Θερμαντικά σώματα - Τύποι.
Ηλεκτρικά Θερμαντικά σώματα
Ας ξεκινήσουμε με τα καλοριφέρ που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και αυτά είναι τα καλοριφέρ λαδιού, οι θερμοπομποί και οι θερμοσυσσωρευτές.
- Τα καλοριφέρ λαδιού λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι γεμάτα με λάδι ενώ έχουν ροδάκια για να μεταφέρονται εύκολα παντού μέσα στο σπίτι. Ο ρόλος του λαδιού είναι να μεταφέρει τη θερμότητα που δημιουργεί η αντίσταση που υπάρχει μέσα στο καλοριφέρ σε όλη την επιφάνεια του σώματος έτσι ώστε να ζεσταίνεται ο χώρος.
- Οι θερμοπομποί ή αλλιώς κονβέκτορες (convectors) διαθέτουν και αυτοί αντίσταση και λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι παρόμοιος με των καλοριφέρ λαδιού: ο κρύος αέρας που βρίσκεται χαμηλά στο δωμάτιο εισέρχεται από το κάτω μέρος του θερμοπομπού και αφού θερμανθεί από την αντίσταση βγαίνει από το επάνω μέρος του. Οι θερμοπομποί όπως και τα καλοριφέρ λαδιού είναι σχετικά φθηνές λύσεις αφού η αγορά τους δεν κοστίζει ακριβά όμως δεν ενδείκνυνται για να ζεστάνουμε ολόκληρο το σπίτι αλλά μεμονωμένα δωμάτια.
- Τέλος, οι θερμοσυσσωρευτές είναι και αυτοί μια μέθοδος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα είναι όμως αρκετά επιβαρυντικοί για το περιβάλλον αφού η λειτουργία τους προϋποθέτει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για αυτό το λόγο και συνιστάται η χρήση τους με νυχτερινό ρεύμα.
Θερμαντικά σώματα Νερού.
- Τα καλοριφέρ νερού είναι αυτά που έχουμε συνηθίσει περισσότερο αφού τα συναντάμε πολύ συχνά στους χώρους που χρησιμοποιούν κεντρικό ή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, τα καλοριφέρ νερού δεν μπορούν να μετακινηθούν αφού είναι πάντα στερεωμένα στον τοίχο. Η λειτουργία τους γίνεται με τον εξής τρόπο: το νερό αφού έχει ζεσταθεί στο λέβητα ανεβαίνει προς τα πάνω και εισέρχεται στο καλοριφέρ και στη συνέχεια φεύγει και κατεβαίνει πάλι προς τα κάτω (στο λέβητα). Με αυτό τον τρόπο ζεσταίνεται όλη η επιφάνεια του καλοριφέρ και η ζέστη διαχέεται στο δωμάτιο. Πολύ σημαντικό είναι να έχει γίνει σωστή εξαέρωση ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του συστήματος.
- Τα καλοριφέρ fan coil λειτουργούν με πανομοιότυπο τρόπο με τα καλοριφέρ νερού με τη διαφορά όμως ότι διαθέτουν έναν ανεμιστήρα ο οποίος διαχέει το ζεστό αέρα και τη θερμότητα στο δωμάτιο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για θέρμανση αλλά και για ψύξη του χώρου. Και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης ή σε αυτονομία.
- Τις πετσετοκρεμάστρες που ουσιαστικά είναι σώματα καλοριφέρ σχεδιασμένα να δέχονται τις πετσέτες του μπάνιου.
Θερμαντικά σώματα υλικό κατασκευής.
Τέλος, τα καλοριφέρ ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους χωρίζονται σε χαλύβδινα, σιδερένια και αλουμινίου. Τα σιδερένια χρησιμοποιούνταν πριν από αρκετές δεκαετίες και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τα χαλύβδινα, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα και χρησιμοποιούνται αρκετά χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα καλοριφέρ από αλουμίνιο είναι νέας γενιάς και παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως π.χ. αποδίδουν πολύ άμεσα τη θερμότητα στο χώρο συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας, είναι πολύ ελαφριά, φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά του αλουμινίου (δε σκουριάζουν, δε διαβρώνονται) και είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού το αλουμίνιο είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό.
Ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα μέσα από τα σώματα.
Όταν το ζεστό νερό θερμαίνει το καλοριφέρ, η θερμότητα αυτή πρέπει να διαχέεται μέσα στο δωμάτιο. Ο χώρος θερμαίνεται με δύο τρόπους με την ακτινοβολία και με την μεταφορά της θερμότητας. Η ακτινοβολία είναι ένα μόνο ένα μέρος της θερμότητας που εκπέμπεται από το καλοριφέρ. Το υπόλοιπο ποσοστό της θερμότητας διανέμεται μέσω μεταφοράς.
Όταν το καλοριφέρ ζεσταίνεται θερμαίνει και τον αέρα δίπλα του. Αυτός ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, ενώ ο δροσερότερος αέρας τραβιέται μέσα και διαπερνά το θερμαντικό σώμα από κάτω. Αυτή η κίνηση του αέρα δημιουργεί κάθετα ρεύματα που μοιράζουν το θερμό αέρα σε όλο το χώρο του δωματίου.
Είναι πολύ σημαντικό ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα πάνω, κάτω και γύρω από τα θερμαντικά σώματα. Όταν τα θερμαντικά σώματα είναι μέσα σε εσοχές-κατασκευές με περίβλημα, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εξαερισμού του σώματος από πάνω και από κάτω.
Διακοσμητικά ντουλάπια που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να περιβάλλουν ένα θερμαντικό σώμα θα πρέπει να αποφεύγονται ή αλλιώς να έχουν μεγάλα ανοίγματα για επαρκή αερισμό του σώματος. Μην τοποθετείτε βαριές κουρτίνες μπροστά από ένα θερμαντικό σώμα. Προσπαθήστε να μην τοποθετείτε μεγάλα και ογκώδη έπιπλα μπροστά από το καλοριφέρ μιας και εμποδίζουν την ροή της θερμότητας.
Τα μοντέρνα θερμαντικά σώματα έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια ενσωματώνοντας μεταλλικά πτερύγια τα οποία υποβοηθούν την καλή ροή της θερμότητας στο χώρο.
Επειδή η κυκλοφορία του αέρα μέσα από τα θερμαντικά σώματα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα είναι απαραίτητο για την καλύτερη διασπορά της θερμότητας , τα θερμαντικά σώματα να καθαρίζονται τακτικά. Δεν θα πρέπει να συσσωρεύονται ποτέ σκόνη ή χνούδι στην επιφάνεια του καλοριφέρ, τα οποία μπορούν να δράσουν σαν μονωτικά και να επιβραδύνουν την μετάδοση της θερμότητας .
Καλοριφέρ & εξαρτήματα
Ανακλαστήρες θερμότητας.
Τα περισσότερα από τα θερμαντικά σώματα τοποθετούνται πολύ συχνά μέσα στο δωμάτιο, στον εξωτερικό τοίχο. Έτσι μεγάλο μέρος της θερμότητας σπαταλιέται για να θερμανθεί ο τοίχος. Ένας αποτελεσματικούς τρόπος για να κρατηθεί η θερμότητα μέσα στο σπίτι είναι μέσω της χρήσης ανακλαστήρων θερμότητας . Οι ανακλαστήρες αντανακλούν την θερμότητα μέσα στο σπίτι και την εμποδίζουν να διαφύγει στο περιβάλλον.
Θερμοστατικές κεφαλές.
Μια τελευταία χρήσιμη συμβουλή είναι η εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών πάνω στα σώματα. Οι θερμοστατικές κεφαλές λειτουργούν σαν αισθητήρες θερμότητας του χώρου που αυξομειώνουν τη ροή του νερού στα θερμαντικά σώματα προσφέροντας έτσι μεγάλη οικονομία.