Απαραίτητο πλέον το Ενεργειακό πιστοποιητικό σε αγγελίες

Ενεργειακό πιστοποιητικό σε αγγελίες

Video

Greenbuilding

Ενεργειακό πιστοποιητικό σε αγγελίες ενοικιάσεων και πωλήσεων ακινήτων: Μάθετε για τις αλλαγές που έχουν γίνει μέσα στο 2021. Τι αλλάζει σχετικά με το ενεργειακό πιστοποιητικό ή ΠΕΑ αυτό το έτος. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό χρειάζεται στις πωλήσεις στις ενοικιάσεις ακινήτων και για την ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον (για κατοικίες). Δηλαδή για να πωληθεί, να αγοραστεί ένα ακίνητο, για να γίνει μία μίσθωση αλλά και για να ενταχθεί κάποιος στο Εξοικονομώ Αυτονομώ αλλά και παλαιότερα Εξοικονομώ κατ Οίκον θα πρέπει να έχει εκδοθεί ΠΕΑ το οποίο να αποτυπώνει την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου.


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε το σχετικό video για ΠΕΑ στις αγγελίες. Στην συνέχεια κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τις κατασκευές, την ενέργεια και το σπίτι.


Η υποχρέωση ήταν αρχικά μόνο στις πωλήσεις. Μετά έγινε υποχρεωτικό και στις ενοικιάσεις πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα και μετά ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων. Όταν ξεκίνησε το Εξοικονομώ κατ Οίκον 1 έγινε υποχρεωτική έκδοση ΠΕΑ και για την ένταξη στο πρόγραμμα. Έτσι όλοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων φρόντισαν σιγά-σιγά να βάλουν τα σπίτια τους σε μία σειρά και να κάνουν το απαραίτητο ενεργειακό πιστοποιητικό για την ένταξη στο πρόγραμμα. Δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ σε όλες τις περιπτώσεις.

Δεν υπάρχει υποχρέωση για έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού σε φούρνους, βιοτεχνία, βιομηχανία γκαράζ και κάποιος χώρος ο οποίος έχει σημαντικό μηχανολογικό εξοπλισμό δηλαδή αν κάποιος χώρος έχει πολλά μηχανήματα απαλλάσσεται της υποχρέωσης αυτής. Για να δείτε πότε ακριβώς είναι απαραίτητη η έκδοση ΠΕΑ δείτε την σχετική υπηρεσία της Greenbuilding.

Ενεργειακό πιστοποιητικό σε αγγελίες

Όμως τι άλλαξε το 202. Από την 1/1/2021 είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στις αγγελίες ακινήτων τα οποία είναι για διαφήμιση η ενεργειακή κλάση του ακινήτου. Δηλαδή από την αρχή της χρονιάς είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ενεργειακή κλάση του ακινήτου στις αγγελίες, στις διαφημίσεις στον τύπο αλλά και στις ηλεκτρονικές σελίδες. Έτσι πλέον είναι υποχρεωτικό να μπαίνει το Ενεργειακό πιστοποιητικό και στις αγγελίες μαζί με τα τετραγωνικά τη θέση και τις άλλες ιδιότητες του κτηρίου/διαμερίσματος κλπ.

Θα πρέπει να αναγράφεται σωστά η ενεργειακή κλάση του ακινήτου στην συγκεκριμένη αγγελία και να γνωστοποιείται στους πιθανούς ενοικιαστές ή αγοραστές. Έτσι άμεσα μέσω της αγγελίας και πριν επισκεφτούν τον χώρο θα έχουν μια πρώτη εικόνα για την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου. Η αγγελία που θα αναγράφει πλέον την ενεργειακή κλάση του ακινήτου θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθά τους ενοικιαστές αλλά και τους ιδιοκτήτες να καταλάβουν την ποιότητα του ακινήτου και να πράξουν ανάλογα. Θα μπορούν να επιλέξουν και να αποφασίσουν καλύτερα αν θα νοικιάσουν ένα συγκεκριμένο ακίνητο ή όχι.

Για παράδειγμα ένα παλιό ακίνητο σε μία παλιά πολυκατοικία, που όμως έχουν γίνει ενεργειακές παρεμβάσεις θα έχει προβάδισμα από ένα άλλο ακίνητο αντίστοιχης παλαιότητας. Κάποιες ενεργειακές παρεμβάσεις δεν είναι ορατές ούτε αντιληπτές σε ένα πιθανό αγοραστή ή ενοικιαστή. Όμως με την αναγραφή του ενεργειακού πιστοποιητικού στην αγγελία τα πράγματα τυποποιούνται και απλουστεύονται. Εάν έχει ανέβει αρκετά ενεργειακή κλάση μπορούν με αυτό τον τρόπο να αποδείξουν το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μία πάρα πολύ καλή ενεργειακή συμπεριφορά και έχει γίνει η απαραίτητη η ανακαίνιση και αναβάθμιση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Αγγελίες ΠΕΑ & ΥΠΕΝ

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει οδηγίες για το πως θα πρέπει να διατυπώνεται σωστά μια αγγελία ακίνητου και ορίζει το νομικό πλαίσιο

Παράδειγμα αγγελίας όπως θα πρέπει να εμφανίζεται από 1.1.2021
«Διαμέρισμα 67 τ.μ. στο Κολωνάκι, 5 λεπτά από το μετρό του Μεγάρου Μουσικής, 3ου ορόφου, διαμπερές, 1 υ/δ, κατασκευή ’71, επιπλωμένο, κεντρική θέρμανση, φυσικό αέριο, κλιματισμός, πόρτα ασφαλείας, τέντες, ελεύθερο, ενεργειακή κλάση Δ (…) Μεσιτικό Γραφείο…»

Η παροχή ψευδών στοιχείων και η έκδοση ΠΕΑ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επιφέρουν ποινές που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία (επιβολή προστίμων). Υπόχρεος για την παροχή των στοιχείων και του ΠΕΑ είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.