Εγκατάσταση κλιματιστικού: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν την αγορά

τοποθέτηση κλιματιστικού ή εγκατάσταση κλιματιστικού

Σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού: ποιο είναι το σωστό σημείο και τι πρέπει να προσέξουμε.Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία αλλά και τη μακροζωία του κλιματιστικού μας, εκτός από τη σωστή επιλογή και τη σωστή συντήρηση, σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή τοποθέτηση κλιματιστικού στο χώρο μας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα κλιματιστικά αποτελούνται από την εξωτερική και την εσωτερική μονάδα.

Εγκατάσταση εξωτερικής μονάδας.

Ας ξεκινήσουμε με τη σωστή τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας. Η εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας είναι πολύ σημαντική μιας και η επιλογή της θέσης μπορεί να εξοικονομήσει ενεργεία. Τρόπος εγκατάστασης εξωτερικής μονάδας:

 • Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι το εξωτερικό μηχάνημα να τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να αερίζεται σωστά, μακριά από σημεία με σκόνη, ζέστη και κυκλοφοριακή κίνηση.
 • Επίσης, καλό είναι να φροντίσουμε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο μηχάνημα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή συντήρησή του από τους τεχνικούς.
 • Επιπλέον, καλό θα είναι το μηχάνημα να προστατεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο από το χιόνι, τη βροχή κτλ.
 • Καλό είναι η εξωτερική μονάδα να βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο από την εσωτερική. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η λειτουργία του κλιματιστικού.
 • Η απόσταση της εσωτερικής με την εξωτερική μονάδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 μέτρα.
 • Τέλος η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να εγκατασταθεί σε στέρεη επιφάνεια έτσι ώστε να αποφευχθούν κραδασμοί.

Εγκατάσταση εσωτερικής μονάδας.

Όσον αφορά την εσωτερική μονάδα, αυτή θα πρέπει να εγκατασταθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί στην καθημερινή λειτουργία του χώρου αλλά και να πληρεί τα απαραίτητα τεχνικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι :

 • Προτιμούμε η εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας να γίνει ψηλά ώστε να μπορεί να κατανέμεται σωστά η θερμοκρασία και να καλύπτει όλο το χώρο. Το 1.8-2.0 μέτρα από το πάτωμα είναι ένα πολύ καλό ύψος.
 • Εξίσου σημαντικό είναι να προσέξουμε να τοποθετήσουμε τα πτερύγια με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να «πέφτει» ο αέρας πάνω μας αλλά να είναι προσανατολισμένος σε σημεία μακριά από τον καναπέ ή το κρεβάτι μας.
 • Η μονάδα δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένη στον ήλιο.
 • Η μονάδα θα πρέπει να είναι μακριά από πηγή θερμότητας ή ατμού.
 • Θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη και αβίαστη ροή του ψυχρού (θερμού το χειμώνα) αέρα.
 • Η μονάδα θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη τουλάχιστον 1 μέτρο από την τηλεόραση ή το ράδιο.
 • Θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη μακριά από λάμπες φωτισμού που έχουν ηλεκτρονικά μέρη.

Έλεγχος πριν την Παραλαβή.

Θα πρέπει να φροντίσουμε το συνεργείο που θα αναλάβει να κάνει την τοποθέτηση να είναι εξειδικευμένο ώστε να αποφύγουμε πιθανά λάθη ή ζημιές. Απευθυνόμενοι σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο εξασφαλίζουμε τη σωστή τοποθέτηση κλιματιστικού.

Μια σωστή εγκατάσταση κλιματιστικού θα πρέπει να ελεγχθεί πριν από την λειτουργία και την παράδοση στον πελάτη.

 • Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαρροή ψυκτικού υγρού μιας και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία.
 • Όλες οι σωλήνες θα πρέπει να είναι κατάλληλα θερμομονωμένες.
 • Η σωλήνα της αποχέτευσης θα πρέπει να είναι κατάλληλα εγκατεστημένη.
 • Όλη η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι γειωμένη και να έχει εκτελεστεί με τις ισχύουσες διατάξεις περί εσωτερικών εγκαταστάσεων.
 • Η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να δέχεται τις εντολές από το τηλεχειριστήριο.

Τοποθέτηση κλιματιστικού Άδεια - Πολεοδομίας.

Η εγκατάσταση του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Έτσι λοιπόν τα κλιματιστικά δεν μπορούν να εξέχουν πάνω από 50 εκατοστά από τον τοίχο. Η εγκατάσταση πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα σε εξώστη ή δώμα. Μόνο όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τοποθετούνται σε τοίχο.

Για την εγκατάσταση ενός κλιματιστικού ΔΕΝ απαιτείται άδεια εκτός και αν είναι απαραίτητη η χρήση σκαλωσιάς. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί άδεια μικρής κλίμακας 4495

Η σωστή τοποθέτηση του κλιματιστικού σε συνδυασμό με την τακτή συντήρησή του έχουν μεγάλη σημασία, όχι μόνο γιατί συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας  και χρημάτων, αλλά και γιατί βοηθούν σημαντικά και στην προστασία της υγείας μας. Για να έχουμε όλοι μας ένα δροσερό και υγιεινό καλοκαίρι!

Θέλετε να βάλετε κλιματιστικά με επιδότηση;

Αφήστε τα στοιχεία σας

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΤΕΕ

Σχετικές Υπηρεσίες

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 απαντήσεις στο “Εγκατάσταση κλιματιστικού: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν την αγορά”

 1. Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
  ενδιαφέρομαι να ενημερωθώ για την εγκατάσταση κλιματιστικού μέσω επιδότησης. Μένω και εργάζομαι Γερμανία εδώ και 7 χρόνια. Η κύρια κατοικία μου είναι Ελλάδα.
  Σας ευχαριστώ θερμά.
  Με εκτίμηση
  Ανδριανή Ρούσσου

  • Η επιδότηση για την εγκατάσταση κλιματιστικού μπορεί να γίνει μόνο μέσω των προγραμμάτων Εξοικονομώ Αυτονομώ. Για να επιδοτηθεί ένα ακίνητο για νέα κλιματιστικά όμως θα πρέπει να πληρεί κριτήρια άλλα και να αναβαθμίζεται ενεργειακά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κλάσεις. Οπότε η επιδότηση του κλιματιστικού μπορεί να γίνει μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

 2. καλησπέρα σας βρίσκομαι στο δεύτερο όροφο ενός τετραώροφου κτηρίου άρα ταράτσα πέμπτος και θέλω να εγκαταστήσω τις εξωτερικές μονάδες στην ταράτσα από ένα κλιματιστικό 12αρι και ένα 24αρι είναι εφικτό? και εάν ναι θα υπάρχουν απώλειες ? οι σωληνώσεις θα είναι περίπου 10 μέτρα.

  • Γίνεται δεν είναι απαγορευτικό αλλά δεν είναι και το καλύτερο. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση π.χ. μπαλκόνι, τοίχος βάλτε το εκεί. Προσοχή στις τρύπες για να μην μπαίνουν νερά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.