Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ ή πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης

Έχετε αμφιβολίες  για το ενεργειακό πιστοποιητικό του ακινήτου σας; Θέλετε να βεβαιωθείτε κατά πόσο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που εκδόθηκε για το σπίτι, κατάστημα ή άλλο ακίνητο σας είναι έγκυρο. Θέλετε να μάθετε πως γίνεται ο έλεγχος εγκυρότητας πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης;

Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ ή ενεργειακού πιστοποιητικού Greenbuilding

Ενεργειακό Πιστοποιητικό Νέα

Greenbuilding

Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ : Διαβάστε με προσοχή πως μπορείτε να κάνετε τον σχετικό έλεγχο για το ακίνητο σας. Ενημερωθείτε για τον αν έχει καταχωρηθεί και είναι έγκυρο το ενεργειακό πιστοποιητικό που πότε και από ποιον ενεργειακό επιθεωρητή έγινε η μελέτη και η καταχώρηση. Κάνετε μόνοι σας τον έλεγχο εγκυρότητας του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και ελέγξετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου σας.

Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ

  1. Το πρώτο βήμα είναι να μπείτε στην σχετική σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ΥΠΕΚΑ που αφορά την έκδοση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Η σελίδα αυτή είναι η buildingcert.gr
  2. Μπορείτε να μπείτε πατώντας το σχετικό σύνδεσμο-Link που παραθέτουμε η πληκτρολογώντας στον browser σας buildingcert.gr.
  3. Έχετε πλέον μεταφερθεί στην σελίδα του υπουργείου για τα ενεργειακά πιστοποιητικά που χρησιμοποιούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι συμβολαιογράφοι αλλά και οι ιδιώτες. Στην δεξιά στήλη στο τρίτο κουτάκι θα δείτε Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ.
  4. Θα πρέπει να έχετε πρόχειρο το ενεργειακό πιστοποιητικό του ακινήτου σας έτσι ώστε να καταχωρίσετε τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν από το σύστημα.
  5. Θα σας ζητηθεί να καταχωρίσετε τα στοιχεία Αρ. Πρωτοκόλλου και Αρ. Ασφαλείας όπως αυτά αναγράφονται στο πάνω δεξιά μέρος του ενεργειακού πιστοποιητικού.
  6. Πληκτρολογείτε τον Αρ. Πρωτοκόλλου και Αρ. Ασφαλείας με ακρίβεια με κεφάλαια αγγλικά γράμματα αριθμούς και παύλες όπως αναγράφονται στο ενεργειακό πιστοποιητικό.
  7. Πατάτε το κουμπί που γράφει Έλεγχος.
  8. Εάν έχετε κάνει κάποιο ορθογραφικό-τυπογραφικό λάθος ή αν δεν γίνει σωστά η καταχώριση του Αριθμού Πρωτοκόλλου και του Αριθμού Ασφαλείας τότε θα βγαίνει ένα μήνυμα που θα λέει «Δεν δόθηκε ή δόθηκε λάθος αρ. ασφαλείας».
  9. Μόλις πληκτρολογήσετε σωστά τα στοιχεία του Αριθμού Πρωτοκόλλου και του Αριθμού Ασφαλείας ολοκληρώνετε αυτόματα ο Έλεγχος Εγκυρότητας με την σχετική οθόνη που αναγράφει Απόσπασμα ΠΕΑ / Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ.

Αποτελέσματα του Ελέγχου

Στην σελίδα που βγαίνει φαίνονται όλα τα βασικά στοιχεία του ενεργειακού πιστοποιητικού.

  • Αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου
  • Το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη,
  • Η ονομασία του κτιρίου και η διεύθυνση του ακινήτου.
  • Επίσης αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός μητρώου του ενεργειακού επιθεωρητή
  • Η ενεργειακή κλάση του ακινήτου.
  • Γίνεται επίσης αναφορά στην  Ετήσια Κατανάλωση Πρωτογενούς Ενέργειας και στις Ετήσιες Εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα.

Προβλήματα μετά τον Έλεγχο Εγκυρότητας ΠΕΑ

Αν κατά τον έλεγχο προκύψουν κάποια προβλήματα δεν είναι απαραίτητο ότι το πιστοποιητικο είναι άκυρο.

Μπορεί να έχετε πληκτρολογήσει λάθος τα στοιχεία οπότε καλό θα είναι να κάνετε έναν επανέλεγχο.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει διάρκεια 10 χρονιά. Σύντομα κάποια ενεργειακά πιστοποιητικά δεν θα είναι σε ισχύ λόγω παλαιότητας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με την εγκυρότητα του ενεργειακού πιστοποιητικού συμπληρώστε την φόρμα και θα σας ενημερώσουμε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.