Εξαέρωση καλοριφέρ για απόδοση και Οικονομία στη θέρμανση
Η θέρμανση με σώματα καλοριφέρ, είτε χρησιμοποιούμε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο σαν καύσιμη ύλη , είναι από τους πλέον συνήθεις και πιο διαδεδομένους τρόπους για να θερμάνουμε το χώρο μας και εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα εδώ και πολλά χρόνια. Για αυτό και τα σώματα θα πρέπει να δουλεύουν σωστά.
Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.
Εξαέρωση καλοριφέρ για οικονομία και άμεση θέρμανση του σπιτιού. Διαβάστε βήμα προς βήμα πως γίνεται σωστά η εξαέρωση των σωμάτων.
Εξαέρωση καλοριφέρ & Συντήρηση θέρμανσης
Γνωρίζουμε όλοι ότι η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης είναι πολύ σημαντική αλλά πόσοι γνωρίζουμε ότι εξίσου σημαντική είναι και η συντήρηση των σωμάτων καλοριφέρ; Αυτό λοιπόν είναι ένα λάθος που πολλές φορές κάνουμε, ξεχνάμε δηλαδή να συντηρήσουμε τα σώματα με αποτέλεσμα αυτά να μη λειτουργούν σωστά.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που συναντάμε είναι να έχει εγκλωβιστεί αέρας στο σύστημα θέρμανσηςκαι κατά συνέπεια να εμποδίζει τα καλοριφέρ να αποδώσουν στο μέγιστο.
Τα σώματα συνήθως είναι κρύα στο πάνω μέρος.
Ακούγεται θόρυβος μέσα στο σπίτι από το καλοριφέρ.
Άλλες φορές τα σώματα είναι παντού χλιαρά .
Σε αυτές τις περιπτώσεις η ενδεδειγμένη λύση είναι η εξαέρωση καλοριφέρ. Η εξαερωση καλοριφερ είναι μια πολύ απλή υπόθεση που μπορούμε να την κάνουμε όλοι μας και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε κατά πολύ την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Παρακάτω θα περιγράψουμε αναλυτικά τη διαδικασία για τη σωστή εξαέρωση των σωμάτων. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε το video που περιγράφει αναλυτικά την όλη διαδικασία.
Εξαέρωση καλοριφέρ με τη θέρμανση κλειστή.
Η πρώτη κίνηση είναι να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό και τα θερμαντικά σώματα είναι κρύα (θερμοστάτης κλειστός και δεν κυκλοφορεί ζεστό νερό μέσα στα σώματα του καλοριφέρ).
Αφού βεβαιωθούμε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό μπορούμε να ξεκινήσουμε την εξαέρωση της κατοικίας.
Καλό είναι να έχουμε πρόχειρο ένα δοχείο για να μαζέψουμε το ζεστό νερό που βγαίνει και κάποια πανιά για να μη λερώσουμε το πάτωμα.
Επίσης, απαραίτητο για την εξαέρωση είναι να έχουμε το ειδικό κλειδί-πεταλούδα ή ένα λεπτό κατσαβίδι (για τα πιο καινούρια καλοριφέρ).
Πολλά σώματα έχουν ένα μικρό βρυσάκι, μέρος της εξαερωτικής βαλβίδας. Βεβαιωθείτε ότι κοιτάζει προς τα κάτω έτσι ώστε να μη χυθεί το νερό εκτός του δοχείου.
Ανοίγουμε λοιπόν την βαλβίδα εξαερισμού που βρίσκεται στο πάνω μέρος του καλοριφέρ και περιμένουμε να φύγει όλος ο αέρας. Αυτό το καταλαβαίνουμε διότι όταν τελειώσει ο αέρας ξεκινά να βγαίνει νερό, οπότε και κλείνουμε τη βαλβίδα εξαερισμού.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και στα άλλα σώματα που έχουμε εντοπίσει ότι χρειάζονται εξαέρωση.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φύγει όλος ο αέρας μέσα από το δίκτυο.
Εξαέρωση καλοριφέρ με τη θέρμανση ανοιχτή.
Η πρώτη κίνηση είναι να ανάψουμε το σύστημα θέρμανσης και να περιμένουμε έτσι ώστε να ζεσταθούν αρκετά τα σώματα.
Θα πρέπει να ελέγξουμε ότι δεν έχει ξεχαστεί κάποια βαλβίδα ανοιχτή.
Κατόπιν θα πρέπει να τα ελέγξουμε ένα ένα για να δούμε εάν έχουν ζεσταθεί ικανοποιητικά. Αυτό που χρειάζεται να παρατηρήσουμε είναι εάν ακούμε θόρυβο μέσα στα σώματα καθώς και εάν κάποια από αυτά δεν έχουν θερμανθεί επαρκώς.
Αν κάποια σώματα δεν έχουν θερμανθεί τότε θα πρέπει να επαναλάβουμε την διαδικασία της εξαέρωσης.
Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εξαέρωση καλοριφέρ έχοντας υπόψη ότι τα σώματα καίνε για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα.
Και πάλι ανοίγουμε λοιπόν την βαλβίδα εξαερισμού που του καλοριφέρ και περιμένουμε να φύγει όλος ο αέρας και να ξεκινήσει να βγαίνει νερό, οπότε και κλείνουμε τη βαλβίδα εξαερισμού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι τα σώματα να σταματήσουν να κάνουν θόρυβο και να είναι όλα ομοιόμορφα ζεστά.
Στην περίπτωση που τα καλοριφέρ δεν ζεσταίνουν ενώ έχετε κάνει την εξαέρωση θα πρέπει να καλέσετε κάποιον τεχνικό.
ΠΡΟΣΟΧΗ στην ασφάλεια!!!!Καλό είναι κατά την εξαέρωση των καλοριφέρ να μην υπάρχουν παιδιά τριγύρω, ώστε σε περίπτωση που πεταχτεί καυτό νερό να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.
Πότε χρειάζεται εξαέρωση ένα σύστημα θέρμανσης;
Μέτα από μια νέα εγκατάσταση θέρμανσης, όπου θα χρειαστεί να γίνει πλήρωση με νερό. Οι άδειες σωλήνες και το δίκτυο είναι πολύ πιθανό να έχουν εγκλωβισμένο αέρα. Άρα μετά από μια νέα εγκατάσταση θέρμανσης αερίου, πετρελαίου, αντλίας θερμότητας καλό είναι να κάνετε εξαέρωση στα σώματα.
Μετά από μια μετατροπή στο δίκτυο θέρμανσης όπου χρειάστηκε να αδειάσει το νερό.
Στις αρχές τις σεζόν θέρμανσης
Όταν υπάρχουν τα προβλήματα που ήδη έχουμε προαναφέρει, χλιαρά σώματα, θόρυβος ελλιπής θέρμανση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσουμε τη θέρμανση του σπιτιού μας και να κάνουμε οικονομία σε καύσιμο. Ο πιο απλός και ανέξοδος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι η εξαέρωση καλοριφέρ. Ελέγξτε σήμερα κιόλας αν τα σώματα στο σπίτι σας δουλεύουν ικανοποιητικά και αν όχι πολύ απλά κάντε εξαέρωση!