Εξοικονόμηση έως 325€ τον χρόνο με αλλαγή κουφωμάτων.

Εξοικονόμηση ενέργειας με ενεργειακά κουφώματα και Διπλά Τζάμια – Ναι αλλά πόσο;
Διαβάστε για να μάθετε πόσο μπορείτε να επωφεληθείτε από την αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων του σπιτιού σας.

Οικονομία από ενεργειακά κουφώματα Greenbuilding αρκετά ευρώ τον χρόνο

Οφέλη από τα σύγχρονα κουφώματα

Οι περισσότερες κατοικίες, διαμερίσματα σε πολυκατοικίες αλλά και μονοκατοικίες ανακαινίζονται ή πρόκειται να ανακαινιστούν. Οι ιδιοκτήτες των ακίνητων άλλοτε κατοικούν οι ίδιοι ενώ πολλές φορές τα ενοικιάζουν είτε με συμβατική αστική μίσθωση είτε με Airbnb. Όπως και να έχει πλέον σε μια σύγχρονη ανακαίνιση η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια τάση που τα επόμενα χρόνια θα παγιωθεί.

Όμως τι γίνεται στην πράξη πόσο κοστίζει η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και τι οικονομικό όφελος μπορεί να περιμένει ο ιδιοκτήτης. Θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τους τύπους τα είδη των σύγχρονων κουφωμάτων και θα δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα με αντικατάσταση κουφωμάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Όλοι οι σύγχρονοι τύποι κουφωμάτων με διπλά τζάμια παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους θέρμανσης και κλιματισμού.

  • Τα παλιά κουφώματα ξύλινα ή μεταλλικά έχουν πολύ κακές θερμομωνοτικές ιδιότητες.
  • Η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων δίνει οικονομία στο νοικοκυριό που είναι μετρήσιμη σε ευρώ.
  • Τον χειμώνα τα ενεργειακά κουφώματα με τα διπλά τζάμια, κρατούν τα ρεύματα του αέρα έξω από το σπίτι και εμποδίζουν την θερμότητα να διαφύγει στο περιβάλλον.
  • Τους μήνες του καλοκαιριού τα ενεργειακά κουφώματα μειώνουν την ακτινοβολία του ηλίου που μπαίνει μέσα στο σπίτι.
  • Με την πολύ καλή αεροστεγανότητα και τις θερμομονωτικές ιδιότητες που διαθέτουν τα σύγχρονα κουφώματα κρατούν τον ζεστό ή τον δροσερό αέρα μέσα στο σπίτι (ανάλογα με τις εποχές του χρόνου).
  • Τα ενεργειακά κουφώματα προσφέρουν ευεξία στους ενοίκους βελτιώνοντας την θερμική άνεση μέσα στο σπίτι.
  • Για να κατασκευασθεί το σύγχρονο κούφωμα τα διπλά τζάμια τοποθετούνται σε έναν σκελετό από PVC, αλουμίνιο ή ξύλο σε κάποιο εργοστάσιο ή βιοτεχνικό χώρο. Ο κατασκευαστής θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος και τα κουφώματα να φέρουν τα πιστοποιητικά και της σημάνσεις που ορίζει η νομοθεσία.
  • Ανάλογα με τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του σκελετού το κούφωμα αποκτά και τις αντίστοιχες θερμομονωτικές ιδιότητες.

Οικονομία τον χρόνο από τα σύγχρονα κουφώματα.

Ένα ερώτημα που δεχόμαστε καθημερινά είναι το εξής: Έχω ένα διαμέρισμα 110 τετραγωνικών σε πολυκατοικία. Πόσο θα κοστίσει η ενεργειακή αναβάθμιση σε διαμέρισμα 110 τ.μ. και τι θα κερδίζω τον χρόνο;

Αφορά πάρα πολύ κόσμο και περισσότερο ιδιοκτήτες κατοικιών που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τι γίνεται στην πράξη; τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος σε μια πολυκατοικία; τι θα πληρώσει και τι περιμένει να επωφεληθεί από την ανακαίνιση-ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού του;

Το παραπάνω ερώτημα είναι αρκετά γενικό μιας και τα σπίτια διαφέρουν στον τρόπο κατασκευής τους, το πλήθος των κουφωμάτων και το εμβαδόν τους. Στον παρακάτω πινάκα παραθέτουμε την ετησία εξοικονόμηση σε χρήματα για τρεις κατηγορίες κατοικιών. Μικρο παλαιό διαμέρισμα σε πολυκατοικία 55τ.μ., διαμέρισμα 110 τ.μ. σε πολυκατοικία με θερμομόνωση, παλιά μονοκατοικία 100 τ.μ.

Παραδείγματα εξοικονόμησης χρημάτων

οικονομία από ενεργειακά κουφώματα

Τύπος ΚατοικίαςΑντικατάσταση Παλαιών Κουφωμάτων με Νέα:Αντικατάσταση Παλαιών Κουφωμάτων με Νέα:Οικονομία τον χρόνο
Παλιό Διαμέρισμα χωρίς θερμομόνωση σε Πολυκατοικία 70τ.μΣυνθετικά κουφώματα PVC (4 Πόρτες + 2 Παράθυρα)3,900€290 € τον χρόνο
-//-Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου με θερμοδιακοπή (4 Πόρτες + 2 Παράθυρα)6,100 €210 € τον χρόνο
Διαμέρισμα του 1985 με θερμομόνωση σε Πολυκατοικία 110 τ.μ.Συνθετικά κουφώματα PVC (5 Πόρτες + 2 Παράθυρα)4,500 €325 € τον χρόνο
-//-Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου με θερμοδιακοπή (5 Πόρτες + 2 Παράθυρα)7,000 €195 € τον χρόνο
Μονοκατοικία με θερμομόνωση 100 τ.μ.Συνθετικά κουφώματα PVC (6 Πόρτες + 2 Παράθυρα)3,100 €147 € τον χρόνο
-//-Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου με θερμοδιακοπή (6 Πόρτες + 2 Παράθυρο)4,800 €115 € τον χρόνο

Σημείωση : Οι τιμές για την εγκατάσταση δεν περιλαμβάνουν και πατζούρια. Οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν αφορούν το σύνολο των κατοικιών.

Οικονομία τον χρόνο από τα σύγχρονα κουφώματα.

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τον παραπάνω πινάκα τα σύγχρονα κουφώματα εξοικονομούν ενεργεία. Το πόσο εξαρτάται από την κατασκευή του ακινήτου άλλα και από την επιλογή των υλικών.

Έτσι λοιπόν σε ένα σπίτι 70τ.μ. η οικονομία μπορεί να είναι από 200- 300€ ανάλογα με την επιλογή. Σε ένα παλιό σπίτι προφανώς η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγαλύτερη. Αν η αλλαγή των κουφωμάτων συνδυαστεί  και με άλλες ενέργειες όπως είναι η θερμομόνωση, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα  και η αλλαγή συστήματος θέρμανσης η οικονομία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.