Ανακαίνιση του Σπιτιού: Οδηγός για όλες τις εργασίες ανακαίνισης

ανακαίνιση σπιτιού : ένας χρήσιμος οδηγός για την σωστή ανακαίνιση του σπιτιού

Ανακαίνιση σπιτιού: Η ανακαίνιση μπορεί να ξεκινήσει από ένα απλό φρεσκάρισμα στους τοίχους μέχρι την ολική ανακατασκευή του σπιτιού. Η ανακαίνιση του σπιτιού είτε αφορά το σπίτι που μένουμε είτε κάποιο χώρο που διαθέτουμε προς ενοικίαση, είναι μια σοβαρή διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ανακαίνιση του σπιτιού

Διαβάστε τις Συμβουλές μας για μια σωστή και ανακαίνιση του σπιτιού σας. Η ανακαίνιση στο σπίτι, είτε αφορά σε κάποιο διαμέρισμα σε πολυκατοικία είτε σε ανεξάρτητη κατοικία, είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ κόσμο.

Η οικονομία και η λειτουργικότητα πρέπει να συνδυάζονται για την άνετη διαβίωση στο χώρο. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιες εργασίες πρέπει να συμπεριλάβουμε προτού ξεκινήσουμε την ανακαίνιση. Εδώ θα μιλήσουμε για την ανακαίνιση του σπιτιού – κατοικίας γενικά, χωρίζοντας τις εργασίες σε ενότητες και θα δώσουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Βαφή και Μόνωση Τοίχων και Οροφής.

 • Ειδικά σε περιπτώσεις που τα σπίτια προέρχονται από μακροχρόνια ενοικίαση, είναι απαραίτητο να βαφτούν οι τοίχοι και οι πόρτες - κάσες. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στην επιλογή του συνεργείου αλλά και στην τιμή και στο συμφωνηθέν προς παράδοση έργο. Έτσι, άλλη τιμή έχει ένα απλό φρεσκάρισμα των τοίχων από το «σπατουλαριστό» που δίνει ένα πολύ καλό και ποιοτικό αποτέλεσμα. Επίσης, σημαντικό είναι να έχει διευκρινιστεί εξ’αρχής ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν (μπογιές, πλαστικά, ταινίες). Εάν το βάψιμο το κάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τότε θα πρέπει προτού προχωρήσουμε στο βάψιμο, να έχουμε καθαρίσει και να αφήσουμε να στεγνώσει η επιφάνεια. Όπου χρειάζεται στοκάρισμα καλό είναι να έχουμε αφήσει την επιφάνεια να στεγνώσει καλά και στη συνέχεια να την τρίψουμε για να επιτύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
 • Οι εξωτερικές εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού αφορούν πρωτίστως τις εργασίες αποκατάστασης, μόνωσης και ενίσχυσης των δομικών στοιχείων του κτιρίου. Ας μην ξεχνάμε, ότι η αποκατάσταση παλαιών τοίχων και σοβάδων είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του κτιρίου άλλα και την ασφάλεια των περαστικών. Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά και οι καταγγελίες που γίνονται στην Πολεοδομία περί Επικίνδυνων ύστερα από την πτώση σοβάδων.
 • Η υγρομόνωση είναι πολύ σημαντική ειδικά σε ρετιρέ αλλά και σε διαμερίσματα που είναι σε επαφή με το χώμα. Η υγρομόνωση συνδυάζεται άριστα με την θερμομόνωση του σπιτιού που πλέον είναι μια από τις βασικές εργασίες ανακαίνισης. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το κτίριο από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία μειώνοντας στο ελάχιστο τις θερμικές απώλειες. Έτσι λοιπόν, φροντίζουμε για τη σωστή θερμομόνωση τόσο της ταράτσας όσο και των τοίχων που περιβάλλουν το κτίριο.
 • Όταν αναφερόμαστε στην ανακαίνιση εξωτερικού χώρου δεν μπορούμε να παραλείψουμε το τρίψιμο, το στοκάρισμα και το βάψιμο της πρόσοψης του κτιρίου που θα «φρεσκάρει» και θα ανανεώσει την εικόνα του. Ακόμη, μπορεί να γίνει επένδυση κάποιων τοίχων με πέτρα ή άλλο υλικό, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.
 • Στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας έρχονται να προστεθούν και τα ενεργειακά χρώματα ή αλλιώς θερμομονωτικά χρώματα. Τα ενεργειακά χρώματα συμβάλλουν ελαφρώς στην καλύτερη θερμομόνωση του σπιτιού αλλά με τίποτα δεν αντικαθιστούν τις κλασικές μεθόδους θερμομόνωσης δηλαδή την διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη αλλά και τον πετροβάμβακα.

ενεργειακά χρώματα greenbuilding

Τα θερμομονωτικά χρώματα λειτουργούν ως επιπλέον μονωτική προστασία καθώς δυσκολεύουν την είσοδο και έξοδο της θερμότητας από και προς το σπίτι ανάλογα με την εποχή. Με άλλα λόγια, εμποδίζουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι και την έξοδο της θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες. Πώς όμως το πετυχαίνουν αυτό;

Τα ενεργειακά χρώματα βασίζονται σε μια τεχνολογία σύμφωνα με την οποία ανακλούν μεγάλο μέρος της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στο κτίριο ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική θέρμανση των τοίχων. Έτσι λοιπόν, συγκρατούν μεγάλο μέρος της θερμότητας έξω από το κτίριο. Το βασικό χαρακτηριστικό των ενεργειακών χρωμάτων είναι η υψηλή ανακλαστικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη πηγή θερμικής ενέργειας που δέχεται ένα κτίριο το καλοκαίρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση του συντελεστή θερμοπερατότητας (u value) ενός κτιρίου.

Επιλέγοντας ενεργειακά χρώματα για το βάψιμο του σπιτιού μας έχουμε πολλαπλά οφέλη. Αρχικά, μειώνουμε το κόστος ψύξης του χώρου μας καθώς μειώνονται οι ανάγκες μας για χρήση κλιματιστικών κτλ. Έτσι λοιπόν έχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο μας με αποτέλεσμα και την εξοικονόμηση χρημάτων.

Φυσικά τα ενεργειακά χρώματα δεν έχουν την ίδια απόδοση με την εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου σίγουρα όμως μπορούν να λειτουργήσουν αθροιστικά με τις άλλες μεθόδους και να συμβάλλουν στην καλύτερη θερμομόνωσή του.

Ανακαίνιση του σπιτιού για εξοικονόμηση ενέργειας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στα σπίτια μας μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους. Η εξοικονόμηση ενεργείας μπορεί να γίνει καλύτερα με ανακατασκευή – ανακαίνιση του σπιτιού.

Ένα υφιστάμενο κτίριο, διαμέρισμα ή σπίτι μπορεί να γίνει ενεργειακά πιο αποδοτικό αν αποφασίσουμε να το ανακαινίσουμε αλλάζοντας τζάμια και παντζούρια, μονώνοντας τους τοίχους, αλλάζοντας το σύστημα θέρμανσης και εγκαθιστώντας ηλιακό θερμοσίφωνα. Όλες αυτές οι ενέργειες μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά ένα σπίτι και να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, ποιες όμως είναι οι πιο αποδοτικές και πόσο.

 • Η πιο αποδοτική και με άμεσο αποτέλεσμα σε εξοικονόμηση ενέργειας είναι η θερμομόνωση. Θερμομόνωση μπορεί να γίνει εκ των υστέρων τοποθετώντας τα μονωτικά υλικά (φύλλα η ρολά) στο εξωτερικό η εσωτερικό μέρος του τοίχου. Η θερμομόνωση ανεβάζει την ενεργειακή κλάση ενός ακίνητου έως και 3 κατηγορίες και έχει μια μέση τιμή 50 με 55 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο χρόνος απόσβεσης κυμαίνεται από 7-12 χρόνια κατά μέσο όρο, σε εξάρτηση πάντα με την γεωγραφική ζώνη, τον τρόπο κατασκευής και τις διαστάσεις του ακίνητου.
 • Μια εξίσου αποδοτική κίνηση που εξοικονομεί ενέργεια μπορεί να είναι η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Έχουμε δει ότι η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ανεβάζει την ενεργειακή κλάση του ακινήτου τουλάχιστον κατά μια κατηγορία. Μια ενδεικτική τιμή εγκατάστασης καινούργιου ηλιακού θερμοσίφωνα σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων είναι τα 1300 ευρώ και η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 10-12 χρόνια.
 • Η αλλαγή σε κουφώματα τζάμια είναι μια άλλη ενέργεια που βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας . Η αλλαγή κουφωμάτων με νέα μεταλλικά ή συνθετικά κουφώματα με διπλά τζάμια εμποδίζει την θερμότητα να χαθεί από μέσα από το σπίτι αλλά και δεν επιτρέπει στον παγωμένο αέρα να μπαίνει από τις χαραμάδες. Υπάρχουν παρά πολλές επιλογές κουφώματων, μεταλλικά αλουμινίου με η χωρίς θερμοδιακοπή, συνθετικά κουφώματα που μπορούν να συνδυαστούν με διπλά τζάμια νέας τεχνολογίας που παρέχουν άριστη θερμική προστασία και άνεση. Η αλλαγή σε κουφώματα κοστίζει από 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και πάνω και έχει μια μέση απόσβεση τα 12-15 χρόνια.
 • Τέλος η αλλαγή του συστήματος θέρμανσης είναι κάτι που απασχολεί όλους μας ιδιαίτερα όταν έρθει ο χειμώνας. Να πούμε όμως κάτι και πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι αν το σπίτι είναι αμόνωτο τότε ότι θέρμανση και να βάλουμε δεν θα έχουμε τα εξοικονόμηση ενέργειας και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης για να αλλαχτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης σε μια πολυκατοικία θα πρέπει να υπάρχει το σύμφωνο της πλειοψηφίας της συνέλευσης. Πρέπει να πούμε ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγή των παλιών και τοποθέτηση νέων τεχνολογιών όπως φυσικό αέριο με λέβητες συμπυκνώσεως, αντλίες θερμότητας, λέβητες με ξύλα η πέλετ και ενεργειακά τζάκια.

Ηλεκτρολογικά & Υδραυλικά-Θέρμανση.

Είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του σπιτιού. Ειδικότερα στις παλαιές κατασκευές είναι πιθανόν να χρειάζεται αντικατάσταση των υδραυλικών σωληνώσεων (ύδρευσης αποχέτευσης) αλλά και του ηλεκτρολογικού πίνακα πριζών, καλωδίων και γειώσεων.

Η συνεργασία με έναν ηλεκτρολόγο προκειμένου για την αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κρίνεται απαραίτητη στην περίπτωση που έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε την καλή και ποιοτική λειτουργία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σπιτιού μας (πρίζες, πίνακας κτλ.) καθώς έπειτα από συνεννόηση μαζί του θα αποφασίσουμε σε ποιες αλλαγές πρέπει να προχωρήσουμε.

Ένας οπτικός έλεγχος είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να δούμε αν υπάρχουν διαρροές σε καζανάκια, σιφώνια ή μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας. Εάν εντοπίσουμε διαρροές ή υγρασία, καλό είναι να ειδοποιήσουμε τον υδραυλικό που συνεργαζόμαστε ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών.

Στη συνέχεια, χρειάζεται αξιολόγηση του υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης και ζεστού νερού (θέρμανση με πετρέλαιο, κτλ.) και ενδεχομένως η αντικατάστασή του από νέες μεθόδους θέρμανσης (θέρμανση με  ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, αντλίες θερμότητας, ηλιακό θερμοσίφωνα κ.ά.).

Ξυλουργικές εργασίες πατωμάτα-παρκέ-Γυψοσανίδες.

Σε παρκέ και ξύλινα δάπεδα που έχουν φθαρεί και πρέπει να γίνει αποκατάσταση, το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η επιλογή ενός καλού συνεργείου. Η σωστή επιλογή είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος το πάτωμα να εμφανίζει σημάδια, συσσωρευμένη βρωμιά κατά τόπους, θαμπάδα και ανομοιομορφία στο βερνίκι.

Άλλες εργασίες που μπορούν να γίνουν είναι η εγκατάσταση η αλλαγή ντουλαπών στις κρεβατοκάμαρες, η αντικατάσταση των εσωτερικών κουφωμάτων, η τοποθέτηση γυψοσανίδων αν και εφόσον χρειάζονται για το διαχωρισμό των χώρων ή στα σημεία που δύσκολα καθαρίζονται (σωλήνες, κλπ.), η αλλαγή πόρτας εισόδου κ.ά.

Διαδικασία Ανακαίνισης – Προσφορές.

Σκέφτεστε λοιπόν να ανακαινίσετε το χώρο σας και έχετε αρχίσει να απευθύνεστε σε διάφορους ειδικούς και να συλλέγετε προσφορές. Ας δούμε μερικά σημεία που καλό είναι να έχετε κατά νου πριν αποφασίσετε.

Προδιαγράψτε τι ακριβώς θέλετε.

Καταγράψτε αναλυτικά σε μια λίστα τι θα θέλατε να αλλάξτε στο σπίτι- στο χώρο σας. Γράψτε τι δεν σας αρέσει και βάλτε προτεραιότητα στο τι θέλετε να αλλάξτε άμεσα. Καταγράψτε τι δραστηριότητες του κάθε χώρου άλλα και τις όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει ο χώρος-το κτίριο ή η γειτονιά. Βάλτε στο «παιχνίδι» όλους όσους ζουν ή εργάζονται στο χώρο έτσι ώστε στο τέλος όλοι να είναι σύμφωνοι με την τελική επιλογή. Η καταγραφή και η αποτύπωση των αναγκών σας θα βοηθήσει τον εργολάβο να καταλάβει καλύτερα τις δικές σας ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η ανακαίνιση του δικού σας χώρου.

Προϋπολογισμός.

Πρέπει να λάβετε από τον εργολάβο που θα επιλέξετε αναλυτική προσφορά με περιγραφή των εργασιών έτσι ώστε να συντάξετε και τον συνολικό προϋπολογισμό για την ανακαίνιση που θέλετε να κάνετε.

Καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι είναι αρκετά συνηθισμένο οι ανακαινίσεις να υπερβαίνουν τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 10-20%. Αυτό είναι καλό να το έχετε υποψιν από την αρχή ώστε να μπορείτε να είστε προϊδεασμένοι για μια τυχόν υπέρβαση του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα θα έχετε προνοήσει να υπάρχει πρόβλεψη και για κάποιες εξτρα εργασίες που μπορεί να προκύψουν κατά την ανακαίνιση.

Επισκεφτείτε εκθεσιακούς χώρους-καταστήματα.

Καλό είναι να επισκεφτείτε εκθεσιακούς χώρους και καταστήματα που προμηθεύουν υλικά και εξοπλισμό για την ανακαίνιση (πατώματα, κουφώματα, είδη θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό-φώτα). Εάν έχετε ήδη επιλέξει τον εργολάβο καλό είναι να πάτε μαζί έτσι ώστε να έχετε και μια πλήρη εικόνα για το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες κάποιες προτιμήσεις που μπορεί να έχετε.

Δείτε δουλειές του εργολάβου.

Ο εργολάβος που συνήθως επιλέγεται για την ανακαίνιση προέρχεται τις περισσότερες φορές από σύσταση κάποιου άλλου ευχαριστημένου πελάτη. Καλό είναι να δείτε άλλες δουλειές που έχει κάνει ο ίδιος. Έχει κάποιο site στο internet; Είναι αξιόπιστος; Ένας σωστός εργολάβος πρόθυμα θα σας δείξει άλλα έργα του (που έχει κάνει) και θα σας εξηγήσει αναλυτικά και μεθοδικά το τρόπο εργασίας του.

Ανακαίνιση εργολάβος και συμφωνητικό.

Χρησιμοποιήστε ένα ξεκάθαρο συμφωνητικό. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε εργασία αλλά και για μια επιτυχημένη ανακαίνιση είναι ένα σωστό συμφωνητικό. Μέσω του συμφωνητικού ξεκαθαρίζονται οι υποχρεώσεις του εργολάβου και του ιδιοκτήτη. Στο συμφωνητικό καταγράφονται αναλυτικά ποιος προμηθεύει και τι είδους υλικά (προδιαγραφές, καταλληλότητα, σήμανση CE), τρόπος πληρωμής, προκαταβολή κ.α. Έτσι μπορείτε να αποφύγετε τις συνηθισμένες παρεξηγήσεις του τύπου «δεν έγινε αυτό σωστά», «τα υλικά δεν είναι καλά» «α δεν το είχαμε πει αυτό» και πολλά άλλα

Χρηματοδότηση-Επιδότηση για ανακαίνιση.

Ένας βασικός παράγοντας που πολύ συχνά μπορεί να μας προκαλέσει άγχος κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης είναι το κόστος των επισκευών και πώς μπορούμε να το καλύψουμε.

 • Η ανακαίνιση του σπιτιού μπορεί να επιδοτηθεί με κονδύλια από ΕΣΠΑ και άλλους τρόπους. Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:
  • Ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης.
  • Επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αεριού.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από αυθαίρετα.
 • Επισκευαστικό δάνειο, τραπεζική χρηματοδότηση και «πράσινα δάνεια» όλες αυτές είναι έννοιες που τελευταία μας απασχολούν πολύ συχνά και είναι συνυφασμένες με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου μας.
  • Η τραπεζική χρηματοδότηση μπορεί να αποτελέσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, αφού μέσω αυτής μπορούμε να εξασφαλίσουμε το χρηματικό ποσό που χρειαζόμαστε.
  • Το επισκευαστικό πράσινο δάνειο είναι ένας τρόπος για να καλύψουμε μέρος ή το σύνολο του κόστους της ανακαίνισης. Έτσι λοιπόν, είτε θέλετε να κάνετε κάποιες επισκευές στο σπίτι σας είτε ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε παρεμβάσεις που θα σας εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε με τη βοήθεια των ειδικών να διαλέξετε τη λύση που ταιριάζει σε εσάς και καλύπτει τις ανάγκες σας.

Όλα τα παραπάνω είναι απλοί αλλά σημαντικοί παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την ανακαίνιση που έχετε φανταστεί για το χώρο σας εύκολα, ποιοτικά και οικονομικά!

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή; ΥΠΕΚΑ

2 απαντήσεις στο “Ανακαίνιση του Σπιτιού: Οδηγός για όλες τις εργασίες ανακαίνισης”

  • Παρακαλούμε δώστε περισσότερες πληροφορίες δεν καταλαβαίνουμε το ερώτημα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.