Ενεργειακά τζάκια: Μια πολύ καλή λύση στην θέρμανση

ενεργειακά τζάκια greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Ενεργειακά τζάκια: Είναι μια εναλλακτική μορφή θέρμανσης η οποία αναπτύσσεται και διαδίδεται όλο και περισσότερο. Η βασική αρχή λειτουργίας τους είναι η παραγωγή ζεστού αέρα από την καύση του ξύλου, ο οποίος διαχέεται στο χώρο μας μέσω αεραγωγών. Να επισημάνουμε ότι το παραδοσιακό ανοιχτό τζάκι μπορεί να μετατραπεί και αυτό σε ενεργειακό τζάκι. Με την τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού έχουμε όχι μόνο οικονομία αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας, φροντίζοντας την υγείας μας και το περιβάλλον.

Το ξύλο ειναι μια καύσιμη ύλη που ανήκει στις ανανεώσιμε πηγές ενέργειας. Οσο πιο στεγνό ειναι το ξύλο τόσο καλύτερα γίνεται η καύση του στο τζάκι. Το σωστό ειναι να αγοράζουμε ξύλα και να τα αποθηκεύουμε από την προηγούμενη χρονιά έτσι ώστε να ειναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα σε υγρασία. Αλλιώς θα έχουμε προβλήματα στην καμινάδα, με συσσώρευση και κατακράτηση της αιθάλης.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της θέρμανσης με ενεργειακά τζάκια;

Ένα από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα ενεργειακά τζάκια είναι η πόρτα τους, η οποία εμποδίζει την έξοδο του ζεστού αέρα από την καμινάδα και αποτρέπει τη γρήγορη καύση των ξύλων, αξιοποιώντας μέχρι και 80% της θερμογόνου απόδοσης των ξύλων. Με αυτό τον τρόπο δηλαδή έχουμε οικονομία στην κατανάλωση ξύλων αφού χρειαζόμαστε μικρότερη ποσότητα για να ζεστάνουμε το χώρο μας. Επίσης η ζέστη που παράγεται παραμένει στο εσωτερικό του σπιτιού(είτε το σπίτι διαθέτει θερμομόνωση είτε όχι) μας ελαχιστοποιώντας τις θερμικές απώλειες.

Στα ενεργειακά τζάκια υπάρχει η δυνατότητα μέσω ροοστάτη να ελέγχεται το επίπεδο καύσης των ξύλων ανάλογα με τη θερμοκρασία που θέλουμε να επιτύχουμε στο χώρο μας. Έτσι λοιπόν πετυχαίνεται οικονομία στην καύση των ξύλων καθώς μπορούμε να έχουμε ζέστη στο σπίτι μας όλο το 24ωρο καθορίζοντας εμείς τη θερμοκρασία που επιθυμούμε.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των ενεργειακών τζακιών είναι ότι παρέχουν ασφάλεια καθώς η πόρτα τους δεν επιτρέπει στις σπίθες να «πετάγονται» έξω από το τζάκι και κατά συνέπεια ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες φωτιάς.

Επιπλέον, επιλέγοντας να εγκαταστήσουμε ενεργειακά τζάκια συμβάλλουμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνονται σημαντικά οι ρύποι και η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση των ξύλων.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην επιλογή του συνεργείου που θα επιλέξουμε για την εγκατάσταση καθώς θα πρέπει να είναι έμπειρο και εξουσιοδοτημένο. Επίσης, μεγάλη σημασία χρειάζεται να δοθεί και στο ίδιο το προϊόν το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και εγγυήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας αναφορικά με την ποσότητα ξύλων που καταναλώνονται, το βαθμός απόδοσης κ.ά.

Μετατροπή σε ενεργειακό τζάκι; Πόσο εύκολη διαδικασία είναι;

Αρχικά, ο τεχνικός επισκέπτεται το χώρο σας ώστε να συλλέξει τις διαστάσεις του υπάρχοντος τζακιού και να διαλέξει την κατάλληλη κασέτα που θα τοποθετηθεί στο χώρο. Στη συνέχεια ακολουθεί η αποξήλωση του παλαιού χώρου καύσης, η σύνδεση με την καμινάδα και η μόνωση των εσωτερικών τοιχωμάτων.

Αφού έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι εργασίες για τη μετατροπή σε ενεργειακο τζάκι, γίνεται η τοποθέτηση εσωτερικών περσίδων από τις οποίες θα διαχέεται ο αέρας στο χώρο αλλά και εξωτερικών περσίδων από τις οποίες θα μπαίνει ο εξωτερικός αέρας. Τέλος, τοποθετείται η κασέτα στο χώρο που γινόταν μέχρι σήμερα η καύση και το ενεργειακό σας τζάκι είναι έτοιμο! Σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται και η εγκατάσταση μονωμένης καμινάδας έτσι ώστε να αποφευχθούν τα συμπυκνώματα που δημιουργούνται κατά την χρήση.

Η ανάγκη για οικονομική και αποδοτική παράλληλα θέρμανση οδηγεί ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στη μετατροπή σε ενεργειακό τζάκι της παλιάς τους εστίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από την οικονομία στην καύση των ξύλων, τα ενεργειακά τζάκια προσφέρουν και καλύτερη θέρμανση αφού ο ζεστός αέρας διοχετεύεται στο χώρο και δεν περιορίζεται τοπικά, γύρω από το τζάκι όπως συμβαίνει στις παλιές εστίες.

Φυσικά, η μετατροπή του τζακιού μας σε ενεργειακό μάς προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς η πόρτα δε μας επιτρέπει να έχουμε άμεση επαφή με τη φωτιά αλλά αποφεύγουμε και το φαινόμενο του «καπνίσματος» που πολύ συχνά συναντάμε στα παραδοσιακά τζάκια.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η απλή διαδικασία της μετατροπής σε συνδυασμό με τα πολλαπλά οφέλη του ενεργειακού τζακιού αποτελούν μια ιδανική επιλογή για τη θέρμανση του χώρου μας. Έτσι λοιπόν ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για θέρμανση με ξύλα μπορεί να γίνει και η πιο οικονομική λύση για οικονομία στη θέρμανση.

ΤΖΑΚΙΑ - Συντήρηση.

Κατά την καύση των ξύλων παράγεται διοξείδιο του άνθρακα μαζί με υδρατμούς σε μορφή καπνού. Αυτός ο καπνός διαχέεται στην ατμόσφαιρα μέσω της καμινάδας με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται στα τοιχώματά της αιθάλη. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το τζάκι μας τόσο αυξάνεται η ποσότητα αιθάλης που «κάθεται» στο εσωτερικό της καμινάδας. Με αυτό τον τρόπο δε γίνεται σωστός ελκυσμός (τράβηγμα) του αέρα και έτσι λέμε συχνά ότι το τζάκι μας «καπνίζει» ή «μυρίζει». Να σημειώσουμε ότι η παρατεταμένη συγκέντρωση αιθάλης στο τζάκι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ανάφλεξη.

Διαπιστώνουμε λοιπόν από τα παραπάνω τη σημασία της τακτικής φροντίδας στα τζακια. Αυτό που αρχικά είναι αναγκαίο να γίνεται είναι ο καθαρισμός της καμινάδας. Τα εξειδικευμένα συνεργεία καπνοδοχοκαθαριστών φροντίζουν να απομακρύνουν τη συσσωρευμένη αιθάλη ώστε η καμινάδα και ο θόλος του τζακιού σας να παραμένει καθαρός και το τζάκι σας να μην έχει μυρωδιές ή κάπνα.

Αυτό που μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε είναι να μαζεύουμε τη στάχτη από την εστία προκειμένου να αποφύγουμε τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας στάχτης η οποία θα προκαλέσει τη δυσλειτουργία της εστίας μας. Προσοχή χρειάζεται και στον τρόπο που θα καθαρίσουμε την επένδυση του τζακιού καθώς χρειάζεται να έχει κρυώσει πλήρως ειδάλλως η χρήση κρύου νερού μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ και να προκαλέσει σπάσιμο.

ΤΖΑΚΙΑ & Εξοικονομώ

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.