Πόσα γνωρίζουμε για το ενεργειακό αποτύπωμα ;

ενεργειακό αποτύπωμα χρήσιμες συμβουλές από την Greenbuilding

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Greenbuilding

Με τον όρο ενεργειακό αποτύπωμα αναφερόμαστε στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύεται έμμεσα ή άμεσα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Σε αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνονται από την οδήγηση του αυτοκινήτου για να πάμε στη δουλειά μας έως την πίτσα που απολαμβάνουμε το βράδυ μαζί με την παρέα μας! Κι αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να παίζει ρόλο η πίτσα, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι για να υπολογισθεί το ενεργειακό αποτύπωμα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι ρύποι που απελευθερώθηκαν καθ’ όλη την παραγωγική διαδικασία.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε το δικό σας ενεργειακό αποτύπωμα. Όσο μικρότερο είναι το αποτέλεσμα τόσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Φυσικά το ενεργειακό αποτύπωμα μπορεί να υπολογιστεί και για εταιρείες, οργανισμούς ακόμη και για ολόκληρες χώρες.

🌍💚 Εξοικονόμησης Ενέργειας! Μειώστε το ενεργειακό αποτύπωμα στο σπίτι! 💡🏠

 

Πώς όμως μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα; Η απάντηση βρίσκεται πίσω από την αλλαγή μικρών, καθημερινών μας συνηθειών. Για παράδειγμα το αυτοκίνητο, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το περιορίσετε και να μετακινήστε με κάποιο άλλο μέσο, τουλάχιστον φροντίστε να του κάνετε τακτικά σέρβις έτσι ώστε να είστε βέβαιοι ότι λειτουργεί σωστά.

Ένας άλλος τρόπος είναι να μεριμνήσουμε για την σωστή θερμομόνωση του σπιτιού μας. Φροντίζοντας να είναι σωστά μονωμένοι οι τοίχοι και η οροφή του σπιτιού μας και επιλέγοντας ενεργειακά κουφώματα έχουμε ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταναλώνουμε πολύ λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου μας. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει λιγότερες ρυπογόνες ουσίες στην ατμόσφαιρα.

Σημαντικό είναι επίσης να εντάξουμε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε για παράδειγμα να επιλέγουμε θερμός για να βάζουμε το νερό και τον καφέ μας αντί για τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης. Και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε. Άλλωστε η ανακύκλωση αποτελεί από μόνη της μια σημαντική κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους παλιούς μας λαμπτήρες με λαμπες led ή φθορίου που καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάμπες. Επίσης, μπορούμε να επιλέγουμε ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές ελέγχοντας τη σήμανση που φέρουν.

Το ενεργειακό αποτύπωμα είναι μια πληροφορία που χρειάζεται να τη γνωρίζει ο καθένας για τον εαυτό του καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε επιλογές φιλικότερες προς το περιβάλλον. Οι τρόποι είναι πολύ απλοί αρκεί να έχουμε αποφασίσει να προσφέρουμε και εμείς στον πλανήτη μας.

Εξοικονομήστε Ενέργεια Σήμερα

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.