Καλοριφέρ λαδιού σαν μέσο θέρμανσης, ασφάλεια, οικονομία & χρήση

Το  καλοριφέρ λαδιού είναι μια ατομική-τοπική μονάδα θέρμανσης – θερμάστρα. Το  σώμα λαδιού έχει πολύ μεγάλη αποδοχή από το κοινό λόγω της ευκολίας στη χρήση και του χαμηλού κόστους αγοράς .

Τα  καλοριφέρ λαδιού είναι γεμάτα με διαθερμικό λάδι, το οποίο θερμαίνεται μέσω μιας ηλεκτρικής αντίστασης. Αφού το λάδι ζεσταθεί θερμαίνεται ο χώρος – το δωμάτιο οπού βρίσκεται εγκατεστημένο το σώμα. Τα καλοριφέρ έχουν μεγάλα πτερύγια – φέτες μεσώ των οποίων εκπέμπουν την θερμότητα στο χώρο.

Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Καλοριφέρ λαδιού Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Θέρμανση με καλοριφέρ λαδιού

Τα καλοριφέρ λαδιού είναι εργοστασιακά ελεγμένα και καλά κλεισμένα/σφραγισμένα  δοχεία που περιέχουν διαθερμικό λάδι. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν παραχθεί σωστά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και από αξιόπιστο κατασκευαστή. Τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν παρουσιάζουν διαρροές λαδιού στην επιφάνεια τους. Παρ' όλα αυτά πολλοί καταναλωτές έχουν παρατηρήσει δυσάρεστες οσμές από τα σώματα, ειδικά τις πρώτες φορές που μπαίνουν σε λειτουργία. Αυτό μπορεί να προέρχεται από πάρα πολύ μικρές ποσότητες λαδιού που μπορεί να βρίσκονται στην επιφάνεια του καλοριφέρ ή από την μπογιά που μπορεί να αναδύει μια έντονη χημική μυρωδιά. Όπως και να έχει αυτές οι δυσάρεστες μυρωδιές εξαφανίζονται μετά από τις πρώτες χρήσεις. Πολλοί κατασκευαστές συνιστούν ειδικά για τις πρώτες ώρες λειτουργίας να υπάρχει πολύ καλός εξαερισμός του χώρου.

Κίνδυνος διαρροής λαδιού. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτών των καλοριφέρ. Εάν είναι κακής κατασκευής και ποιότητας μπορεί να εμφανιστούν μικρές διαρροές λαδιού με μυρωδιά παρόμοιας του λαδιού κινητήρα. Εάν το καλοριφέρ συνεχίσει να παρουσιάσει διαρροή και μετά τις πρώτες μέρες τότε πρέπει να επικοινωνήστε με το κατάστημα που το αγοράσατε.

Ένας καλός λόγος αγοράς και χρήσης αυτού του συστήματος θέρμανσης είναι ότι είναι σχεδόν αθόρυβα. Εάν έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε τότε αυτά τα σώματα είναι προτιμότερο από άλλες θερμαντικές συσκευές που έχουν κάποιον ανεμιστήρα. Ο μόνος θόρυβος που μπορεί να ακούσετε είναι κάποιο περιστασιακό τρίξιμο. Αυτό οφείλεται στην διαστολή – συστολή καθώς το σώμα θερμαίνεται ή ψύχεται.

Θέρμανση με ασφάλεια.

Η ασφάλεια είναι κάτι που πάντα πρέπει να μας απασχολεί ειδικά σε ότι έχει να κάνει με θέρμανση και τους κίνδυνους που μπορεί να προκαλέσουν ένα ατύχημα.

  • Τα σώματα αυτά είναι ασφαλέστερα από άλλες ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές μιας και είναι πολύ πιο δύσκολο να καεί κανείς χρησιμοποιώντας τα σώματα του λαδιού. Ο λόγος είναι πολύ απλός :  το θερμαντικό στοιχείo, ηλεκτρική αντίσταση θερμαίνει το χώρο έμμεσα και όχι άμεσα μέσω του διαθερμικού λαδιού. Παρ' όλα αυτά τα σώματα αυτά θερμαίνονται πολύ και καλό είναι να βρίσκονται μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.
  • Ακόμα λόγω βάρους και όγκου είναι πολύ πιο δύσκολο να αναποδογυρίσουν.
  • Όλα τα συστήματα θέρμανσης χρειάζονται χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε έπιπλα και μικροαντικείμενα μακριά από το σώμα.
  • Δεν κρεμάμε τα ρούχα πάνω στα σώματα.
  • Κλείνουμε τα όλα τα ηλεκτρικά σώματα όταν πηγαίνουμε για ύπνο.
  • Τα καλοριφέρ λαδιού είναι βαρύτερα από τα αλλά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, συνήθως έρχονται με ρόδες και έτσι μπορούν και μεταφέρονται μεταξύ των δωματίων. Κάποιες φορές οι ρόδες μπορεί να μπλεχτούν σε χαλιά, μοκέτες και έτσι μπορεί να χρειαστεί να τα τραβήξετε από τα χερούλια , λαβές(εάν τα έχει προβλέψει ο κατασκευαστής). Εάν και τα σώματα αυτά δεν θερμαίνονται αρκετά έτσι ώστε να προκαλούν εγκαύματα καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί αν πρόκειται να μετακινήστε το σώμα ενώ είναι αναμμένο και πάντα χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λαβές ή να περιμένετε να κρυώσουν λίγο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχει όλα τα προϊόντα που διακινούνται στην αγορά. Έτσι μοντέλα που δεν πληρούν τους κανονισμούς ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύεται να πωλούνται. Έχουν ελεγχθεί και έχουν αποσυρθεί μοντέλα που είχαν  ακατάλληλη καλωδίωση, ελαττωματικό θερμοστάτη, ακατάλληλο μηχανολογικό σχεδιασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές λαδιού κ.α.

Καλοριφέρ λαδιού και οικονομία στη θέρμανση.

Οικονομία από τα ηλεκτρικά σώματα - καλοριφέρ λαδιού ή από την επιλογή του τρόπου θέρμανσης; Η θέρμανση με ηλεκτρικό είναι η πιο ακριβή επιλογή. Παρ όλα αυτά πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια χρησιμοποιώντας καλοριφέρ λαδιού, κονβέκτορες ή άλλες ηλεκτρικές σόμπες.

Η αλήθεια είναι ότι η εξοικονόμηση έρχεται όχι από τον τύπο του θερμαντικού σώματος αλλά από την ευελιξία που σώματα μπορούν να προσφέρουν. Έχοντας μια κεντρική θέρμανση ή έστω αυτονομία είναι αρκετά δύσκολο να ρυθμίσεις διαφορετικές θερμοκρασίες σε διαφορετικά δωμάτια και για κάποιους ώρες της μέρας. Όμως έχοντας τροχήλατες ηλεκτρικές σόμπες μπορεί κάποιος να θερμάνει μικρούς χώρους να επιλέξει ποτέ και ποια δωμάτια θα θερμάνει και έτσι να μειώσει το κόστος λειτουργίας άρα και την δαπάνη και τους λογαριασμούς.

Τα καλοριφέρ αυτά μιας και περιέχουν διαθερμικό λάδι (έχει καλή θερμική αδράνεια)  μπορούν και κρατούν την θερμότητα για αρκετή ώρα. Έτσι ένα τέτοιο σώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άριστα σε συνδυασμό με το νυχτερινό ρεύμα. Για παράδειγμα μπορείτε να το προγραμματίσετε να ανάψει στις 7 π.μ. και να κλείσει στις 8 π.μ. Το σώμα θα συνεχίσει να είναι ζεστό και να ακτινοβολεί μέχρις ότου φύγετε για την δουλειά σας.

Τέλος τα σώματα του λαδιού δεν περιέχουν κινούμενα μέρη και έτσι έχουν περιορισμένες φθορές και απαιτήσεις για ανταλλακτικά.

Καλοριφέρ λαδιού κατανάλωση.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η οικονομία εάν όντως υπάρχει προέρχεται από την χρήση του καλοριφέρ. Πόσο είναι όμως το κόστος λειτουργίας; Ποια είναι η κατανάλωση ρεύματος του καλοριφέρ;

Παραθέτουμε το μέσο κόστος για συνεχόμενη λειτουργία όπως αυτό προκύπτει από τα συνηθέστερα μοντέλα της αγοράς και την τιμή κιλοβατώρας για οικιακό τιμολόγιο. Η κατανάλωση και το κόστος προκύπτουν αν πολλαπλασιάσουμε την ισχύ σε Κιλοβάτ με τη μέση τιμή της Κιλοβατώρας.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σχετικές Υπηρεσίες

Κάντε τώρα μια νέα εγκατάσταση θέρμανσης με μεγάλο όφελος

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.