Αφύγρανση χώρου: Συμβουλές για να μειώστε την υγρασία

Ξέρετε τι σημαίνει η υψηλή υγρασία στο σπίτι; Διαβάστε πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Τα σημάδια της υγρασίας είναι αισθητά στο σπίτι. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, μπορεί να έχετε εντοπίσει μούχλα , μαύρα στίγματα στους τοίχους και να μυρίζει το σπίτι μούχλα.

Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Αφύγρανση χώρου Greenbuilding

Υγρασία

Greenbuilding

Αφύγρανση χώρου: Η υγρασία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και αρχίζει πλέον να καταλαμβάνει τον πολύτιμο χώρο του σπιτιού σας.

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις υγρασίας, καλό είναι να μετράτε την υγρασία του σπιτιού και να την κρατάτε κοντά στα επιθυμητά επίπεδα μιας και :

 • Θα σας κάνει να αναπνέετε και να αισθάνεστε πολύ καλυτέρα.
 • Θα έχετε οικονομία στους λογαριασμούς θέρμανσης.

Αφύγρανση χώρου: Πώς μειώνω την υγρασία στο σπίτι;

Απλές και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διάφορα με χαμηλό κόστος και άριστα αποτελέσματα. Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την υγρασία του σπιτιού, ειδικά εάν είστε ενήμεροι για τον λόγο που την αυξάνει. Παραθέτουμε μια σειρά από χρήσιμα μέτρα  για αφύγρανση χώρου ή και για εξ ολοκλήρου αφύγρανση του σπιτιού.

 • Καλός αερισμός του σπιτιού. Οι χώροι όπου συγκεντρώνετε η περισσότερη υγρασία είναι το μπάνιο και η κουζίνα. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί ο εξαερισμός της κουζίνας και του μπάνιου όταν χρησιμοποιείτε τους χώρους αυτούς. Εάν δεν έχετε εξαερισμό εγκατεστημένο στο μπάνιο και την κουζίνα σας τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη που συνεργάζεστε.
 • Εάν δεν έχετε την δυνατότητα και δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα εξαεριστήρα τότε ανοίξτε το παράθυρο για μερικά λεπτά έτσι ώστε να στεγνώσει κάπως ο αέρας του χώρου. Η ποσότητα του νερού στον αέρα μπορεί εύκολα να μεταβάλλει την υγρασία του δωματίου. Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να παράξει 30-40 γραμμάρια την ώρα από την αναπνοή και τον ιδρώτα.
 • Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό σας.
 • Συντηρείστε και κρατείστε τα κλιματιστικά σας καθαρά. Ελέγξτε ότι το σωληνάκια της αποχέτευσης και τα πιάτα στο κλιματικό είναι καθαρά και χωρίς εμπόδια.
 • Ειδικά εάν υπάρχει πολύ υγρασία στο σπίτι καλό θα είναι να βγάλετε έξω ότι φυτά έχετε μέσα στο χώρο. Τα φυτά αυξάνουν την υγρασία του σπιτιού.
 • Υπάρχουν κάποια ειδικά φυτά που τραβάνε την υγρασία από τον χώρο π.χ. Σπαθύφιλο κ.α. Ρωτήστε σε φυτώριο ή κάποιο γεωπόνο.
 • Στεγνώστε τα ρούχα σας έξω από το σπίτι.
 • Το μαγείρεμα αυξάνει την υγρασία στο χώρο. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε με τα σκεύη σκεπασμένα και τον εξαεριστήρα σε λειτουργία.
 • Κάντε μπάνιο ή ντους με πιο χλιαρό νερό και αν γίνεται εγκαταστήστε κεφάλες οικονομίας στη ντουζιέρα σας.
 • Αν ανεβάστε την θερμοκρασία του χώρου ρυθμίζοντας κατάλληλα τον θερμοστάτη σας θα πετύχετε καλύτερα την αφύγρανση του σπιτιού. Ο ζεστός αέρας «ξεραίνει» την ατμόσφαιρα του δωματίου.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι εξαεριστήρες στέλνουν τον αέρα εκτός της κατοικίας.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διαρροές εντός του σπιτιού από δίκτυα αποχέτευσης και θέρμανσης.

Αφύγρανση του σπιτιού με τη χρήση αφυγραντήρα.

Εάν είναι δύσκολο να επιτευχτεί η ιδανική υγρασία στο σπίτι με κάποιο από τους παραπάνω τρόπους τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα. Οι αφυγραντήρες λειτουργούν καλύτερα με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστές και σε κάποια απόσταση από τα έπιπλα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφυγραντήρα από φορητούς πολύ μικρούς έως μεγάλους που μπορούν καλύψουν ολόκληρο το σπίτι. Οι βασικοί τύποι αφυγραντήρα είναι:

 • Οι μηχανικού τύπου αφυγραντήρες με συμπιεστή λειτουργούν όπως το ψυγείο του σπιτιού και το κλιματιστικό. Ο αέρας περνά μέσα από μια ψυχρή επιφάνεια,  υγροποιούνται οι υδρατμοί του και τα συμπυκνώματα  συγκεντρώνονται στο υπάρχον δοχείο. Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά οι αφυγραντήρες ανεβάζουν ελάχιστα την θερμοκρασία του χώρου όπου βρίσκονται. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή λειτουργούν καλυτέρα σε θερμότερες συνθήκες και υγρασίες μέσες προς υψηλές.
 • Οι αφυγραντήρες Peltier είναι ιδανικοί για μικρούς χώρους όπως μικρά υπνοδωμάτια, μπάνια και ντουλάπες. Ενεργειακά μπορεί να μην είναι οι πιο αποδοτικοί αλλά έχουν καλή λειτουργία και χαμηλά επίπεδα θορύβου.
 • Οι αφυγραντήρες τύπου desiccant είναι ιδανικοί για χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες και μέσα επίπεδα υγρασίας. Οι αφυγραντήρες αυτοί χρησιμοποιούν υλικά που από την φύση τους έχουν την τάση να απορροφούν το νερό. Για παράδειγμα από τέτοια υλικά είναι  φτιαγμένα τα πακετάκια  για την υγρασία που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Ζητήστε βοήθεια στο πρόβλημα

Που έχετε με την Υγρασία

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΤΕΕ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.