Σωστή συντήρηση κλιματιστικού ποιά είναι τα οφέλη

Σωστή συντήρηση κλιματιστικού για να είστε κερδισμένοι χειμώνα-καλοκαίρι. 

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών κι η θερμοκρασία έχει ήδη ξεκινήσει την ανοδική πορεία της. Για άλλη μια φορά λοιπόν θα χρησιμοποιήσουμε τα κλιματιστικά τόσο στα σπίτια μας όσο και στους χώρους εργασίας προκειμένου να δροσιστούμε. Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό θα είναι υπεύθυνο τις περισσότερες ώρες της ημέρας για τον αέρα που αναπνέουμε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν ότι η σωστή συντήρηση κλιματιστικού είναι σοβαρή υπόθεση και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν προτού ξεκινήσουμε τη λειτουργία του.

Προγραμματίστε την συντήρηση του κλιματιστικού σας.

Ένα κλιματιστικό το οποίο δεν είναι σωστά συντηρημένο ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και ιών και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, βήχα, δύσπνοια, ερεθισμό των ματιών, ψύξεις κ.τ.λ. Σκεφτείτε να εργάζεστε σε ένα χώρο όπου ο αέρας που αναπνέετε περνάει μέσα από ένα φίλτρο το οποίο είναι γεμάτο σκόνη και βρωμιά. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο επιβαρυντικό είναι κάτι τέτοιο για την υγεία μας.

Η μη σωστή συντήρηση κλιματιστικού μπορεί να επιβαρύνει όμως και το «πορτοφόλι» μας. Κι αυτό συμβαίνει διότι όταν τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι βρώμικα και σκονισμένα, ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει μέσα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι το κλιματιστικό να προσπαθεί περισσότερο να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία άρα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Κι ας μην ξεχνάμε και τον πλανήτη μας... Η υπέρμετρη χρήση των κλιματιστικών συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ένα μη συντηρημένο κλιματιστικό μηχάνημα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο αυτή την κατάσταση, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, γίνεται σαφές σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι να φροντίσουμε για τη σωστή συντηρηση του κλιματιστικου μας, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας!

Προγραμματίζουμε επισκέψεις από εξειδικευμένα συνεργεία μια φορά το χρόνο (ή όταν διαπιστώσουμε μείωση στην απόδοση του κλιματιστικού μας) ώστε να γίνεται ένας ολοκληρωμένος έλεγχος της μονάδας. Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να διατηρούμε καθαρό το κλιματιστικό μας τόσο εξωτερικά (καθαρίζοντας την επιφάνεια και τις γρίλιες της εσωτερικής μονάδας) όσο και εσωτερικά (πλένοντας τακτικά τα φίλτρα). Τέλος, φροντίζουμε η εξωτερική μονάδα να μην εμποδίζεται από αντικείμενα, για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας..

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την συντήρηση του κλιματιστικού σας.

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και το κλιματιστικό έχει φθορές. Το κλιματιστικό δεν είναι έτσι απλά ένα μηχάνημα που το βάζουμε στην πρίζα και πρέπει να λειτουργεί όλο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Αν θέλετε να αυξήσετε τον χρόνο ζωής του κλιματιστικού σας τότε διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες για μια συντήρηση.

Το κλιματιστικό είναι ένα μηχάνημα που δουλεύει 50% στον εξωτερικό χώρο  και 50% στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η συντήρηση της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να γίνει με σχολαστικότητα μιας και καταπονείται από σκόνη φύλλα κλπ.

  • Θα πρέπει να καθαριστεί ο συμπιεστής ο συμπυκνωτής του κλιματιστικού.
  • να ελεγχθούν και να συντηρηθούν τα πτερύγια του.
  • Τέλος κάλο είναι να ελέγχεται και η εγκατάσταση και η οριζοντιότητα του μηχανήματος που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χαθεί.

Η εσωτερική μονάδα όπως και η εξωτερική συγκεντρώνει βρομιές και σκόνη.

  • Θα πρέπει να αλλαχτεί το φίλτρο του αέρα.
  • Το στοιχείο του εξατμιστή του κλιματιστικού θα πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά.
  • Επίσης θα πρέπει να καθαριστεί και και η αποχέτευση του κλιματιστικού.
  • Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και πλήρωση αν απαιτείται με τα σωστά ψυκτικά υγρά. Προσοχή υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με το μοντέλο και την παλαιότητα του κλιματιστικού που δεν θα πρέπει να αναμιχθούν.
  • Τέλος θα πρέπει να γίνει έλεγχος των ηλεκτρολογικών συνδέσεων, δουλειά που θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.