Εξαερισμός: Πόσο σημαντικός είναι ο Εξαερισμός στο σπίτι & το γραφείο

εξαερισμός καταστήματος

Ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για την εξασφάλιση της υγείας μας και μιας καλής ποιότητας ζωής. Πόσες φορές όμως ο εξαερισμός διαφεύγει της προσοχής μας; Έχει σχέση ο εξαερισμός με την εξοικονόμηση ενέργειας;

Εξαερισμός στο σπίτι.

Οι καθημερινές μας δραστηριότητες είτε βρισκόμαστε στο σπίτι μας είτε στο χώρο εργασίας μας επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διάφορες ουσίες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και βλαβερές για τον οργανισμό μας. Σκεφτείτε την ώρα που μαγειρεύετε το αγαπημένο σας φαγητό, παρότι στην αρχή η μυρωδιά του σας ενθουσιάζει παρόλα αυτά αν αυτή η μυρωδιά παραμείνει πολλή ώρα στο χώρο θα γίνει ενοχλητική. Ο εξαερισμός λοιπόν έρχεται να μας δώσει τη λύση καθώς βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των ουσιών και οσμών από το χώρο και ανανεώνει τον αέρα που εισπνέουμε.

Οι κανονισμοί δόμησης των κτιρίων απαιτούν διαρκώς πιο προσεκτικό σχεδιασμό όσον αφορά στη μόνωση με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από τη χαμηλή κατανάλωση για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα ο αέρας να εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του κτιρίου και να παραμένει εκεί για μεγάλο διάστημα, με κίνδυνο να προκληθούν αλλεργίες, να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να δημιουργηθεί υγρασία και μούχλα ακόμη και να μυρίζει άσχημα ο χώρος (κλεισούρα).

Ο τακτικός εξαερισμος του χώρου μας εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα του αέρα και προφυλάσσει την υγεία μας. Άλλωστε στα σπίτια μας υπάρχουν συστήματα εξαερισμού όπως είναι ο απορροφητήρας στην κουζίνα και τα ανεμιστηράκια που υπάρχουν στα μπάνια που δεν έχουν παράθυρο.

Το σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι η συχνότητα των εναλλαγών του αέρα, πόσο συχνά δηλαδή θα κάνουμε εξαερισμό στο χώρο καθώς με τη σωστή συχνότητα επιτυγχάνουμε και καθαρό αέρα αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί σύστημα εξαερισμού σε όλο το σπίτι, για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωσή του όμως χρειάζεται να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Επαγγελματικοί χώροι.

Το περιβάλλον εργασίας παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε επιχείρηση και επηρεάζει άμεσα την απόδοση των εργαζομένων αλλά και τη διάθεση των πελατών. Ο εξαερισμός ενός καταστήματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός ευχάριστου και λειτουργικού περιβάλλοντος για αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός καταστήματος.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να μπείτε σε ένα μαγαζί το οποίο να μυρίζει άσχημα ή να έχει αυτό που λέμε «βαριά» ατμόσφαιρα; Πόσο δύσκολο σας ήταν να παραμείνετε σε αυτό το χώρο, να κάνετε τα ψώνια σας και να απολαύσετε τη βόλτα σας;

Ορισμένοι χώροι που αντιμετωπίζουν συχνά αυτό το πρόβλημα είναι τα καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα εστιατόρια, τα δοκιμαστήρια στα καταστήματα ρούχων, τα ψητοπωλεία κτλ. Οι έντονες μυρωδιές που μπορεί να υπάρχουν στους χώρους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι καθημερινά επισκέπτονται τα καταστήματα δεκάδες άνθρωποι, δημιουργούν δυσάρεστες συνθήκες στο εσωτερικό των καταστημάτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσαρεστημένοι πελάτες και κατά συνέπεια να μειώνεται η επισκεψιμότητά τους.

Ο εξαερισμός ενός επαγγελματικού χώρου κατάστημα, γραφείο, καφετερία, εστιατόριο κλπ. εχει στόχο την ανανέωση του αέρα που βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο. Με άλλα λόγια ο εσωτερικός αέρας κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικαθίσταται συνεχώς από φρέσκο, νωπό αέρα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα ευχάριστο, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Ο εξαερισμός ενός  επαγγελματικού χώρου μπορεί να διαφέρει και μέσα στο ίδιο το χώρο, ανάλογα με τη χρήση που μπορεί να έχει κάθε επιμέρους υποπεριοχή. Δηλαδή άλλο εξαερισμό θα έχει ο χώρος κρεάτων και αλλαντικών από τα ταμεία σε ένα supermarket, διαφορετικός θα είναι ο εξαερισμός στις τουαλέτες από αυτόν στον υπόλοιπο χώρο μιας καφετέριας-μπαρ και ούτω καθεξής.

Ένα σύστημα εξαερισμού θεωρείται αποδοτικό όταν εκτός από την εναλλαγή του αέρα και την απομάκρυνση οσμών και ρύπων, δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε θερμική άνεση στο χώρο(ρύθμιση της υγρασίας κλπ).

Η παραμονή του ακάθαρτου αέρα στο χώρο μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα δυσοσμία, υγρασία και μούχλα στους τοίχους, κίνδυνο να εμφανισθούν αλλεργίες, κ.ά. Ο εξαερισμός ενός  επαγγελματικού χώρου ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να εμφανισθούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς τροφοδοτεί διαρκώς με νωπό αέρα το χώρο, καθαρίζοντας και αναζωογονώντας έτσι την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του καταστήματος και δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον το οποίο επηρεάζει θετικά υπαλλήλους και επισκέπτες.

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.