Οικονομία στη θέρμανση και εξαέρωση καλοριφέρ

Εξαέρωση καλοριφέρ για οικονομία και άμεση θέρμανση του σπιτιού. Διαβάστε βήμα προς βήμα πως γίνεται σωστά η εξαέρωση των σωμάτων.

Η θέρμανση με σώματα καλοριφέρ, είτε χρησιμοποιούμε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο σαν καύσιμη ύλη , είναι από τους πλέον συνήθεις και πιο διαδεδομένους τρόπους για να θερμάνουμε το χώρο μας και εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα εδώ και πολλά χρόνια.

εξαερωση καλοριφερ

Θέρμανση

Συντήρηση συστήματος θέρμανσης & εξαέρωση καλοριφέρ.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης είναι πολύ σημαντική αλλά πόσοι γνωρίζουμε ότι εξίσου σημαντική είναι και η συντήρηση των σωμάτων καλοριφέρ; Αυτό λοιπόν είναι ένα λάθος που πολλές φορές κάνουμε, ξεχνάμε δηλαδή να συντηρήσουμε τα σώματα με αποτέλεσμα αυτά να μη λειτουργούν σωστά.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που συναντάμε είναι να έχει εγκλωβιστεί αέρας στο σύστημα θέρμανσης και κατά συνέπεια να εμποδίζει τα καλοριφέρ να αποδώσουν στο μέγιστο.

 • Τα σώματα συνήθως είναι κρύα στο πάνω μέρος.
 • Ακούγεται θόρυβος μέσα στο σπίτι από το καλοριφέρ.
 • Άλλες φορές τα σώματα είναι παντού χλιαρά .

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ενδεδειγμένη λύση είναι η εξαέρωση καλοριφέρ. Η εξαερωση καλοριφερ είναι μια πολύ απλή υπόθεση που μπορούμε να την κάνουμε όλοι μας και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε κατά πολύ την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Παρακάτω θα περιγράψουμε αναλυτικά τη διαδικασία για τη σωστή εξαέρωση των σωμάτων. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε το video που περιγράφει αναλυτικά την όλη διαδικασία.

Εξαέρωση καλοριφέρ με τη θέρμανση κλειστή.

 • Η πρώτη κίνηση είναι να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό και τα θερμαντικά σώματα είναι κρύα (θερμοστάτης κλειστός και δεν κυκλοφορεί ζεστό νερό μέσα στα σώματα του καλοριφέρ).
 • Αφού βεβαιωθούμε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό μπορούμε να ξεκινήσουμε την εξαέρωση της κατοικίας.
  • Καλό είναι να έχουμε πρόχειρο ένα δοχείο για να μαζέψουμε το ζεστό νερό που βγαίνει και κάποια πανιά για να μη λερώσουμε το πάτωμα.
  • Επίσης, απαραίτητο για την εξαέρωση είναι να έχουμε το ειδικό κλειδί-πεταλούδα ή ένα λεπτό κατσαβίδι (για τα πιο καινούρια καλοριφέρ).
  • Πολλά σώματα έχουν ένα μικρό βρυσάκι, μέρος της εξαερωτικής βαλβίδας. Βεβαιωθείτε ότι κοιτάζει προς τα κάτω έτσι ώστε να μη χυθεί το νερό εκτός του δοχείου.
 • Ανοίγουμε λοιπόν την βαλβίδα εξαερισμού που βρίσκεται στο πάνω μέρος του καλοριφέρ και περιμένουμε να φύγει όλος ο αέρας. Αυτό το καταλαβαίνουμε διότι όταν τελειώσει ο αέρας ξεκινά να βγαίνει νερό, οπότε και κλείνουμε τη βαλβίδα εξαερισμού.
 • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και στα άλλα σώματα που έχουμε εντοπίσει ότι χρειάζονται εξαέρωση.
 • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φύγει όλος ο αέρας μέσα από το δίκτυο.

Εξαέρωση καλοριφέρ με τη θέρμανση ανοιχτή.

 • Η πρώτη κίνηση είναι να ανάψουμε το σύστημα θέρμανσης και να περιμένουμε έτσι ώστε να ζεσταθούν αρκετά τα σώματα.
 • Θα πρέπει να ελέγξουμε ότι δεν έχει ξεχαστεί κάποια βαλβίδα ανοιχτή.
 • Κατόπιν θα πρέπει να τα ελέγξουμε ένα ένα για να δούμε εάν έχουν ζεσταθεί ικανοποιητικά. Αυτό που χρειάζεται να παρατηρήσουμε είναι εάν ακούμε θόρυβο μέσα στα σώματα καθώς και εάν κάποια από αυτά δεν έχουν θερμανθεί επαρκώς.
 • Αν κάποια σώματα δεν έχουν θερμανθεί τότε θα πρέπει να επαναλάβουμε την διαδικασία της εξαέρωσης.
 • Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εξαέρωση καλοριφέρ έχοντας υπόψη ότι τα σώματα καίνε για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα.
 • Και πάλι ανοίγουμε λοιπόν την βαλβίδα εξαερισμού που του καλοριφέρ και περιμένουμε να φύγει όλος ο αέρας και να ξεκινήσει  να βγαίνει νερό, οπότε και κλείνουμε τη βαλβίδα εξαερισμού.
 • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι τα σώματα να σταματήσουν να κάνουν θόρυβο και να είναι όλα ομοιόμορφα ζεστά.

Στην περίπτωση που τα καλοριφέρ δεν ζεσταίνουν ενώ έχετε κάνει την εξαέρωση θα πρέπει να καλέσετε κάποιον τεχνικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ στην ασφάλεια!!!! Καλό είναι κατά την εξαέρωση των καλοριφέρ να μην υπάρχουν παιδιά τριγύρω, ώστε σε περίπτωση που πεταχτεί καυτό νερό να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσουμε τη θέρμανση του σπιτιού μας και να κάνουμε οικονομία σε καύσιμο. Ο πιο απλός και ανέξοδος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι η εξαέρωση καλοριφέρ. Ελέγξτε σήμερα κιόλας αν τα σώματα στο σπίτι σας δουλεύουν ικανοποιητικά και αν όχι πολύ απλά κάντε εξαέρωση!

 

Σχετικές Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας του γραφείου μας

Εγκατάσταση θέρμανσης

Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας.
Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Στην Greenbuilding δεσμευεόμαστε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε την μεγίστη εξοικονόμηση ενεργείας, προσαρμοσμένη στο δικό σας ακίνητο.

• Αντικατάσταση κουφωμάτων
• Μόνωση των τοίχων και οροφής
• Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα
• Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον»

Ψάχνετε να βρείτε μια αξιόπιστη εταιρεία να αναλάβει το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον για το σπίτι σας;

Στην Greenbuilding αναλαμβάνουμε ο σύνολο εργασιών του προγράμματος σε όλη την Αττική. Οι μηχανικοί μας επιβλέπουν τις εργασίες σε όλες τις φάσεις της κατασκευής του σπιτιού σας. Σας παραδίδουμε το έργο με όλα τα πιστοποιητικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.