Λειτουργία και οφέλη για την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Ενδοδαπέδια θέρμανση γιατί και από που; Ενδοδαπέδια θέρμανση και όχι επιδαπέδια θέρμανση όπως συχνά ακούμε. Εμείς στην Τεχνική Εταιρεία Greenbuilding, σας ενημερώνουμε  για την ενδοδαπέδια θέρμανση με ηλεκτρικό ή νερό, ποιο ειναι το κόστος, η απόδοση αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας.

ενδοδαπέδια θέρμανση Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Πώς θα σας φαινόταν να ζεσταίνετε το χώρο σας χωρίς όμως ορατές συσκευές θέρμανσης; Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μια μέθοδος που έχει τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή και χρησιμοποιείται ευρέως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Μάθετε λοιπόν τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Ενδοδαπέδια θέρμανση νερού.

Στην ενδοδαπέδια θέρμανση ο χώρος θερμαίνεται μέσα από ένα σύστημα σωληνώσεων που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο και μέσα στο οποίο κυκλοφορεί ζεστό νερό. Το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης αποτελείται, όπως τα συμβατικά συστήματα, από καυστήρα, λέβητα και κυκλοφορητή. Η διαφορά είναι ότι το ζεστό νερό δε διαχέεται στα καλοριφέρ αλλά στις σωλήνες, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο το δάπεδο σε θερμαντικό σώμα. Έτσι, αφού ζεσταθεί το δάπεδο στη συνέχεια διαχέει τη θερμότητα στο χώρο με ομοιομορφία.

Η θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στους σωλήνες κυμαίνεται από 35-45o C και η θερμότητα ακτινοβολείται από το δάπεδο προς τα πάνω επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την ομοιογενή κατανομή της θερμότητας. Να σημειώσουμε ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί και μια υγιεινή επιλογή θέρμανσης αφού η θερμοκρασία του δαπέδου είναι χαμηλή και σωστά κατανεμημένη στο χώρο, χωρίς να ενοχλεί τον οργανισμό μας.

Το λειτουργικό κόστος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι χαμηλό καθώς η θερμοκρασία του νερού είναι σημαντικά χαμηλότερη από ότι στις άλλες μορφές (θέρμανση με πετρέλαιο κτλ.) με αποτέλεσμα το σύστημα να λειτουργεί λιγότερες ώρες για να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό βέβαια την καθιστά και φιλική προς το περιβάλλον αφού λιγότερες ώρες λειτουργίας συνεπάγονται και λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα!

Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν περιορίζει την επιλογή του δαπέδου (πλακάκι, μάρμαρο κ.ά.) και μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα αυτονομίας ώστε να επιτυγχάνεται διαφορετική θερμοκρασία στα δωμάτια προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας.

Τέλος, επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο θέρμανσης έχουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο αφού δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα, δίνοντάς μας και περισσότερες επιλογές διακόσμησης του σπιτιού μας και τη δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης της χρηστικότητάς του.

Ενδοδαπέδια θέρμανση με αντλία θερμότητας

Μια Σίγουρη Λύση!!!! Η ενδοδαπέδια θέρμανση συνδιαζεται αριστα με την αντλία θερμότητας. Η αντλία θερμότητας εξάγει και χρησιμοποιεί την θερμότητας από τον αέρα ή το έδαφος και στη συνέχεια μπορει να κάνει διανομή σε όλο το σπίτι χρησιμοποιώντας το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Το ζεστό νερό του κυκλώματος στη συνέχεια κυκλοφορεί μέσω των σωληνώσεων που είναι εγκατεστημένοι κάτω από το δάπεδο, και ακτινοβολεί την θερμότητα προς τα πάνω και μέσα στο σπίτι.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λοιπόν μπορεί να συνδυαστεί άριστα με τις αντλίες θερμότητας. Ο βασικός λόγος είναι η οικονομία και η εξοικονόμηση ενέργειας κατά την χρήση, μιας και οι αντλίες θερμότητας δουλεύουν βέλτιστα όταν παράγουν ζεστό νερό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως άλλωστε απαιτεί μια ενδοδαπέδια θέρμανση.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης με αντλία θερμότητας είναι η πολύ καλή ενεργειακή απόδοση. Οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ αποδοτικές επειδή μεταφέρουν θερμότητα αντί να την παράγουν. Όταν αυτή συνδυάζεται με ενδοδαπέδια θέρμανση, η συγκεκριμένη μέθοδος θέρμανσης προσφέρει μια αποδοτικότατη λύση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης.

Χρήση Ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης, μια σειρά από ηλεκτρικά καλώδια εγκαθίστανται κάτω από ή μέσα στο δάπεδο. Με την χρήση του ηλεκτρικού μπορεί να γίνει η θέρμανση ενός χώρου ή ενός δωματίου όπως για παράδειγμα του μπάνιου ή της κουζίνας.

Το σύστημα που θα εγκατασταθεί, εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου, πόσο καλά μονωμένο είναι, τι  δάπεδο είναι από κάτω και το είδος της τελικής επιφάνειας του δαπέδου. Όλες οι επιλογές περιλαμβάνουν καλωδιώσεις, αρκετά ευέλικτες ώστε να ταιριάζουν σε μικρούς χώρους και ηλεκτρικά θερμαντικά στρώματα που που μπορούν να αναπτυχθούν και να καλύψουν μεγάλους χώρους.

Τα συστήματα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι διαθέσιμα σε διαφορετικούς τύπους. Η βασική αρχή λειτουργίας τους είναι η ίδια, όπως όλα τα είδη θέρμανσης με ηλεκτρικό. Ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από την αντίσταση της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης και παράγεται θερμότητα. Η θερμότητα αυτή διατίθεται μέσα στο δωμάτιο ή στο σπίτι και ζεσταίνει τον χώρο.

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ευκολότερη στην κατασκευή αλλά ακριβότερη στην λειτουργία. Η κατανάλωση ρεύματος εξαρτάται από την εγκαταστημένη ισχύ. Είναι ιδανική για την θέρμανση μεμονωμένων μικρών χώρων και διαμερισμάτων και γενικά όταν απαιτείται σωστή θέρμανση χωρίς την δυνατότητα χρήσης λέβητα.

Μειονεκτήματα

Υψηλό αρχικό κόστος εγκατάστασης: Η αρχική εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θέρμανσης μπορεί να είναι δαπανηρή, ιδιαίτερα εάν το σύστημα τοποθετείται σε υπάρχον κτίριο. Αυτό είναι και ένα σημαντικό εμπόδιο για πολλούς ιδιοκτήτες.

Μεγάλος χρόνος θέρμανσης: Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει ο χώρος σε μια άνετη θερμοκρασία σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές με ήπιο άλλα και μεταβαλλόμενο καιρό.

Δυσκολία στον control της θερμοκρασίας: Τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σταθερή και ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας. Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση αν ξαφνικά προκύψουν άλλες απαιτήσεις θέρμανσης (υψηλή εξωτερική θερμοκρασία) ή σε καταστάσεις όπου μερικοί ένοικοι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις θερμοκρασίας.

Απαιτήσεις συντήρησης: Απαιτείται τακτικότερη συντήρηση για να εξασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να λειτουργούν σωστά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το καθαρισμό του συστήματος σωληνώσεων για αφαίρεση υπολειμμάτων και αέρα, καθώς και προληπτικό έλεγχο για διαρροές και διασφάλιση της σωστής λειτουργίας.

Περιορισμοί στην εγκατάσταση: Δύσκολα μπορει να γίνει εγκατάσταση σε σπίτι ενώ αυτό κατοικείται.

Ενδοδαπέδια και Εξοικονομώ

Η Ενδοδαπέδια θέρμανση επιδοτείται και από τα προγράμματα Εξοικονομώ. Στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 επιδοτούνται η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης μέχρι 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Φυσικά το κόστος για ένα σπίτι το οποίο είναι κατοικήσιμο (όπως και τα όλα όσα μπαίνουν στα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης) στο οποίο θα πρέπει να γίνει νέα εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν μπορει να καλυφθεί μόνο από το πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα πρέπει να γίνει αποξήλωση σε παρκέ, παλιά πλακάκια ή μάρμαρα αποκομιδή των μπάζων, εργασίες της μόνωσης, υδραυλικά γεμίσματα και να τοποθετηθεί η τελική επιφάνεια.

Γενικά η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μία λύση η οποία έχει ένα κόστος όμως προσφέρει μία πολύ μεγάλη άνεση. Έτσι αν κάποιος επιθυμεί να κάνει την εγκατάσταση με χρήση του Εξοικονομώ θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να συμβάλει και ο ίδιος με τα ίδια κεφάλαια μιας και το ποσό αυτό δεν μπορεί να εξολοκλήρου καλυφθεί από το πρόγραμμα.

Άλλη μια εναλλακτική μέθοδος θέρμανσης λοιπόν είναι στη διάθεσή σας. Αυτό που μένει είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό ώστε να επιλέξετε την καταλληλότερη για εσάς και το χώρο σας προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Πηγή: ΤΕΕ

Βάλτε μια καλύτερη θέρμανση στο σπίτι σας

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.