Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις κεραμοσκεπές - Άδειες, Κόστος κλπ

Οι κεραμοσκεπές είναι μια παραδοσιακή επιλογή για την κάλυψη των σπιτιών αφού εδώ και πολλούς αιώνες τοποθετούνται στις στέγες. Κι ίσως στην Αθήνα να μην τις συναντάμε πολύ συχνά γιατί υπάρχουν παντού πολυκατοικίες, μόλις όμως απομακρυνθούμε λίγο από το κέντρο τις βλέπουμε να κυριαρχούν στα σπίτια. Γιατί όμως οι κεραμοσκεπές έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους που τις κάνει να ξεχωρίζουν;


Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.


 

Κεραμοσκεπές στέγες με κεραμείδια greenbuilding

Οι κεραμοσκεπές είναι μια παραδοσιακή επιλογή για την κάλυψη των σπιτιών αφού εδώ και πολλούς αιώνες τοποθετούνται στις στέγες. Κι ίσως στην Αθήνα να μην τις συναντάμε πολύ συχνά γιατί υπάρχουν παντού πολυκατοικίες, μόλις όμως απομακρυνθούμε λίγο από το κέντρο τις βλέπουμε να κυριαρχούν στα σπίτια. Γιατί όμως οι κεραμοσκεπές έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους που τις κάνει να ξεχωρίζουν;

Οι κεραμοσκεπές είναι επικλινείς σκεπές που κατασκευάζονται από ξύλινη βάση πάνω στην οποία τοποθετούνται τα κεραμίδια. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Έτσι λοιπόν διαπιστώνουμε ότι τα σπίτια με κεραμοσκεπή είναι πιο ζεστά το χειμώνα και πιο δροσερά το καλοκαίρι, αφού η θέρμανση αποδίδει περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες και αντίστοιχα η ζέστη δεν επηρεάζει τόσο έντονα το εσωτερικό του σπιτιού κατά τους θερινούς μήνες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των κεραμοσκεπών είναι η ανθεκτικότητά τους στο νερό και τον πάγο και η προστασία που προσφέρουν από την υγρασία. Ειδικότερα η αντοχή τους στην υγρασία είναι ο λόγος που τις συναντάμε πολύ συχνά στις στέγες σπιτιών που βρίσκονται σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά υγρασίας καθώς και σε περιοχές που χιονίζει συχνά αφού το επικλινές σχήμα της στέγης βοηθά στην απομάκρυνση του χιονιού.

Σημαντική είναι επίσης και η οικονομία που προσφέρουν οι κεραμοσκεπές αφού το κόστος συντήρησής τους είναι πολύ μικρό. Επίσης, λόγω των θερμομονωτικών τους ιδιοτήτων μας παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, αφού είναι μειωμένες οι ανάγκες για θέρμανση και κλιματισμό του χώρου.

Σε αυτό το σημείο δε θα πρέπει να παραλείψουμε και την πυροπροστασία που προσφέρει μια κεραμοσκεπή. Αν αναλογιστούμε ότι για να κατασκευαστούν οι πρώτες ύλες της κεραμοσκεπής(κεραμίδια) έχουν περάσει από πολύ υψηλές θερμοκρασίες τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για μη εύφλεκτα υλικά.

Φυσικά, η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει σε χρώματα και σχέδια, ικανά να καλύψουν κάθε γούστο και στιλ είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για να τις προτιμήσουμε.

Το υλικό με το οποίο θα καλύψουμε τη στέγη της κατοικίας μας είναι σημαντική υπόθεση για αυτό καλό είναι προτού αποφασίσουμε να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο συνεργείο ώστε να λάβουμε υπόψη όχι μόνο την αρχιτεκτονική του χώρου μας αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που μένουμε.

Άδεια κεραμοσκεπής

Άδεια μικρής κλίμακας για σκεπή

Οι εργασίες αλλαγής κεραμοσκεπής ή γενικότερα αντικατάσταση στέγης καθορίζονται πλήρως  από τον ΝΟΚ και την ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα, για αντικατάσταση στέγης, στις ίδιες διαστάσεις, χωρίς μεταβολή στον όγκο και χωρίς αύξηση στο τελικό ύψος του κτιρίου και της στέγης, σε κτίρια που υφίστανται νομίμως (και δεν έχουν αυθαιρεσίες) απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας (Ε.Ε.Μ.Κ) ή αλλιώς Άδεια μικρής κλίμακας . Στην ουσία πρόκειται για μία μίνι άδεια, που εκδίδεται στην πολεοδομία, αρκετά πιο σύντομα από την άδεια δόμησης, και απαιτεί μικρότερη διαδικασία.

Η συντήρηση και επισκευή στεγών με χρήση ικριωμάτων όπως όλες οι εργασίες με ικριώματα χρειάζονται άδεια μικρής κλίμακας. Απαιτείται κατάθεση σχεδίου και φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 305/1996 (Α΄ 305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου,

Για να εκδοθεί η Άδεια της κεραμοσκεπής – σχετική Έγκριση Εργασιών, υποβάλλονται δικαιολογητικά όπως αίτηση του ιδιοκτήτη, εγκρίσεις από αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα (Υπ.Πολιτισμού, Δασαρχείο, κ.α), οι οποίες εξαρτώνται κατά περίπτωση και κατά πολεοδομία, έκθεση μηχανικού,σκαριφήματα και αποτυπώσεις, απόσπασμα κτηματογραφικού διαγράμματος, φωτογραφίες του κτίσματος, δήλωση στατικής επάρκειας από τον αρμόδιο μηχανικό και κα.

Επίσης είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το υποκατάστημα ΙΚΑ της περιοχής, στο οποίο θα γίνει άνοιγμα καρτέλας για να περαστούν τα οικοδομοτεχνικά ένσημα.

Δεν χρειάζεται Άδεια
 • Η συντήρηση αλλά και η επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων δεν απαιτεί άδεια.
 • Πολλές φορές μπερδεύεται η σκεπή με την πέργολα. Απλά το αναφέρουμε ότι η κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς τέντες δεν χρειάζεται άδεια.
Οικοδομική Άδεια

Σε όλες της άλλες περιπτώσεις απαιτείται οικοδομική Άδεια. Δηλαδή η κατασκευή μιας κεραμοσκεπής από την αρχή χρειάζεται Οικοδομική Άδεια.

Κόστος Άδειας για Κεραμοσκεπή.

Ένα πολύ συνηθισμένο ερώτημα που λαμβάνουμε είναι η τιμή της άδειας εργασιών της κεραμοσκεπής. Είναι προφανές ότι η τιμή της άδειας δεν μπορεί να είναι η ίδια για όλες τις περιπτώσεις. Εξαρτάται που βρίσκεται το ακίνητο, τι περιορισμοί και διατάξεις μπορεί να υπάρχουν για τον συγκεκριμένο χώρο. Τι εργασίες απαιτούνται να γίνουν, επικινδυνότητα και πολλά άλλα.

Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η άδεια μικρής κλίμακας κυμαίνεται μεταξύ 700 και 1,500€ + ΦΠΑ ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες. Η οικοδομική άδεια κεραμοσκεπής ξεκινάει από τα 2,000 + ΦΠΑ και μπορεί να κοστίσει και 5,000 + ΦΠΑ. Οι τιμές άδειας της κεραμοσκεπής είναι ενδεικτικές.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Ενημερώσου για τις υπηρεσίες μας

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10 απαντήσεις στο “Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις κεραμοσκεπές - Άδειες, Κόστος κλπ”

 1. Γεια σας έχω ένα σπίτι περίπου 50 τμ και θέλω αλλαγή στέγης (κεραμοσκεπή), ανακαίνιση μπάνιου (όχι σωληνώσεις) , ντουλάπια κουζίνας και κάποιες αλλαγές σε μπριζες.
  Μπορείτε να μου πείτε ένα κόστος περίπου για το κάθενα; Η στέγη 4ριχτη.

  • Χαίρεται αν θέλετε καποια προσφορά μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας.

 2. Εχω ενα σπιτι στο χωριο που εχει μισογκρεμιστει λογω παλαιοτητας και δεν εχει σκεπη οπως πριν τι ενεργειες κανω για ανεγερση με την ηδη υφισταμενη αδεια του σπιτιου της γιαγιας ....σας ευχαριστω

 3. h pergola sto mpalkoni epita apo 15 xronia mou zititai na aferethei. o diaxoristis tis pokykatoikias leei oti einai aditheta stin oikodomiki prosopsi tis polykatoikias. exei dikaiwma na me paei nomikos?

 4. Καλησπέρα σας
  Μήπως γνωρίζετε αν υπάρχουν τραπεζικα δανεια για αλλαγή κεραμοσκεπης λογω παλαιότητας.
  Ευχαριστώ

 5. Παλαια διατηρηταια οικια περιοχη Συνταγμα ,, παρακαλω πειτε μου ποιο το κοστος για 100 πςριπου τμ,, πο κ ποσα η επιδοτηση,,σα θα πληρωσαω εγω ,, ευχαριστ πολυ..

 6. θα ήθελα να κατασκευαστεί από την αρχή μια στέγη 50m2 στην Αρκαδία. Ποια είναι η προσφορά σας για το κόστος κατασκευής της παρακαλώ πολύ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.