Οφέλη από το νυχτερινό ρεύμα - ωράριο, διαδικασία και τέλη σύνδεσης

Οφέλη από το νυχτερινό ρεύμα: Ενημερωθείτε για το ωράριο, την διαδικασία και τα τέλη σύνδεσης. 

νυχτερινό ρεύμα nixterino timologio revmatos

Ηλεκτρολογικά

Greenbuilding

 

Νυχτερινό ρεύμα : Το νυχτερινό ρεύμα είναι ένας άριστος τρόπος για οικονομία στα νοικοκυριά, χωρίς όμως να γίνεται κάποια ουσιαστική εξοικονόμηση ενεργείας. Πώς γίνεται όμως  αυτό; Θα πούμε παρακάτω πόσο όφελος μπορούμε να έχουμε αλλά και τον τρόπο που μπορούμε να αποκτήσουμε νυχτερινό ρεύμα στο σπίτι μας.

Τι είναι το νυχτερινό ρεύμα;

Η ΔΕΗ αλλά και οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θέλουν να έχουν μια όσο τον δυνατόν σταθερότερη ζήτηση από τους καταναλωτές όλη την ώρα, όλες τις μέρες, όλο τον χρόνο. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό γιατί άλλες είναι η ζήτηση του καλοκαιριού από το φθινόπωρο και άλλη η ζήτηση που υπάρχει την ημέρα από το βράδυ. Έτσι λοιπόν, δίνεται ένα οικονομικό κίνητρο στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν σε περιόδους μειωμένης ζήτησης (off- peak) ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή μονάδας.

Αυτό είναι το νυχτερινό ρεύμα και ενδείκνυται για χρήσεις που είναι ενεργοβόρες και δαπανηρές όπως η φόρτιση των θερμοσυσσωρευτών, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ο θερμοσίφωνας κα. Έτσι λοιπόν πάρα πολλά νοικοκυριά την ώρα αυτή όπου το ρεύμα έχει χαμηλότερο κόστος ανάβουν την θέρμανση, βάζουν πλυντήρια κλπ.

Γιατί επιδοτούν οι Πάροχοι;

Οι Πάροχοι Ηλεκτρικής Ενέργειας εφαρμόζοντας ευνοϊκές χρεώσεις ρεύματος για τις περιόδους μειωμένης ζήτησης, παρακινούν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια μιας και αυτό συμφέρει και τα δυο μέρη. Το όφελος για τους παρόχους ειναι:

Καλύτερη Διαχείριση του φορτίου: Ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια κατά τις ώρες μειωμένης ζήτησης, οι πάροχοι ενέργειας μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το φορτίο που υπάρχει μέσα στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος συνήθως κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τις περιόδους αιχμής να επιβαρύνουν σημαντικά το Εθνικό δίκτυο. Προσφέροντας χαμηλότερες τιμές κατά τις ώρες εκτός αιχμής, οι πάροχοι ενέργειας παρακινούν τους καταναλωτές να κάνουν χρήση της ενέργειας πιο ομοιόμορφα. Μειώνοντας τη ζήτηση της αιχμής αποφεύγονται πιθανές υπερφορτώσεις στο δίκτυο αλλά και διακοπές ρεύματος. Αυτό βοηθά σημαντικά στην σωστή λειτουργία και αξιοπιστία του δικτύου.

Εξοικονόμηση κόστους: Οι χαμηλότερες χρεώσεις σε ώρες μειωμένης ζήτησης, αντικατοπτρίζουν συχνά το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις περιόδους αυτές. Κατά τις ώρες αυτές, υπάρχει συνήθως πλεονάζουσα διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα, η οποία περιλαμβάνει και φθηνότερες πηγές ενέργειας ή και πλεονάζουσα ενέργεια από ΑΠΕ.

Ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πλεονάζουσα ενέργεια, οι πάροχοι ενέργειας μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας υποδομής τους, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις ή και αναβαθμίσεις του δικτύου.

Σταθερότητα στην αγορά ενέργειας: Οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες εκτός αιχμής σταθεροποιούν την αγορά ενέργειας μειώνοντας την αστάθεια των τιμών. Δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές να μετατοπίσουν την χρήση σε ώρες εκτός αιχμής, οι πάροχοι ενέργειας μπορούν να μετριάσουν τις αιχμές της ζήτησης που συχνά ανεβάζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό συμβάλει σε μια πιο σταθερή και προβλέψιμη αγορά, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των παρόχων ενέργειας.

Ωράριο του νυχτερινού ρεύματος.

  • Για τη καλοκαιρινή περίοδο (Μάιος - Οκτώβριος) το νυχτερινό ρεύμα ισχύει από 23:00 έως 07:00,
  • Για την χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος - Απρίλιος)
    • για την ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά είναι από 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00
    • για τα μη διασυνδεμένα νησιά 02:00 έως 08:00 και 15:30 έως 17:30.
  • Συνεχόμενο ωράριο 23:00 έως 07:00 για παλιούς οικιακούς πελάτες ή κάτοικους σε περιοχές που δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ.

Οικονομία με νυχτερινό ρεύμα.

Για να γίνει απλό και κατανοητό η ΔΕΗ χρεώνει (εκτός από ΦΠΑ, χρεώσεις δήμου & ΕΡΤ και ειδικά τέλη)

  • την προμήθεια ρεύματος (πόσο ρεύμα δηλαδή τις κιλοβατώρες καταναλώνουμε)
  • τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι η χρήση του δικτύου μεταφοράς, η χρήση του δικτύου διανομής, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας
  • και ειδικό τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων και λοιπές χρεώσεις.

Το νυχτερινό τιμολόγιο έχει

  • πρώτα από όλα φθηνότερη τιμή προμήθειας της κιλοβατώρας , είναι ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 45%
  • έχει μηδενικό κόστος για χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής
  • και μειωμένες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Διαδικασία για σύνδεση με νυχτερινό ρεύμα.

  • Πρώτα από όλα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να καλέσει ένα αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη έτσι ώστε να ελέγξει την υπάρχουσα εγκατάσταση.
  • Αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να καλέσει τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη έτσι ώστε να προσθέσει το κατάλληλο καλώδιο μεταξύ του ρολογιού και του πίνακα.
  • Αν δεν υπάρχει θα πρέπει να γίνει και να κάνει την απαραίτητη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου.
  • Κατόπιν θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στο κατά τόπους γραφείο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μαζί με την ταυτότητα και το ΑΦΜ έτσι ώστε να υποβληθεί η δήλωση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου.
  • Τέλος θα γίνει μια τελευταία επίσκεψη σε κατάστημα της ΔΕΗ για να γίνει η υπογραφή της σύμβασης μαζί με την ταυτότητα και ένα έντυπο που να αποδεικνύει το ΑΦΜ.

Ποιο είναι το κόστος για την σύνδεση με νυχτερινό ρεύμα και πιο το πάγιο;

Ένα τυπικό κόστος για νέα σύνδεση ΔΕΗ είναι 34€ + ΦΠΑ. και το πάγιο είναι 2€ το τετράμηνο. Τώρα με την είσοδο των εναλλακτικών πάροχων ενέργειας οι τιμές αυτές ποικίλουν. Προτείνουμε να κάνετε την έρευνα αγοράς συγκρίνοντας τις τιμές από τους εναλλακτικούς πάροχους ενέργειας.

Πηγή: ΔΕΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.