Η θέρμανση με κλιματιστικά ως λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης.

θέρμανση με κλιματιστικά

Θέρμανση

Greenbuilding

Θέρμανση με κλιματιστικά: Τα κλιματιστικά τα έχουμε όλοι συνδέσει στο μυαλό μας με το καλοκαίρι, τον καύσωνα και την ψύξη του χώρου μας. Τι γίνεται όμως όσον αφορά στο χειμώνα και στη θέρμανση με κλιματιστικά ;

Τα κλιματιστικά λειτουργούν μεταφέροντας την θερμότητα από το ένα μέρος στο άλλο. Μεταφέρουν την θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο σπίτι και αντίστροφα. Αλλάζει η λειτουργία αν είναι καλοκαίρι ή αν είναι χειμώνας, το ψύχουν ή το θερμαίνουν αντίστοιχα. Έτσι το κλιματιστικό το καλοκαίρι θα δουλέψει στην ψύξη ενώ το χειμώνα θα αντιστραφεί η διαδικασία της λειτουργίας του και θα δουλέψει σαν αντλία θερμότητας η οποία θα τράβα την ζέστη από το εξωτερικό περιβάλλον και θα τη διοχετεύει μέσα στο σπίτι.

Οικονομία στην Θέρμανση με κλιματιστικό

 

Η θέρμανση με κλιματιστικά είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια των καταναλωτών να βρουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Καθώς η τιμή του πετρελαίου/αερίου αλλά και η νέα εγκατάσταση θέρμανσης είναι ακόμα και απαγορευτική σε ορισμένες περιπτώσεις η θέρμανση με τα κλιματιστικά θα ειναι ακόμα μια λύση για θέρμανση.

 

συντήρηση κλιματιστικού χρήσιμα tips που θα πρέπει να γνωρίζετε

Η θέρμανση με κλιματιστικά ειναι αποδοτική.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των κλιματιστικών είναι η πολύ ενεργειακή τους απόδοση. Τα καλά κλιματιστικά μπορούν να παράξουν έως και τέσσερις φορές την ποσότητα ενέργειας που χρειάζονται για την  λειτουργία τους.

Ειναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού που θέλουν να μειώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας και ταυτόχρονα να ζεσταθούν ικανοποιητικά. Η θέρμανση με το κλιματιστικό μπορεί να μην είναι η πιο καλή μορφή θέρμανσης είναι όμως μία θέρμανση η οποία μπορεί να δώσει λύσεις άμεσα, γρήγορα αποτελεσματικά και οικονομικά. Δεν μπορεί να συγκριθεί σαν ποιότητα με τη θέρμανση που παράγουν τα καλοριφέρ όμως η καλή ενεργειακή της απόδοση την κάνει πολύ ελκυστική λύση.

Η ενεργειακή απόδοση μιας αντλίας θερμότητας μετριέται από τον συντελεστή απόδοσης της (COP). Το COP είναι ο λόγος της θερμότητας που παράγεται από την αντλία θερμότητας προς την ενέργεια που καταναλώνεται από το κλιματιστικό. Μια αντλία θερμότητας με COP 3 μπορεί να παράγει τρεις φορές περισσότερη θερμότητα από την ενέργεια που καταναλώνει.

Υπέρ και κατά για θέρμανση με κλιματιστικό

Υπέρ

  • Η θέρμανση με κλιματιστικά αποτελεί μια πολύ καλή λύση για την θέρμανση του σπιτιού, ιδιαίτερα σε μικρότερα σπίτια αφού μπορούν να θερμάνουν το χώρο γρήγορα και αποδοτικά.
  • Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι το κόστος χρήσης των κλιματιστικών επιβαρύνει ξεχωριστά τον κάθε καταναλωτή και όχι ολόκληρη την πολυκατοικία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κάθε ιδιοκτήτη να αποφασίζει μόνος του για τη θέρμανση του χώρου του.
  • Το κόστος τοποθέτησης και συντήρησης των κλιματιστικών είναι χαμηλότερο από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το κλιματιστικό είτε υπάρχει ήδη είτε επιλέγεται ως αναγκαστική μέθοδος δροσισμού το καλοκαίρι. Επίσης, δε συναντάμε απώλειες στη θερμότητα όπως συμβαίνει συχνά με τους λέβητες και τους καυστήρες, λόγω κακής συντήρησης.
  • Τα κλιματιστικά inverter αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για θέρμανση με κλιματιστικά αφού εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομία καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια κατά τη λειτουργία τους με το συντελεστή απόδοσής τους να πλησιάζει σε αρκετές περιπτώσεις το 4. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε κιλοβατώρα (kwh) που καταναλώνουμε ζεσταινόμαστε με τετραπλάσια θερμική ενέργεια.
  • Τέλος, η θέρμανση με κλιματιστικά μας δίνει πλήρη αυτονομία καθώς μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο χώρο του σπιτιού επιθυμούμε να θερμάνουμε. Έτσι λοιπόν μπορούμε να ζεσταίνουμε ξεχωριστά το υπνοδωμάτιό μας για παράδειγμα, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια για το υπόλοιπο σπίτι. Επίσης, ο ρόλος των κλιματιστικών μπορεί να είναι και συμπληρωματικός της κύριας θέρμανσης, ειδικά για τους μεγάλους χώρους, εξασφαλίζοντάς μας με αυτό τον τρόπο ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά

Όπως και να έχει τα κλιματιστικά προσφέρουν μια λύση για θέρμανση χωρίς όμως να αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για θέρμανση του σπιτιού.

  • Τα κλιματιστικά ζεσταίνουν τον αέρα και όχι τον τοίχο τα σώματα τα αντικείμενα. Σαν αποτέλεσμα πολλές φόρες μπορεί να ζεσταίνεστε στο κεφάλι ή το σώμα και τα πόδια σας να είναι κρύα.
  • Σε χαμηλές θερμοκρασίες τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν σωστά.
  • Επίσης έχουν την τάση να ξεραίνουν τον χώρο.
  • Μόλις κλείσετε το κλιματιστικό το δωμάτιο παγώνει αμέσως.

Επιδοτήσεις για κλιματιστικά

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το κράτος με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βγάζει επιδοτούμενα προγράμματα που μπορούν να επιδοτήσουν την αγορά κλιματιστικού.

Αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι αυτούσια και μόνο για κλιματιστικά ή και να είναι μέρος ενεργειακής αναβάθμισης γενικότερα του σπιτιού. Υπάρχουν δύο προγράμματα τα οποία αυτή τη στιγμή τρέχουν, είναι τα προγράμματα Εξοικονομώ τα οποία βγαίνουν κάθε χρόνο αλλά και το πρόγραμμα μόνο επιδότησης κλιματιστικού.

Η θέρμανση με κλιματιστικό μπορεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και να λειτουργήσει αποδοτικά ειδικά σε θερμές περιοχές της χώρας. Μπορεί να γίνει αποκλειστικά η θέρμανση του σπιτιού μόνο με την χρήση  κλιματιστικού το οποίο θα δουλεύει ιδανικά για κάποιες ώρες. Σε πιο ψύχρες όμως περιοχές, που γνωρίζουν ήδη καλύτερα οι κάτοικοι, τα κλιματιστικά από μόνα τους δεν επαρκούν. Εκεί θα πρέπει να γίνει μία γενικότερη μελέτη για ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού.

Τα κλιματιστικά είναι μια καλή λύση για τοπική θέρμανση. Ένα κάλο κλιματιστικό είναι χρήσιμο για την γρήγορη θέρμανση ενός δωματίου. Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι για την απόδοση του κλιματιστικού μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η σωστή τοποθέτησή του. Για αυτό είναι χρήσιμο να απευθύνεστε στους ειδικούς πριν προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση, ώστε να εξασφαλίσετε τα μέγιστα αποτελέσματα με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Πηγές; Ashrae & TEE

Τεχνική Εταιρεία Εξοικονομώ 2021 στην Αθήνα

Εξοικονομώ 2021 και ενεργειακή αναβάθμιση με επιδότηση έως 75%. Όπως και τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ έτσι και το Εξοικονομώ 2021 επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση για κατοικίες - σπίτια μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Εμείς στην Greenbuilding αναλαμβάνουμε τη μελέτη, την κατασκευή και το σύνολο των εργασιών του προγράμματος Εξοικονομώ 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.