονάδας. Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να διατηρούμε καθαρό το κλιματιστικό μας τόσο εξωτερικά (καθαρίζοντας την επιφάνεια και τις γρίλιες της εσωτερικής μονάδας) όσο και εσωτερικά (πλένοντας τακτικά τα φίλτρα). Τέλος, φροντίζουμε η εξωτερική μονάδα να μην εμποδίζεται από αντικείμενα, για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας..

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την συντήρηση

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και το κλιματιστικό έχει φθορές. Το κλιματιστικό δεν είναι έτσι απλά ένα μηχάνημα που το βάζουμε στην πρίζα και πρέπει να λειτουργεί όλο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Αν θέλετε να αυξήσετε τον χρόνο ζωής του κλιματιστικού σας τότε διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες για μια συντήρηση.

Το κλιματιστικό είναι ένα μηχάνημα που δουλεύει 50% στον εξωτερικό χώρο  και 50% στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η συντήρηση της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να γίνει με σχολαστικότητα μιας και καταπονείται από σκόνη φύλλα κλπ.

  • Θα πρέπει να καθαριστεί ο συμπιεστής ο συμπυκνωτής του κλιματιστικού.
  • να ελεγχθούν και να συντηρηθούν τα πτερύγια του.
  • Τέλος καλό είναι να ελέγχεται και η εγκατάσταση και η οριζοντιότητα του μηχανήματος που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χαθεί.

Η εσωτερική μονάδα όπως και η εξωτερική συγκεντρώνει βρομιές και σκόνη.

  • Θα πρέπει να αλλαχτεί το φίλτρο του αέρα.
  • Το στοιχείο του εξατμιστή του κλιματιστικού θα πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά.
  • Επίσης θα πρέπει να καθαριστεί και και η αποχέτευση του κλιματιστικού.
  • Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και πλήρωση αν απαιτείται με τα σωστά ψυκτικά υγρά. Προσοχή υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με το μοντέλο και την παλαιότητα του κλιματιστικού που δεν θα πρέπει να αναμιχθούν.
  • Τέλος θα πρέπει να γίνει έλεγχος των ηλεκτρολογικών συνδέσεων, δουλειά που θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο.

Συντήρηση & Ευρωπαϊκές οδηγίες

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σχετικά με τα φθοριούχα αέρια, περιλαμβάνουν μια  σειρά απαιτήσεων για τους τεχνικούς συντήρησης εξοπλισμού που περιέχει  υδροφθοράνθρακες (HFC).
Οι τεχνικοί συντήρησης κλιματισμού και αντλιών θερμότητας υποχρεούνται να διασφαλίζουν την πρόληψη και τη συγκράτηση των εκπομπών. Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουν αν και πόσο συχνά πρέπει να υποβάλλεται ο εξοπλισμός σε έλεγχο για διαρροές και να τηρούν αρχείο αυτών των παρεμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση ελέγχου ή επισκευής κυκλώματος εξοπλισμού που περιέχει φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου, τόσο οι εταιρείες συντήρησης όσο και ο ιδιοκτήτης πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο τεχνικός στον οποίο ανατίθεται αυτή η εργασία διαθέτει σχετικό πιστοποιητικό ή κατάρτιση για τον συγκεκριμένο τύπο εξοπλισμού.

Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης την επονομαζόμενη «σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων». Η εν λόγω κατάργηση των υδροφθορανθράκων συνεπάγεται ότι η παροχή τους θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό στο μέλλον, ιδίως όσον αφορά τους υδροφθοράνθρακες με σχετικά υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP).

Ως εκ τούτου, παρέχεται στους ιδιοκτήτες σαφές κίνητρο να επενδύσουν σε εξοπλισμό για τον οποίο χρησιμοποιούνται αέρια με τον χαμηλότερο δυνητικό αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού για τον οποίο χρησιμοποιούνται εναλλακτικά αέρια, όπως υδρογονάνθρακες, αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα. Ένα τέτοιο κίνητρο είναι και το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον αλλά και το Εξοικονομώ Αυτονομώ που επιδοτεί την αγορά καινούργιων κλιματιστικών.

Θέλετε να μπείτε στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.