Αλλαγή καλοριφέρ: Πότε χρειάζεται, τρόπος, νομοθεσία

Ενημερωθείτε γιατί και πότε πρέπει να αντικαταστήστε τα παλιά σώματα, τιμές,μεγέθη και κανονισμούς που πρέπει να τηρηθούν.

αλλαγή καλοριφέρ Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Αλλαγή καλοριφέρ: Τα καλοριφέρ μέσω του ζεστού νερού που περνά από αυτά, θερμαίνουν τα δωμάτια του σπιτιού. Τα σώματα του καλοριφέρ είναι αυτά που κάνουν όλη τη δουλειά για την σωστή κατανομή της θερμότητας που παράγεται στον λέβητα.

Αλλαγή καλοριφέρ

Κάποιες όμως φορές τα σώματα του καλοριφέρ παύουν να λειτουργούν και χρειάζονται αντικατάσταση. Η απόφαση για την αλλαγή καλοριφέρ συνήθως έρχεται όταν αυτά έχουν χαλάσει εντελώς ή όταν έχουν φθαρεί και δεν αποδίδουν σωστά την θερμότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ενδεδειγμένο να αντικαταστήσετε τα παλαιά με νέα σώματα που είναι πιο οικονομικά, αποδοτικά και πιο υψηλής αισθητικής.

Πότε χρειάζεται αλλαγή στα καλοριφέρ;

Η απόφαση για αλλαγή των καλοριφέρ λαμβάνεται συνηθέστερα όταν  αυτά έχουν φθαρεί ή έχουν καταστραφεί εντελώς. Ωστόσο οι ανακαινίσεις είναι μια καλή αφορμή για να αντικαταστήσετε τα παλιά σώματα.

Κατά την ανακαίνιση υπάρχει ο χρόνος και τα μέσα να γίνει μια σωστή μελέτη και επιλογή των υλικών.  Σήμερα η αισθητική είναι μια παράμετρος που μπαίνει σε όλες τις κατασκευές και ανακαινίσεις. Έτσι ένα σώμα δεν πρέπει να είναι μόνο λειτουργικό αλλά να ταιριάζει στο χώρο και να προσθέτει ομορφιά και αξία στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την αλλαγή στα καλοριφέρ είναι όταν αλλάζουν οι απαιτήσεις για θέρμανση. Πολλές φορές γίνονται αλλαγές στο χώρο ή προστίθενται μέλη στην οικογένεια που έχουν ανάγκη για περισσότερη θέρμανση (μωρά, ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.α). Έτσι λοιπόν οι απαιτήσεις για θέρμανση από τα σώματα μεταβάλλονται. Εγκαθιστώντας ένα μεγαλύτερο σώμα είναι πολύ εύκολο να ελέγξουμε και να αυξομειώσουμε την θέρμανση όπως εμείς θέλουμε.

Εργασίες και κόστος για την αλλαγή.

Τα καλοριφέρ είναι σχετικά απλά στην αντικατάσταση τους. Αν πρόκειται να αντικαταστήσετε μόνο ένα θερμαντικό σώμα καλό θα είναι να προσέξετε να είναι ιδίου μεγέθους με το παλιό.

Το καλοριφέρ μπορείτε να το αγοράσετε εσείς ή να σας το προμηθεύσει ο υδραυλικός σας. Ο υδραυλικός θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει για την εγκατάσταση του καλοριφέρ σε συνδυασμό με σωλήνες και μικροϋλικά που μπορεί να χρειαστούν. Οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εγκατάστασης θέρμανσης αλλά σε γενικές γραμμές είναι οι παρακάτω:

  • Κλείσιμο του νερού και απομόνωση του καλοριφέρ.
  • Άδειασμα παλιού σώματος από νερά και ξεβίδωμα του καλοριφέρ από τον τοίχο.
  • Τροποποιήσεις δικτύου σωληνώσεων βάση του νέου καλοριφέρ.
  • Κρέμασμα, στερέωση του νέου καλοριφέρ στο τοίχο και σύνδεση σωληνώσεων, διακόπτων & βαλβίδων.
  • Άνοιγμα των βαλβίδων γέμισμα με νερό και εξαέρωση του καλοριφέρ.

Για μια απλή εγκατάσταση ενός σώματος συμπεριλαμβανομένων των υλικών, μια μέση τιμή είναι τα 70€. Η αγορά ενός σώματος ξεκινά από 100-150€ και μπορεί να φτάσει έως και 1000€ για ακριβές πετσετοκρεμάστρες καλοριφέρ. Η εγκατάσταση ενός σώματος θα διαρκέσει περίπου δυο με τρεις ώρες. Ο υδραυλικός πριν φύγει θα πρέπει να ελέγξει την εγκατάσταση και να βεβαιωθεί ότι όλα έχουν γίνει σωστά.

Υπάρχει ανάγκη για θερμοστατικές βαλβίδες;

Οι θερμοστατικές βαλβίδες οι θερμοστατικές κεφαλές ελέγχουν την ροή του ζεστού νερού στο σώμα. Μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε καλοριφέρ και δίνουν την δυνατότητα για άριστο έλεγχο θερμοκρασίας του χώρου. Μπορείτε ρυθμίζοντας τες να ελέγχετε την θερμοκρασία του κάθε δωματίου. Οι θερμοστατικές κεφαλές ανοιγοκλείνουν, επιτρέποντας στο ζεστό νερό να θερμάνει το χώρο και κλείνουν όταν το δωμάτιο πιάσει την θερμοκρασία που έχει ορισθεί.

Οι μηχανικοί και οι υδραυλικοί γενικά προτείνουν την λύση αυτή μιας και υπάρχει καλύτερος έλεγχος του δικτύου θέρμανσης. Μπορεί να γίνεται έλεγχος σε όλα τα δωμάτια με διαφορετικές θερμοκρασίες ανά χώρο και μεγάλη οικονομία σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Χιλιοστά θέρμανσης και αλλαγή σώματος καλοριφέρ σε πολυκατοικία.

Πριν προβείτε στην αγορά ενός καλοριφέρ και ξεκινήσετε τις εργασίες για την εγκατάσταση, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα σχετικά με την νομοθεσία. Εάν είστε ένοικος πολυκατοικίας τότε γνωρίζετε ότι όλα γίνονται βάση του κανονισμού λειτουργίας της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας θα πρέπει το σώμα που θα αντικαταστήσετε να είναι σύμφωνο με την μελέτη θέρμανσης της οικοδομικής αδείας. Πιο απλά το σώμα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε θερμίδες έτσι ώστε να μη προκύψει πρόβλημα στον κανονισμό και τα χιλιοστά θέρμανσης. Εάν το επιθυμούν οι ένοικοι στη πολυκατοικία, μπορεί να γίνει αλλαγή στα χιλιοστά της θέρμανσης με καινούργια μελέτη μηχανολόγου μηχανικού που θα ενσωματωθεί στον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Κατά συνέπεια είναι προφανές ότι εάν κρυώνετε και θέλετε να προσθέστε καινούργια σώματα ή να βάλετε μεγαλύτερα καλοριφέρ θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας και να γίνει νέα μελέτη χιλιοστών θέρμανσης.

Αλλαγή σωμάτων καλοριφέρ σε μονοκατοικία.

Εάν είστε κάτοικος μονοκατοικίας τότε τα πράγματα είναι πιο απλά από πλευράς κανονισμών. Προφανώς επειδή δεν τίθεται θέμα πολλών ιδιοκτησιών και κανονισμού μπορεί η αλλαγή σώματος καλοριφέρ να γίνει με ένα πολύ μεγαλύτερο, μεγάλο όσο και οι ανάγκες του σπιτιού σας. Επίσης εάν δεν ζεσταίνεστε ικανοποιητικά μπορείτε να προσθέσετε και έξτρα θερμαντικά σώματα.

Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ότι ο λέβητας μπορεί και έχει την χωρητικότητα να θερμάνει αυτά τα έξτρα σώματα. Είναι απαραίτητο να καλέσετε ένα μηχανικό να ελέγξει και να διαστασιολογήσει εκ νέου τις απαιτήσεις για θέρμανση. Σε γενικές γραμμές όμως ο λέβητας μπορεί να σηκώσει άλλο ένα με δυο σώματα.

Η τιμή για εγκατάσταση των έξτρα σωμάτων θα πρέπει να συμφωνηθεί εγκαίρως με το υδραυλικό.

Εξαέρωση του δικτύου μετά την αλλαγή.

 

Η εξαέρωση των καλοριφέρ είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία ολοκλήρου του δικτύου θέρμανσης. Εξαέρωση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ειδικά στην αρχή της περιόδου θέρμανσης μαζί με την συντήρηση του καυστήρα.

Σχεδόν πάντα μετά την αλλαγή καλοριφέρ η εξαέρωση είναι υποχρεωτική μιας και αέρας βρίσκετε εγκλωβισμένος μέσα στο δίκτυο της θέρμανσης. Η εξαέρωση θα βοηθήσει στην εξάλειψη των φυσαλίδων του αέρα που συγκεντρώνονται μέσα στο δίκτυο. Οι φυσαλίδες του αέρα μειώνουν την απόδοση των καλοριφέρ μιας και συγκεντρώνονται στα πιο ψηλά σημεία και δημιουργώντας “ψύχρες περιοχές”. Έτσι λοιπόν τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν στη συνολική τους επιφάνεια και κατά συνέπεια ο λέβητας θα πρέπει να δουλέψει πιο πολύ για να κρατήσει το δωμάτιο ζεστό.

Η εξαέρωση δεν είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Ο περισσότερος κόσμος μπορεί να κάνει την εξαέρωση μόνος του. Καλό όμως είναι μετά την αλλαγή καλοριφέρ την διαδικασία αυτή να τη αναλάβει ο υδραυλικός έτσι ώστε να ελέγξει συνολικά ότι το δίκτυο λειτουργεί σωστά.

Πηγή: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.