Λειτουργία και οφέλη για την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Ενδοδαπέδια θέρμανση γιατί και από που; Οι ειδικοί συμβουλεύουν για την ενδοδαπέδια θέρμανση με ηλεκτρικό η νερό- κόστος, άνεση, απόδοση και  εξοικονόμηση ενέργειας.

ενδοδαπέδια θέρμανση Greenbuilding

Πώς θα σας φαινόταν να ζεσταίνετε το χώρο σας χωρίς όμως ορατές συσκευές θέρμανσης; Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μια μέθοδος που έχει τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή και χρησιμοποιείται ευρέως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Μάθετε λοιπόν τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Ενδοδαπέδια θέρμανση νερού.

Στην ενδοδαπέδια θέρμανση ο χώρος θερμαίνεται μέσα από ένα σύστημα σωληνώσεων που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο και μέσα στο οποίο κυκλοφορεί ζεστό νερό. Το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης αποτελείται, όπως τα συμβατικά συστήματα, από καυστήρα, λέβητα και κυκλοφορητή. Η διαφορά είναι ότι το ζεστό νερό δε διαχέεται στα καλοριφέρ αλλά στις σωλήνες, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο το δάπεδο σε θερμαντικό σώμα. Έτσι, αφού ζεσταθεί το δάπεδο στη συνέχεια διαχέει τη θερμότητα στο χώρο με ομοιομορφία.

Η θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στους σωλήνες κυμαίνεται από 35-45o C και η θερμότητα ακτινοβολείται από το δάπεδο προς τα πάνω επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την ομοιογενή κατανομή της θερμότητας. Να σημειώσουμε ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί και μια υγιεινή επιλογή θέρμανσης αφού η θερμοκρασία του δαπέδου είναι χαμηλή και σωστά κατανεμημένη στο χώρο, χωρίς να ενοχλεί τον οργανισμό μας.

Το λειτουργικό κόστος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι χαμηλό καθώς η θερμοκρασία του νερού είναι σημαντικά χαμηλότερη από ότι στις άλλες μορφές (θέρμανση με πετρέλαιο κτλ.) με αποτέλεσμα το σύστημα να λειτουργεί λιγότερες ώρες για να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό βέβαια την καθιστά και φιλική προς το περιβάλλον αφού λιγότερες ώρες λειτουργίας συνεπάγονται και λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα!

Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να συνδυαστεί άριστα με αντλίες θερμότητας. Ο βασικός λόγος είναι η οικονομία και η εξοικονόμηση ενέργειας κατά την χρήση, μιας και οι αντλίες θερμότητας δουλεύουν βέλτιστα όταν παράγουν ζεστό νερό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως άλλωστε απαιτεί μια ενδοδαπέδια θέρμανση.

Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν περιορίζει την επιλογή του δαπέδου (πλακάκι, μάρμαρο κ.ά.) και μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα αυτονομίας ώστε να επιτυγχάνεται διαφορετική θερμοκρασία στα δωμάτια προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας.

Τέλος, επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο θέρμανσης έχουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο αφού δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα, δίνοντάς μας και περισσότερες επιλογές διακόσμησης του σπιτιού μας και τη δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης της χρηστικότητάς του.

Χρήση Ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης, μια σειρά από ηλεκτρικά καλώδια εγκαθίστανται κάτω από ή μέσα στο δάπεδο. Με την χρήση του ηλεκτρικού μπορεί να γίνει η θέρμανση ενός χώρου ή ενός δωματίου όπως για παράδειγμα του μπάνιου ή της κουζίνας.

Το σύστημα που θα εγκατασταθεί, εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου, πόσο καλά μονωμένο είναι, τι  δάπεδο είναι από κάτω και το είδος της τελικής επιφάνειας του δαπέδου. Όλες οι επιλογές περιλαμβάνουν καλωδιώσεις, αρκετά ευέλικτες ώστε να ταιριάζουν σε μικρούς χώρους και ηλεκτρικά θερμαντικά στρώματα που που μπορούν να αναπτυχθούν και να καλύψουν μεγάλους χώρους.

Τα συστήματα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι διαθέσιμα σε διαφορετικούς τύπους. Η βασική αρχή λειτουργίας τους είναι η ίδια, όπως όλα τα είδη θέρμανσης με ηλεκτρικό. Ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από την αντίσταση της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης και παράγεται θερμότητα. Η θερμότητα αυτή διατίθεται μέσα στο δωμάτιο ή στο σπίτι και ζεσταίνει τον χώρο.

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ευκολότερη στην κατασκευή αλλά ακριβότερη στην λειτουργία. Η κατανάλωση ρεύματος εξαρτάται από την εγκαταστημένη ισχύ. Είναι ιδανική για την θέρμανση μεμονωμένων μικρών χώρων και διαμερισμάτων και γενικά όταν απαιτείται σωστή θέρμανση χωρίς την δυνατότητα χρήσης λέβητα.

Άλλη μια εναλλακτική μέθοδος θέρμανσης λοιπόν είναι στη διάθεσή σας. Αυτό που μένει είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό ώστε να επιλέξετε την καταλληλότερη για εσάς και το χώρο σας προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Βάλτε μια καλύτερη θέρμανση στο σπίτι σας

Αφήστε τα στοιχεία σας

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.