Τρόποι για να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα μας!

exoikonomese energeias sten kouzina

Απλοί τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα.

Η κουζίνα είναι ένας χώρος που συχνά παρατηρούμε να γίνεται σπατάλη ενέργειας, πολλές φορές λόγω άγνοιας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα; Ποιοι τρόποι υπάρχουν ώστε να περιορίσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά;

εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα

Ένας τρόπος για να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα είναι καταρχήν η σωστή τοποθέτηση του ψυγείου μας. Η σωστή θέση για να βάλουμε το ψυγείο είναι μακριά από πόρτες και παράθυρα όπου τα «βλέπει» ο ήλιος καθώς και από τα καλοριφέρ, αφού έτσι το ψυγείο θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί έως και 30% περισσότερη ενέργεια. Καλό είναι επίσης να φροντίζουμε να κάνουμε απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού η ύπαρξη πάγου αυξάνει την ενέργεια που καταναλώνεται. Ακόμη, πολύ συχνά υπάρχουν απώλειες στην ψύξη λόγω φθοράς του λάστιχου, για αυτό σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το λάστιχο έχει φθαρεί το αντικαθιστούμε άμεσα.

Μια άλλη κίνηση που ενδείκνυται να γίνει ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας είναι η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με λάμπες led, ακόμη και στον απορροφητήρα. Επίσης, καλό είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που θα επιλέξουμε να έχουν ενεργειακή σήμανση Α+, Α++, κτλ., ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και σε περίπτωση που έχουμε νυχτερινό ρεύμα να τις προγραμματίζουμε να λειτουργούν εκείνες τις ώρες, όταν αυτό είναι εφικτό.

Η σωστή χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας είναι άλλος ένας τρόπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αφού είναι μια συσκευή που τη χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε σωστή χρήση; Αρχικά, φροντίζουμε ώστε τα μαγειρικά σκεύη που επιλέγουμε να εφαρμόζουν καλά στις εστίες της κουζίνας και όποτε μπορούμε προτιμούμε τη χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα. Επίσης, σβήνουμε το φούρνο και το μάτι της κουζίνας λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, εκμεταλλευόμενοι με αυτόν τον τρόπο όλη την ενέργειά τους.

Σε περίπτωση που το δωμάτιο έχει μυρίσει από τα φαγητά που έχουμε μαγειρέψει, επιλέγουμε να ανοίξουμε το παράθυρο για λίγη ώρα από το να έχουμε σε λειτουργία για πολλές ώρες τον απορροφητήρα.

Ιδανική επιλογή αποτελεί σε κάθε περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας  για ζεστό νερό για πλύσιμο. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μας δίνει ζεστό νερό που χρειαζόμαστε χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Το φυσικό αέριο είναι μια άλλη επιλογή που μπορεί να προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα παρέχοντας  ζεστό νερό (οι ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου δίνουν την δυνατότητα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης παράλληλα με τη θέρμανση) αλλά και ως καύσιμο για εστίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Μια επίσης καλή επιλογή για θέρμανση και κλιματισμό είναι η επιλογή ενός κλιματιστικού. Το πλεονέκτημα που έχει η θέρμανση με κλιματιστικά στο χώρο της κουζίνας είναι ότι προσφέρει τοπική θέρμανση μόνο στο συγκεκριμένο δωμάτιο, για όσο χρόνο τη χρειαζόμαστε, χωρίς να υποχρεωθούμε να ανάψουμε το σύστημα θέρμανσης για όλο το σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, παίρνοντας την απόφαση να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα ή σε όλο το σπίτι χρειάζεται να έχουμε υπόψη ότι κάνοντας κάποιες μικρές κινήσεις και βάζοντας την εξοικονόμηση ενέργειας στη ζωή μας μειώνουμε σημαντικά τα πάγια μηνιαία κόστη λειτουργίας του σπιτιού μας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.