Ενεργειακοί επιθεωρητές ερωτήσεις και απαντήσεις.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Μια σύγχρονη ειδικότητα των μηχανικών που ασχολείται με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όλες τις περιπτώσεις που χρειάζεται να καλέσουμε τους ενεργειακούς επιθεωρητές και θα απαντήσουμε σε ερωτήματα σχετικά με την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, αμοιβές κ.α.

 

ενεργειακοί επιθεωρητές

Ενεργειακοί επιθεωρητές.

  • Οι Ενεργειακοί επιθεωρητές είναι μια νέα ειδικότητα που προέκυψε από την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας. Τα παλιά κτίρια στην Ευρωπαϊκή ένωση έπρεπε να καταγραφούν. Έπρεπε να μετρηθούν οι καταναλώσεις και να δοθούν κίνητρα για την επισκευή και την ενεργειακή αναβάθμιση τους. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ανέλαβαν αυτήν την εργασία.
  • Οι επιθεωρητές είναι μηχανικοί από διάφορες ειδικότητες που έχουν τη σχετική άδεια από το ΥΠΕΚΑ ( υπουργείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής), την αρτιότητα και την εκπαίδευση για να κάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές εκδίδουν το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
  • Οι επιθεωρητές καλούνται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου (διαμέρισμα-κατοικία-επαγγελματικός χώρος) προκειμένου να αναλάβουν την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού. Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο σε αγορά-πώληση, ενοικίαση αλλά και ένταξη στο πρόγραμμα  εξοικονομώ κατ οίκον.
  • Ο ιδιοκτήτης καλεί τον ενεργειακό επιθεωρητή και παραδίδει τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με την εντολή ανάθεσης. Ο ενεργειακός επιθεωρητής παραλαμβάνει το υλικό και κάνει την μελέτη έτσι ώστε να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό. Όλα τα στοιχεία του ακινήτου καταγράφονται και γίνεται εισαγωγή των δεδομένων στο σύστημα του υπουργείου. Το πιστοποιητικό εκτυπώνεται, υπογράφεται και σφραγίζεται από τον ενεργειακό επιθεωρητή και παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ενεργειακοί επιθεωρητές συχνές ερωτήσεις.

Πώς βρίσκω ποιοι είναι εγκεκριμένοι ενεργειακοί επιθεωρητές;

Πώς βρίσκω ποιοι είναι εγκεκριμένοι ενεργειακοί επιθεωρητές έτσι ώστε να τους καλέσω για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού ;

Η λίστα με τους εγκεκριμένους ενεργειακούς επιθεωρητές δίνεται από το υπουργείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στην οποία περιλαμβάνονται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να επιλέξει τον πλησιέστερο στην πόλη και στην περιοχή του ή ανά κατηγορία ενεργειακό επιθεωρητή.

Ενεργειακοί Επιθεωρητές - Κατηγορίες.

Ενεργειακοί Επιθεωρητές – ΥΠΕΚΑ-Κατηγορίες.

Οι δραστηριότητες που μπορούν να ασκήσουν, σύμφωνα και με το Προεδρικό Διάταγμα 100 του 2010, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, δηλαδή ενεργειακοί επιθεωρητές

  • για κτίρια ( διαμερίσματα, πολυκατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.ά.), ενεργειακοί επιθεωρητές σε συστήματα
  • εγκαταστάσεις θέρμανσης και
  • εγκαταστάσεις κλιματισμού.
Αμοιβές.

Αμοιβές Ποιες είναι οι αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών;

Μέχρι πρότινος οι αμοιβές ήταν προκαθορισμένες από το υπουργείο ανά τύπο ακινήτου και τετραγωνικό μέτρο επιφανείας. Τώρα όμως οι τιμές είναι ελεύθερες και ο κάθε ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να δώσει τη δική του προσφορά. Οι παλιές τιμές θα μπορούσαν μόνο να ισχύσουν στην περίπτωση της εντάξεως στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον που οι αμοιβές επιδοτούνται στο 100% από το πρόγραμμα.

Ενεργειακοί Επιθεωρητές - Τάξεις.
  • Σήμερα γίνεται αυτόματα η ένταξη των επιθεωρητών σε 3 τάξεις. Α,Β,Γ με την Γ να είναι η υψηλότερη τάξη που μπορεί να εκπονεί μελέτες και ενεργειακές επιθεωρήσεις χωρίς περιορισμούς.
  • Παλαιότερα υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα στους ενεργειακούς επιθεωρητές Α΄ και Β΄ τάξης. Η άδεια Α΄ τάξης δίδονταν σε πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν το δικαίωμα της ενεργειακής επιθεώρησης σε κατοικίες και σε συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού μέχρι τα 100 kW εγκατεστημένη ισχύ. Η άδεια Β΄ τάξης δίδονταν σε διπλωματούχους μηχανικούς οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να κάνουν τις εργασίες της ενεργειακής επιθεώρησης σε κτίρια όλων των κατηγοριών και χρήσεων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κ.ά.) αλλά και σε συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού ανεξαρτήτως της εγκατεστημένης ισχύος.
Τυπικά προσόντα του επιθεωρητή

Ποια είναι τα τυπικά προσόντα του επιθεωρητή;

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.ά.) που έχουν την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση αλλά και πιστοποίηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και, έχουν παρακολουθήσει τα απαραίτητα εξειδικευμένα σεμινάρια.

Λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής εκπονώντας την μελέτη ενός κτιρίου προτείνει λύσεις για την βέλτιστη ενεργειακή επάρκεια ή και την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου.

Επίσης προτείνει λύσεις σε υπάρχοντα κτίρια με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Οι περισσότερες παρεμβάσεις έχουν πολύ γρήγορη απόσβεση και μεγάλο οικονομικό όφελος για τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή του επαγγελματικού χώρου.

Προσφορά Ενεργειακής Επιθεώρησης

Πηγή: Buildingcert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.