Ποιος είναι ο κατάλληλος θερμοστάτης για το σπίτι σας

Θερμοστάτης μηχανικός, ηλεκτρονικός, προγραμματιζόμενος Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Ο θερμοστάτης είναι ένας ηλεκτρολογικός διακόπτης ευαίσθητος στη μεταβολή της θερμοκρασίας, που ελέγχει τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού στο σπίτι σας. Ο θερμοστάτης ανοίγει και κλείνει το σύστημα θέρμανσης η ψύξης όταν η θερμοκρασία του χώρου φτάσει στο προκαθορισμένο από τον χρήστη όριο . Η λειτουργία και οι τύποι του θερμοστάτη ξεκινούν από απλά μοντέλα που ελέγχουν το δίκτυο. Μπορούν όμως  και φτάνουν σε προγραμματιζόμενες μονάδες που παρέχουν βελτιωμένη λειτουργικότητα και αποδοτική λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού .

Χάρη στην συμβατότητα και την ομαλή λειτουργία του η επιλογή ενός θερμοστάτη δεν είναι τόσο δύσκολη. Θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τα διαφορετικά είδη θερμοστατών. Θα μπορείτε να επιλέξτε σωστά τον θερμοστάτη σας λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά που προσδίνουν άνεση και αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση.

Επιλογή-Ποιός θερμοστάτης σας ταιριάζει

Οι βασικοί τύποι θερμοστατών είναι οι μηχανικοί ή χειροκίνητοι, οι ηλεκτρονικοί και οι προγραμματιζόμενοι. Όλοι οι τύποι θερμοστάτη μπορούν να συνεργαστούν και να ελέγξουν συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο η ηλεκτρικό ρεύμα και να ρυθμίζουν την θερμοκρασία στο σύστημα κλιματισμού.

  • Οι χειροκίνητοι,μηχανικοί ή απλοί θερμοστάτες συνήθως είναι εγκατεστημένοι σε παλαιοτέρα σπίτια . Είναι οικονομικοί στην αγορά τους και μπορούν να κάνουν απλούς ελέγχους της θερμοκρασίας. Προσφέρουν περιορισμένη έως ελάχιστη εξοικονόμηση ενέργειας και απαιτούν την φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο.

Διαθέτουν μηχανικά μέρη που ανταποκρίνονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας . Οι μηχανικοί θερμοστάτες συχνά θεωρούνται αναξιόπιστες λύσεις ιδιαίτερα στα φθηνότερα μοντέλα. Έχουν αργή ανταπόκριση και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είτε πάνω ή κάτω από τα επιθυμητό σημείο.

  • Σε αντίθεση με τους μηχανικούς θερμοστάτες , οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες κάνουν χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων για την ανίχνευση της θερμοκρασίας και στη συνέχεια ξεκινούν τον έλεγχο του συστήματος θέρμανσης. Ανταποκρίνονται πολύ πιο γρήγορα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από ότι οι απλοί θερμοστάτες και είναι πολύ πιο ακριβείς στις μετρήσεις τους.

Οι ηλεκτρονικοί μπορούν και προσφέρουν ευκολία και άνεση στον χρήστη, προσφέροντας χαρακτηριστικά όπως προγραμματισμός κ.α. σε ανταγωνιστικές τιμές.

  • Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες ρυθμίζουν τη θερμοκρασία αυτόματα κατά τη διάρκεια της χρήσης ενώ εξοικονομούν ως και 33 % στις δαπάνες θέρμανσης. Ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης έχει εύκολο στο χειρισμό, ψηφιακή διασύνδεση και τα νεότερα μοντέλα λειτουργούν και συνεργάζονται με wi-fi και δίκτυα τηλεφώνου.

Επιλογές για θέρμανση που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας

Επιλέξτε τον θερμοστάτη που σας επιτρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις όσο συχνά χρειάζεστε . Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες επιτρέπουν να ορίζετε διαφορετικές θερμοκρασίες του χώρου σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, παρέχοντας άνεση ενώ είστε στο σπίτι. Επίσης μπορούν να προσαρμοστούν σε θερμοκρασία εξοικονόμησης ενέργειας , όταν είστε μακριά ή όταν κοιμάστε.

Πολλοί θερμοστάτες έρχονται με προκαθορισμένες ρυθμίσεις που καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες ενός τυπικού νοικοκυριού . Για τα περισσότερα σπίτια ο θερμοστάτης μπορεί να εγκατασταθεί όπως έχει και δεν απαιτείται καμία ρύθμιση.

Πριν αγοράσετε θα πρέπει να εξετάσετε την ευελιξία που χρειάζεστε από μέρα σε μέρα . Υπάρχουν επιλογές που δίνουν την δυνατότητα προγραμματισμού ημέρας αλλά και εβδομάδας με την κάθε μέρα ξεχωριστά.

Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες είναι επίσης έτσι εξοπλισμένοι ώστε να σας επιτρέπουν να παρακάμψετε χειροκίνητα εάν το θέλετε το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Μερικά από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά :

  • Χειριστήρια οθόνης αφής.
  • Επιλέξιμες περιόδους προγραμματισμού έτσι ώστε να μπορείτε να ορίσετε θερμοκρασίες για διαφορετικές χρονικές περιόδους.
  • Φωτιζόμενο Display Panel που ας επιτρέπει να βλέπετε τι κάνετε με σαφήνεια σε χαμηλό ή καθόλου φωτισμό περιβάλλοντα για ευκολότερη λειτουργία
  • Ενδεικτικές λυχνίες για την λειτουργία
  • Απομακρυσμένος Προγραμματισμός και έλεγχος
  • Κλείδωμα πληκτρολογίου.

Είναι τόσο μεγάλη η επιλογή σε θερμοστάτες και είναι πολύ εύκολο να υπάρχει και σύγχυση για το ποιος τύπος θα ταιριάζει καλύτερα στην στην θέρμανση του σπιτιού σας. Για αυτό υπάρχει πάντα ο ειδικός.

Αφήστε τα στοιχεία σας

Αν θέλετε λύση ή συμβουλή στο πρόβλημα που έχετε στην θέρμανση

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.