Ξύλινα κουφώματα: Εργασίες για μια σωστή συντήρηση στα κουφώματα

ξύλινα κουφώματα Greenbuilding

Κουφώματα

Greenbuilding

Το ξύλο αποτελεί βασικό υλικό και διαχρονική επιλογή σε μια οικοδομή, αφού παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων υλικών. Τα ξύλινα κουφώματα τα βρίσκουμε εγκατεστημένα πολύ συχνά στα σπίτια και ιδιαίτερα στην επαρχία όπου προσδίδουν στιλ και φινέτσα στο ύφος της κάθε περιοχής. Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα μπλε ξύλινα κουφώματα στα νησιά μας, που δένουν τόσο αρμονικά με τα χρώματα της θάλασσας και του ουρανού αλλά και στις αποχρώσεις του ξύλου στις ορεινές περιοχές όπου εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα ξύλινα κουφώματα είναι οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες διατηρώντας την επιθυμητή θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου για μεγαλύτερο διάστημα. Η ηχομόνωση που παρέχουν αφού απορροφούν την αντανάκλαση του ήχου, οι δομικές τους ιδιότητες αλλά και το γεγονός ότι με τη σωστή συντήρηση μπορούν να παραμένουν για πολλά χρόνια σαν καινούρια.

Παρότι τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα είναι πολύ βελτιωμένα σε σύγκριση με τα παλαιότερα, παρόλα αυτά οι κλιματολογικές συνθήκες ενδέχεται να τα επηρεάζουν για αυτό είναι απαραίτητο να τα συντηρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα πάντα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας.

Συνοπτικά, οι εργασίες που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων είναι καταρχήν η αφαίρεση του υπάρχοντος φινιρίσματος, στη συνέχεια το τρίψιμο με γυαλόχαρτο και το στοκάρισμα της επιφάνειας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και τέλος η εκ νέου βαφή της ξύλινης επιφάνειας. Σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες φθορές ή σημεία που έχουν σαπίσει τότε οι εργασίες συντήρησης είναι πιο χρονοβόρες αφού χρειάζεται ενδελεχής φροντίδα και στοκάρισμα ή ακόμα και αφαίρεση των κομματιών που είναι σάπια. Φυσικά, ο τακτικός καθαρισμός τους με νερό και σαπούνι συμβάλει στη διατήρηση της λάμψης και της καλής τους εμφάνισης. Τέλος, δε θα πρέπει να παραλείπουμε την τακτική λίπανση των συνδετικών στοιχείων τους (μεντεσέδες κτλ.).

Οι εργασίες συντηρήσεις των ξύλινων πλαισίων γίνονται επιτακτικές όταν οι φθορές είναι μεγάλες. Είναι θέμα ασφάλειας η σωστή συντήρηση του κουφώματος που θα εμποδίσει το νερό τις βροχής να μπει μέσα. Η διάβρωση του ξύλου από το νερό μπορεί να χαλάσει όλο το πλαίσιο και να αφήσει ακόμα και το παράθυρο να πέσει μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού. Αν λοιπόν θέλετε να έχετε ασφάλεια και να αποφύγετε τυχόν ζημίες ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες.

  1. Ξύστε και αφαιρέστε το κούφιο - σάπιο μέρος του παράθυρου με ένα κατσαβίδι.
  2. Βάτε συντηρητικό ξύλου αν όχι σε όλο το κούφωμα,τουλάχιστον στη περιοχή που έχει το πρόβλημα.
  3. Εφαρμόστε ξυλόστοκο και γεμίστε την επίμαχη περιοχή του κουφώματος. Αφήστε την να στεγνώσει για 1-2 ήμερες.
  4. Τρίψτε το κούφωμα  με γυαλόχαρτο και βάψτε με το χρώμα της επιλογής σας.

Το ξύλο είναι αναμφισβήτητα το πιο ζεστό και φιλικό προϊόν, το οποίο χαρίζει στο χώρο μας υψηλή αισθητική. Η τοποθέτηση ξύλινων κουφωμάτων, προσαρμοσμένων στο προσωπικό μας γούστο, μπορεί να αναβαθμίσει αισθητικά το σπίτι μας προσφέροντας ζεστασιά και την αίσθηση οικειότητας στο χώρο.

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.