Χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα ο λέβητας αερίου;

Είναι σίγουρο ότι τώρα που έχει μπει ο χειμώνας ο κόσμος δίνει μεγαλύτερη προσοχή στους λογαριασμούς της θέρμανσης και του ηλεκτρικού. Με το κόστος γενικότερα της ζωής να έχει αυξηθεί, απλά πράγματα όπως ειναι η θέρμανση αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα ακριβά για πολύ κόσμο. Μπορεί να έχετε δει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει αυξηθεί και τα θέλετε θα ψάξτε πιθανές αιτίες που έχει γίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Εμείς θα σας πούμε για το ηλεκτρικό ρεύμα σε λέβητας αερίου.

ηλεκτρικό ρεύμα και λέβητας αερίου

Θέρμανση

Greenbuilding

Ηλεκτρικό ρεύμα & λέβητας αερίου

Αν νομίζετε επειδή ονομάζεται λέβητας φυσικού αερίου ότι δε χρησιμοποιεί ρεύμα τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Πολύς κόσμος νομίζει ότι οι λέβητες φυσικού αερίου δεν χρησιμοποιούν ρεύμα για την λειτουργία τους. Πιο πολύ απ’ όλους πιστεύουν ότι η λέβητες φυσικού αερίου δουλεύουν μόνο με φυσικό αέριο.

Θα σας βοηθήσουμε έτσι ώστε να καταλάβετε περισσότερα για την λειτουργία του λέβητα και ιδιαίτερα για την κατανάλωση ηλεκτρικού. Που και γιατί απαιτείται ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει ο λέβητας αερίου.

Λοιπόν, οι λέβητες αερίου χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια;

Οι λέβητες χρειάζονται μία πολύ μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Αν έχετε λέβητα αερίου στο σπίτι σας, τότε θα χρησιμοποιείται και ελάχιστο ρεύμα. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από τον λέβητα αερίου είναι ελάχιστη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τους λογαριασμούς ενέργειας του σπιτιού.

Οι λέβητες αερίου απαιτούν μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για να ανάψουν και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Ακόμα κι αν δεν έχετε ενεργοποιήσει τη θέρμανση σας, ο λέβητας σας εξακολουθεί να λειτουργεί σιωπηλά ώστε να ειναι έτοιμος να δουλέψει όταν θα ενεργοποιήσετε τη θέρμανση. Θα πρέπει να μπορει να παρέχει ζεστό νερό στις βρύσες και τα καλοριφέρ σας όταν αυτό απαιτηθεί.

Η ηλεκτρική ενέργεια δεν απαιτείται μόνο για την ενεργοποίηση του λέβητα. Είναι επίσης απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία αρκετών εξαρτημάτων και μηχανισμών του συστήματος θέρμανσης.

Ποια μέρη όμως απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια;

Γνωρίζουμε πλέον ότι απαιτείται ηλεκτρικό ρεύμα για να διατηρείται ο λέβητας σε λειτουργία. Ποια μέρη όμως ενός λέβητα αερίου εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια;

Το σύστημα καύσης

Έχετε ακούσει τον κρότο όταν ξεκινά ο λέβητας σας. Αυτή είναι η ανάφλεξη.  Τότε δημιουργείται ένας σπινθήρας για να ανάψει το αέριο και δημιουργεί την φλόγα. Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται είναι ελάχιστη, αλλά εάν διακοπεί η παροχή ρεύματος, ο λέβητας δεν θα ξεκινήσει.

Ο κυκλοφορητής

Οι λέβητες χρησιμοποιούν μια αντλία τον κυκλοφορητή για να σπρώχνουν το ζεστό νερό μέσω του συστήματος στα καλοριφέρ του σπιτιού. Χωρίς αυτήν την αντλία, το ζεστό νερό δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει σε όλο το σπίτι σας.

Μια τυπική αντλία θέρμανσης χρησιμοποιεί συνήθως περίπου 20 -60 watt ενέργειας και αυτό διαφέρει ανάλογα με το σύστημα. Αυτή η ποσότητα είναι μικρότερη από τον τυπικό βραστήρα για τον καφέ ή το τσάι, ο οποίος απαιτεί 2-3 κιλοβάτ κατά μέσο όρο.

Ανεμιστήρας λέβητα

Ο ανεμιστήρας του λέβητα είναι ένα άλλο εξάρτημα που απαιτεί μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ανεμιστήρας του λέβητα διώχνει τα καυσαέρια και ειναι απαραίτητος για την σωστή και ασφαλή λειτουργία. Ο ανεμιστήρας πρέπει να ξεκινήσει πριν ανάψει ο λέβητας, διαφορετικά, τα αέρια από την καύση δεν θα μπορούν να φύγουν επαρκώς από το σπίτι.

Βαλβίδα αερίου

Η βαλβίδα αερίου του λέβητα που κατευθύνει τη, ροή του αερίου προς τον πιλότο του καυστήρα. Εελέγχεται από έναν κινητήρα και απαιτεί μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία της βαλβίδας.

Ψηφιακή οθόνη

Οι οθόνες του λέβητα -  Αυτές συνήθως δείχνουν τον χρόνο, την θερμοκρασία και τυχόν κωδικούς βλάβης του λέβητα.

Controller

Ο αυτοματισμός του λέβητα περιλαμβάνει παρακολούθηση θερμοκρασίας, πίεσης και στάθμης νερού χρησιμοποιώντας διάφορους αισθητήρες. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από πόσο περίπλοκος είναι ο αυτοματισμός, αλλά πάλι ειναι πολύ μικρή.

Αυξομειώσεις τάσης

Όπως και στα περισσότερα συστήματα τα οποία έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα θα πρέπει να υπάρχει μία καλή τροφοδοσία ρεύματος.  Εννοούμε ότι θα πρέπει να είναι ένα ρεύμα το οποίο να έχει σωστή και σταθερή τάση και να μην έχει αυξομειώσεις.

Πιθανές αυξομειώσεις στο δίκτυο τροφοδοσίας του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να επηρεάσουν άσχημα και τον λέβητα. Πως μπορεί να γίνει αυτό;  Οι ηλεκτρονικές διατάξεις εάν λάβουν λάθος τάση τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να καούν. Πολλά συστήματα έχουν ενσωματωμένα ασφαλιστικές δικλίδες. Σε διαφορετική περίπτωση καλό είναι να φροντίσετε να έχετε επιτηρητές τάσεις πριν από την τροφοδοσία με ρεύμα στον λέβητα αερίου.

Πόσο ρεύμα καταναλώνει ο λέβητας αερίου;

Σίγουρα το πιο σημαντικό δεν είναι η κατανάλωση του ηλεκτρικού. Σημασία έχει η κατανάλωση που γίνεται στο αέριο είτε αυτό είναι υγραέριο είτε φυσικό αέριο.

Όσο καλύτερα έχει κατασκευαστεί ένα σπίτι όσο πιο μοντέρνο είναι και όσο πιο καλή θερμομόνωση και καινούργια κουφώματα έχει, τόσο μικρότερη θα είναι η κατανάλωση σε αέριο. Αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα πρέπει να το έχετε κατά νου και να σας προβληματίζει.

Όμως αν θέλετε να έχετε μία εικόνα, ένας λέβητας μπορεί να χρειαστεί 100 watt σε συνηθισμένες κλιματολογικές συνθήκες (όχι σε πολύ μεγάλα κρύα). Η κατανάλωση σε ηλεκτρικό έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο συχνά θα πρέπει να ανοιγοκλείνει ο λέβητας. Προφανώς η κατανάλωση σε θερμούς μήνες θα είναι πολύ μικρότερη αλλά ότι και να είναι μιλάμε για ποσά και καταναλώσεις οι οποίες δεν είναι σημαντικές.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.