Ταχυθερμοσίφωνες: εξοικονόμηση ενέργειας και ζεστό νερό άμεσα

Ταχυθερμοσίφωνες: Ένας οικονομικός τρόπος για παραγωγή ζεστού νερού όταν το χρειάζεστε.

Ταχυθερμοσίφωνες Ταχυθερμαντήρες Greenbuilding

 

Οι ταχυθερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στο WC μπάνιο, το λουτρό ή την κουζίνα. Οι ταχυθερμοσίφωνες δεν έχουν δοχείο για την αποθήκευση του ζεστού νερού. Έχουν όμως την δυνατότητα να παράξουν άμεσα και οπότε τους ζητηθεί ζεστό νερό στο σπίτι.

Οι τυπικοί θερμοσίφωνες έχουν ένα δοχείο αποθήκευσης του ζεστού νερού. Στο δοχείο αυτό παράγεται και αποθηκεύεται το ζεστό νερό. Εκεί συνεχίζει να θερμαίνεται ωσότου απενεργοποιηθεί από τον θερμοστάτη. Ο συνηθισμένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι ενεργοβόρος μιας θερμαίνει μια στάνταρ ποσότητα νερού που όμως ο χρήστης μπορεί να μην έχει ανάγκη.

Θέλετε να εξοικονομήστε ενέργεια; Εξετάστε την λύση του ταχυθερμοσίφωνα ή ταχυθερμαντήρα και μπορείτε να έχετε εξοικονόμηση έως και 30%. Οι ταχυθερμοσίφωνες είναι εύχρηστοι και λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να εγκατασταθούν σε πολλές διαφορετικές θέσεις μέσα στο σπίτι.

Προσοχή είναι πολύ σημαντικό η εγκατάσταση του ταχυθερμαντήρα να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική και πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι κανόνες είτε πρόκειται για ηλεκτρικούς ταχυθερμοσίφωνες είτε για ταχυθερμαντήρες αερίου.

Τι είναι οι ταχυθερμοσίφωνες;

Είναι οι συσκευές που παράγουν άμεσα ζεστό νερό, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα τους. Δεν έχουν δοχείο-δεξαμενή αποθήκευσης και η σωλήνα εισόδου του νερού είναι άμεσα συνδεδεμένη στα θερμαντικά στοιχεία που παρέχουν άμεσα ζεστό νερό.

Συνήθως οι ταχυθερμαντήρες ζεσταίνονται με την χρήση ηλεκτρικού ή φυσικού αερίου σαν πηγή ενεργείας. Οι συσκευές αυτές έγιναν πολύ δημοφιλείς λόγω της μεγάλης οικονομίας που προσφέρουν. Έτσι έχουν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό και πολλοί άνθρωποι τους προτιμούν από τους συμβατικούς θερμοσίφωνες. Χρησιμοποιούνται για άμεση παραγωγή ζεστού νερού και συνήθως είναι εγκατεστημένοι δίπλα από την βρύση ή την ντουζιέρα.

Οι ταχυθερμαντήρες φυσικού αερίου είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικοί σε σχέση με τους αντίστοιχους ηλεκτρικούς. Αυτό είναι προφανές μιας και η τιμή της κιλοβατώρας αερίου είναι τουλάχιστον 45% φθηνότερη από την αντίστοιχη ηλεκτρική. Είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πως γίνεται όλη αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό θα αναλύσουμε παρακάτω πως λειτουργούν αυτές οι συσκευές.

Πως λειτουργούν οι ταχυθερμαντήρες;

Οι ταχυθερμαντήρες αποτελούνται από μια μία σωλήνα κρύου νερού, από την σωλήνα εξόδου του ζεστού νερού και από ένα εναλλάκτη θερμότητας που ζεσταίνει το νερό. Επιπρόσθετα εάν πρόκειται για ταχυθερμοσίφωνα αερίου θα υπάρχει και μια σωλήνα παροχής για το αέριο. Παράλληλα η όλη διαδικασία της προθέρμανσης του νερού ρυθμίζεται και ελέγχεται από συστήματα έλεγχου και ασφαλείας που απαρτίζουν το σύνολο του μηχανήματος.

Θα αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ταχυθερμαντήρα αερίου (φυσικού αερίου ή και προπανίου). Ο τρόπος λειτουργίας του ηλεκτρικού ταχυθερμαντήρα είναι παρόμοιος. Όταν ζητηθεί ζεστό νερό από τον χρήστη, δηλαδή με το άνοιγμα της βρύσης ενεργοποιείτε το σύστημα. Πρώτα από όλα ανάβει ο πιλότος του καυστήρα, δηλαδή η μικρή φλόγα που ξεκινά την διαδικασία της καύσης. Σε ελάχιστο χρόνο ανάβει και ο καυστήρες που ζεσταίνει το νερό. Με το που κλείσει η βρύση κλείνει και ο πιλότος και ο καυστήρας επιτυγχάνοντας έτσι την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ενεργοποίηση του καυστήρα παράγει την απαιτουμένη θερμότητα για να ζεσταθεί το νερό. Το νερό που περνά μέσα από τους σωλήνες του εναλλάκτη λαμβάνει αυτήν την θερμότητα και στην συνέχεια εξέρχεται προς την τελική χρήση.

Οι ταχυθερμοσίφωνες αερίου έχουν μεγαλύτερη δυναμικότητα από τους αντίστοιχους ηλεκτρικούς. Έχουν δηλαδή την δυνατότητα να ζεσταίνουν περισσότερο νερό. Παρ΄ όλα αυτά η ταυτόχρονη χρήση ζεστού νερού σε κουζίνα και μπάνιο είναι σχετικά δύσκολη και πολύ απαιτητική στο μηχάνημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνεται η παράλληλη εγκατάσταση δυο μηχανημάτων.

Γενικά αξίζει να εγκαταστήσετε ένα ταχυθερμοσίφωνα. Είναι μια επένδυση που θα μειώσει τους λογαριασμούς και θα διευκολύνει την καθημερινότητα σας. Οι ταχυθερμαντήρες είναι ιδανικοί για μικρά και μεσαία σπίτια. Ελέγξτε ποιες είναι οι απαιτήσεις του σπιτιού σας σε ζεστό νερό και εγκαταστήστε το κατάλληλο μηχάνημα.

Ταχυθερμαντήρες & εξοικονομώ κατ οίκον.

Η εγκατάσταση ταχυθερμοσίφωνα φυσικού αερίου μπορεί να επιδοτηθεί και από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον. Το πρόγραμμα επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση σε κτίρια. Επιδοτούνται  η  αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση, αλλαγή συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού καθώς η εγκατάσταση συστημάτων σκίασης.

Πιο συγκεκριμένα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης επιδοτούνται συστήματα με φυσικό αέριο και με ΑΠΕ. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι και 70% η εγκατάσταση ενός ταχυθερμαντήρα φυσικού αερίου.

 

Μήπως ο Ηλιακός είναι καλύτερος;

Greenbuilding Ηλιακός Θερμοσίφωνας Nobel Classic 160 λίτρων 160lt με επιφάνεια συλλέκτη 3.0m²

Ηλιακός Θερμοσίφωνας  Nobel Classic 160 λίτρων - 160lt/3.0m²

Ηλιακός Θερμοσίφωνας  160 λίτρων - 160lt/3.0m², με Δεξαμενή αποθήκευσης νερού GLASS από χάλυβα ψυχρής εξέλασης, πάχους 3.0mm, με εσωτερική διπλή επίστρωση σμάλτου, ψημένου στους 860°C κατά DIN 4753. Η επισμάλτωση πραγματοποιείται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας. Τα μπόιλερ ελέγχονται ένα προς ένα κατά την έξοδό τους από τη μονάδα επισμάλτωσης, εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα του σμάλτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.