Ηλεκτρονική ταυτότητα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021

Ηλεκτρονική ταυτότητα Εξοικονομώ 2021

Νέα για το Εξοικονoμώ 2021

Greenbuilding

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα πλέον υφίσταται και είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που αφορούν αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχουν μετατεθεί όμως οι ημερομηνίες εφαρμογής έτσι ώστε να εξοικειωθεί καλύτερα ο τεχνικός κόσμος αλλά και να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες έγκαιρα να εντάξουν το ακίνητό τους στη διαδικασία αυτή.

Ηλεκτρονική ταυτότητα και Εξοικονομώ

Για πρώτη φορά λοιπόν η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι απαραίτητη και για το πρόγραμμα Εξοικονομώ του 2021. Το πρόγραμμα αυτό διαφοροποιείται από τα άλλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ήταν το Εξοικονομώ κατ Οίκον αλλά και το Εξοικονομώ Αυτονομώ.

Παλαιότερα στα προηγούμενα προγράμματα δεν ήταν απαραίτητη η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Το μόνο απαιτούμενο ήταν το σπίτι, διαμέρισμα ή πολυκατοικία στο σύνολο της να υφίσταται νόμιμα. Τι σημαίνει αυτό; Να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες ή οι αυθαιρεσίες αυτές  να έχουν τακτοποιηθεί. Το σπίτι δηλαδή θα πρέπει να ειναι νόμιμο ή να έχει τακτοποιηθεί με κάποιον από τους νόμους περί τακτοποίησης αυθαιρέτων με τελευταίο το νόμο 4495 του 2017.

Το θέμα το περί νομιμότητας των ακινήτων εντάσσεται πλέον στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Η ηλεκτρονική ταυτότητα πλέον είναι απαραίτητη για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021. Η νομιμότητα της κατοικίας στην πρώτη φάση, στην φάση των αιτήσεων δεν ελέγχεται.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι απαραίτητο να επιλεχθεί σε κάποια φάση μελλοντική της αξιολόγησης. Μόνο όσοι επιλέγουν θα είναι υποχρεωμένοι εντός 60 ημερών να υποβάλλουν την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Προφανώς εάν αυτό δεν γίνει η αίτηση δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η κατασκευή δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και θα απορριφθεί η αίτηση.

Κόστος για Ηλεκτρονική ταυτότητα στο Εξοικονομώ.

Στο Εξοικονομώ μπορούν να ενταχθούν οι δαπάνες για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου. Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα επιδοτεί 100% το κόστος της Μελέτης που θα απαιτηθεί για την ηλεκτρονική ταυτότητα, φυσικά με την προϋπόθεση ότι  θα ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια του προγράμματος.

Η αμοιβή όπως ορίζει και του υπουργείου την παραθέτουμε όπως φαίνεται πιο κάτω

  • Για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 150 € επαυξημένη κατά 3 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 550 €.
  • Για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία), όταν η κατάρτιση αφορά σε πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 250 € επαυξημένη κατά 1,50 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 1.400 €.

Παραδείγματα για Ηλεκτρονική ταυτότητα και Εξοικονομώ

Σχετικά με τον έλεγχο μεταξύ της επιφάνειας κύριων χώρων που αναφέρεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) και την ωφέλιμη επιφάνεια Α’ ΠΕΑ καθώς και την επιφάνεια κυρίων χώρων βάσει εντύπου Ε9, που αναφέρεται στην ενότητα 5.2 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος, διευκρινίζεται το εξής:

Σε περίπτωση αίτησης μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος, κατά την υποβολή της ΗΤΚ εφαρμόζεται έλεγχος ότι η επιφάνεια κυρίων χώρων της ΗΤ πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από το μικρότερο μέγεθος μεταξύ της ωφέλιμης επιφάνειας Α’ ΠΕΑ και της επιφάνειας κυρίων χώρων βάσει εντύπου Ε9, με αποδεκτή απόκλιση μετρήσεων έως 2%.

Για παράδειγμα:

  • Επιφάνεια κυρίων χώρων βάσει εντύπου Ε9 = 100,00 m2
  • Ωφέλιμη επιφάνεια βάσει Α’ ΠΕΑ = 105,00 m2
  • Κατά τον έλεγχο πρέπει να ισχύει:
    • Επιφάνεια κυρίων χώρων ΗΤΚ ≥ 98% X min ( 100,00 ; 105,00 ) =>
    • Επιφάνεια κυρίων χώρων ΗΤΚ ≥ 98% Χ 100,00 , δηλαδή η επιφάνεια κυρίων  χώρων που προκύπτει βάσει της ΗΤΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 98 m2.

Πηγή: exoikonomo2021.gov.gr

Συμπληρώστε την Φόρμα του Εξοικονομώ 2021

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.