18/09/2013
Βιοκλιματικό σπίτι
Η ποιότητα της ζωής μας σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον που ζούμε και κατ’ επέκταση με το σπίτι μας. Το βιοκλιματικό σπίτι είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε περιοχή. Η βιοκλιματική αποτελεί κλάδο της αρχιτεκτονικής σύμφωνα με την οποία ένα σπίτι σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει το περιβάλλον ,τους φυσικούς πόρους και να είναι ενεργειακά αποδοτικό.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Για να σχεδιαστεί ένα βιοκλιματικό σπίτι λαμβάνεται υπόψη ο προσανατολισμός του κτιρίου (με κύριο άξονα ανατολής- δύσης και φορά προς το νότο), η σωστή εσωτερική διαρρύθμιση ώστε στη βορεινή πλευρά να υπάρχουν μικρότερα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα), η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, η σωστή σκίαση, η σωστή δεντροφύτευση, η σωστή κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού κτλ.
Τι έχουμε να κερδίσουμε όμως από ένα βιοκλιματικό σπίτι; Το βιοκλιματικό σπίτι είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει στη φροντίδα της υγείας των κατοίκων του αλλά και στη φροντίδα του περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν, προσφέρει στους ιδιοκτήτες του συνθήκες θερμικής άνεσης καθώς μπορεί να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Ακόμη εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του καθώς μειώνονται οι ρυπογόνες ουσίες που εισέρχονται στο σπίτι. Επίσης, προσφέρει οπτική άνεση αφού ο σχεδιασμός του επιτρέπει την αξιοποίηση του φυσικού φωτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η ποιότητα ζωής σε ένα βιοκλιματικό σπίτι είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη σε ένα συμβατικό. Εκτός από το γεγονός ότι φροντίζει την υγεία των κατοίκων του ενισχύει και την καλή τους διάθεση. Σε αυτό συμβάλλει ο σωστός φωτισμός και η σωστή διαρρύθμιση του χώρου καθώς και η σωστή θερμοκρασία. Σημαντική είναι επίσης και η οικονομία που έχουμε ζώντας σε ένα τέτοιο σπίτι καθώς η χρήση ενεργειακών συσκευών αλλά και οι μειωμένες ανάγκες για θέρμανση και ψύξη μειώνουν το κόστος λειτουργίας του.
Βιοκλιματικό σπίτι & Πράσινη στέγη
Πολλοί από μας κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε ένα σπίτι που από τη βεράντα του έχει θέα όλη την Αθήνα. Ή ακόμη όλοι μας έχουμε επισκεφτεί κάποιο μαγαζί που υπερηφανεύεται ότι έχει «όλη την Αθήνα πιάτο». Τι είναι αυτό που βλέπουμε όμως τελικά; Ατέλειωτες σειρές από πολυκατοικίες και μια πόλη που ασφυκτιά από το μπετόν.
Η πράσινη στέγη δεν είναι μια καινοτόμα ιδέα αλλά κάτι γνωστό από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη καθώς για να χτίσουν τα πρώτα σπίτια οι άνθρωποι αξιοποιούσαν τα υλικά που έβρισκαν στη φύση(χώμα, φυτά κτλ.). Ας δούμε όμως τι έχουμε να κερδίσουμε αν μετατρέψουμε τη στέγη μας σε πράσινη στέγη.
Η στέγη που είναι φυτεμένη δρα ως ένα ισχυρό μονωτικό καθώς δεν επιτρέπει στη θερμότητα από το περιβάλλον να εισέλθει στο χώρο μας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας έχουμε τους θερμούς μήνες εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση κλιματιστικών. Επίσης, καθώς πολλά κτίρια στην Ελλάδα έχουν υποτυπώδη μόνωση στην ταράτσα τους, με τη δημιουργία πράσινης στέγης θα μειωθούν σημαντικά οι θερμικές απώλειες από αυτήν.
Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζουν αρνητικά τα υλικά στεγανοποίησης που είναι τοποθετημένα στις ταράτσες. Οι πράσινες στέγες προφυλάσσουν τις οροφές των κτιρίων από τις καιρικές συνθήκες, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της οροφής καθώς η στέγη διατηρεί την ευελιξία της για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η μετατροπή μιας στέγης σε «πράσινη» βοηθά σημαντικά και την ισορροπία του οικοσυστήματος μιας πόλης αφού τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν απελευθερώνοντας ταυτόχρονα περισσότερο οξυγόνο. Ειδικά στις μεγαλουπόλεις όπως είναι η Αθήνα η οποία ταλαιπωρείται καθημερινά από το καυσαέριο, η δημιουργία πράσινων στεγών θα αποτελούσε σίγουρα μια ανάσα οξυγόνου.
Σημαντικός είναι ο ρόλος των πράσινων στεγών και στη διαχείριση των όμβριων υδάτων. Κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα του βρόχινου νερού μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα να καταλήξουν στα ποτάμια και στις θάλασσες νερά μολυσμένα από τους υπονόμους.
Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να εργάζονται και είναι περισσότερο αποδοτικοί καθώς αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το περιβάλλον εργασίας τους. Είναι άλλωστε γενικά παραδεκτό ότι η φύση βοηθά στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου.
Φανταστείτε λοιπόν πώς θα ήταν αν αντικαθιστούσαμε με μια πράσινη στέγη κάθε γκρι στέγη από μπετόν! Ακόμη και τις μισές να καταφέρναμε να αντικαταστήσουμε και πάλι το θέαμα θα ήταν υπέροχο!
Δέντρα στο εξωτερικό του σπιτιού
Τα δέντρα είναι ένα άριστος τρόπος σκίασης. Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν είμαστε στη σκιά ενός δέντρου όπου η θερμοκρασία είναι αρκετούς βαθμούς χαμηλότερη από τον γύρω χώρο. Το ίδιο όμως μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας είτε φυτεύοντας αναρριχώμενα φυτά όπως κληματαριές, αλλά και φυλλοβόλα δέντρα. Η σωστή σκίαση του σπιτιού μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία μέχρι και 6 βαθμούς και να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 25%.
Τα φυλλοβόλα δέντρα πρέπει να φυτεύονται νότια και δυτικά του σπιτιού, σε απόσταση πάνω από 5μ. από τα θεμέλια του σπιτιού έτσι ώστε οι ρίζες τους να μην είναι σε επαφή με τα δομικά στοιχεία του σπιτιού. Διαλέγουμε φυλλοβόλα δέντρα γιατί τον χειμώνα δεν εμποδίζουν τις ευεργετικές ακτίνες του ηλίου από το να ζεσταίνουν το σπίτι, ενώ το προστατεύουν από τις μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Προστασία από τον ήλιο και το κρύο με εναλλακτικούς τρόπους, με φύτευση δέντρων και φυτών για σκίαση. Είτε πρόκειται για νέα κατασκευή είτε για ανακαίνιση ενός σπιτιού, μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας πιο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και πιο οικονομικό στη λειτουργία του.
Φυσικός φωτισμός
Έρευνες έχουν δείξει ότι η εργασία και η διαμονή σε χώρους όπου υπάρχει φυσικός φωτισμός συμβάλλει στο να είναι κανείς περισσότερο αποδοτικός, χαρούμενος και υγιής. Ο φυσικός φωτισμός κάνει τους χώρους να φαίνονται μεγαλύτεροι αλλά επιτρέπει και άμεση οπτική επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Επιπλέον, το χρώμα που έχει το φυσικό φως δεν είναι εύκολο να αναπαραχθεί με τεχνητούς τρόπους.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ενέργεια που καταναλώνεται για το φωτισμό των κτιρίων καθώς και η ζέστη που εκπέμπεται από τον τεχνητό φωτισμό ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται αφού αυξάνονται οι απαιτήσεις και για το δροσισμό του χώρου.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ο φυσικός φωτισμός σε διάφορα κτίρια έχει βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών σε νοσοκομεία, στην καλύτερη απόδοση των μαθητών σε σχολεία, στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων αλλά και την αύξηση των πωλήσεων σε καταστήματα.
Για να επιτευχθεί αυτό διεξάγονται αρχιτεκτονικές μελέτες και αξιοποιούνται διάφορες τεχνικές αλλά και συστήματα φωτισμού που εξασφαλίζουν την επαρκή ποσότητα φωτός αλλά και την ομαλή κατανομή του στο χώρο. Τα συστήματα φυσικού φωτισμού (φωτοσωλήνες κτλ.) ελαχιστοποιούν τις ανάγκες για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνουν τις ανάγκες ψύξης καθώς μειώνεται η θερμότητα που προκαλεί ο τεχνητός φωτισμός, αξιοποιούν το φυσικό φως το οποίο είναι δωρεάν! Αντίστοιχα, ο φυσικός φωτισμός επιτυγχάνεται με ανοίγματα στην κατακόρυφη τοιχοποιία, με ανοίγματα οροφής, αίθρια κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς που ασχολούνται με το φυσικό φωτισμό ώστε να βρείτε την ιδανική λύση για το δικό σας χώρο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο φυσικός φωτισμός συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς ελαχιστοποιεί τις ανάγκες για τεχνητό φωτισμό, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Επιλέγοντας λοιπόν φυσικό φωτισμό προστατεύουμε την υγεία και το περιβάλλον μας!
Βιοκλιματικό σπίτι & Θέρμανση από τον Ήλιο
Η θέρμανση από τον ήλιο είναι μια μέθοδος να ζεστάνουμε το χώρο μας με έναν τρόπο οικονομικό αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον. Με άλλα λόγια αξιοποιούμε την ηλιακή ενέργεια μετατρέποντάς την σε θερμική ενέργεια. Πώς όμως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Γίνεται να επιτύχουμε την θέρμανση σπιτιού ή άλλου επαγγελματικού χώρου από τον ήλιο;
Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να έχουμε θέρμανση από τον ήλιο είναι το ηλιακό αερόθερμο. Το ηλιακό αερόθερμο αξιοποιεί την ενέργεια του ήλιου και παρέχει φρέσκο ζεστό αέρα. Ένας ηλιακός συλλέκτης με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ τοποθετείται στον τοίχο σε σημείο που να υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια και μηδαμινή σκίαση. Στη συνέχεια θερμαίνεται ο εξωτερικός αέρας, ο οποίος διαχέεται στο εσωτερικό του κτιρίου μέσω ενός ανεμιστήρα. Ο ανεμιστήρας αυτός λειτουργεί με την ενέργεια που συλλέγεται στον συλλέκτη. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν τα ηλιακά αερόθερμα είναι το γεγονός ότι παρέχουν φρέσκο, φιλτραρισμένο αέρα χαρίζοντας έτσι υγιεινή ατμόσφαιρα στο χώρο μας αφού παράλληλα με τη θέρμανση γίνεται και αερισμός του χώρου.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε τον πιο απλό τρόπο: να αφήνουμε τον ήλιο να «μπαίνει» στο σπίτι μας! Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέπουμε στον ήλιο να ζεσταίνει το εσωτερικό του σπιτιού μας ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, για αυτό φροντίζουμε να τραβάμε τις κουρτίνες στα παράθυρα τα οποία (ανάλογα με τον προσανατολισμό του σπιτιού) τα «βλέπει» ο ήλιος το πρωί και το μεσημέρι. Άλλωστε ένα ηλιόλουστο σπίτι μας φτιάχνει πάντα τη διάθεση!
Ηλιοθερμία
Ένας τρόπος για να επιτύχουμε τη θέρμανση από τον ήλιο είναι τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης. Η λειτουργία τους βασίζεται στην ηλιοθερμία, στην αξιοποίηση δηλαδή της ηλιακής ενέργειας η οποία αποτελεί την κινητήριο δύναμη του συστήματος. Συλλέγεται η ηλιακή ακτινοβολία μέσω της οποίας ζεσταίνεται το νερό το οποίο διαχέεται στη συνέχεια στο δίκτυο και θερμαίνει το χώρο. Τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης μπορούν να συνδυαστούν άριστα με τις αντλίες θερμότητας, για μεγίστη εξοικονόμηση ενέργειας και απελευθέρωση από τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης.
Η ηλιοθερμία βασίζεται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και στη μετατροπή της σε θερμική. Τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αλλά και για τη θέρμανση του χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πετρελαίου.
Η ηλιοθερμία είναι ένας καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης αποτελούνται από έναν ηλιακό συλλέκτη, από το δοχείο(ταμιευτήρας) όπου συλλέγεται το ζεστό νερό και από το σύστημα σύνδεσης με το δίκτυο όπου κυκλοφορεί το ζεστό νερό. Η εγκατάστασή τους μπορεί να είναι συνδυαστική με τη βασική εγκατάσταση θέρμανσης, καθώς σε περίπτωση που δεν επαρκεί η ηλιακή ενέργεια τότε τίθεται σε λειτουργία το σύστημα του λέβητα που λειτουργεί με πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ. Βέβαια στην Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και τους χειμερινούς μήνες, η ηλιοθερμία μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως αποδοτική αφού μπορεί να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες μιας κατοικίας σε θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης.
Τα οφέλη από τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης είναι ποικίλα. Καταρχάς, η ηλιοθερμία είναι μια οικολογική και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι η εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος θέρμανσης βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνεται σημαντικά η εκπομπή ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους θέρμανσης.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μπορεί να συνδυαστεί η λειτουργία των ηλιοθερμικών συστημάτων με τα κοινά συστήματα καλοριφέρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζονται ελάχιστες παρεμβάσεις στις κατοικίες εφόσον δεν καταργείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης. Επίσης τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης για το μπάνιο την κουζίνα κ.α.
Τέλος, εξασφαλίζει σημαντική οικονομία στο πετρέλαιο (και τα άλλα καύσιμα) εφόσον αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια η οποία μην ξεχνάμε ότι μας παρέχεται δωρεάν. Άρα με την αξιοποίηση της ηλιοθερμίας επιτυγχάνουμε και εξοικονόμηση χρημάτων.
Βλέπουμε λοιπόν ότι μπορούμε να επιτύχουμε τη θέρμανση του χώρου μας αλλά και την εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης με τρόπους οικονομικούς, καινοτόμους αλλά και φιλικούς προς το περιβάλλον. Το μόνο που μένει είναι να τους δοκιμάσουμε!!!
Βλέπουμε λοιπόν ότι το βιοκλιματικά σπίτια δεν είναι για «λίγους» αφού δεν είναι «τεχνολογικοί κολοσσοί» αλλά απλά σπίτια με σημαντικά οφέλη στην υγεία, στο περιβάλλον και στο κόστος λειτουργίας τους.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν τις ώρες που περνάμε στο σπίτι μας και ας αποφασίσουμε σε τι περιβάλλον θέλουμε να βρισκόμαστε…
Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι σας;
Αφήστε τα στοιχεία σας
Αφήστε μια απάντηση