Ενεργειακό πιστοποιητικό σε επαγγελματικό χώρο - επαγγελματική μίσθωση

Ενεργειακό πιστοποιητικό σε επαγγελματικό χώρο: Τι είναι η επαγγελματική μίσθωση ; Πότε χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό σε επαγγελματική μίσθωση ; Ποιες είναι οι τιμές για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ; Χρειάζεται κάτι παραπάνω για να βγει ενεργειακό πιστοποιητικό σε επαγγελματικό χώρο;


Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.


Τέλος υπολογίστε και το κόστος για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Ενεργειακό πιστοποιητικό σε επαγγελματικό χώρο / μίσθωση Greenbuilding

Ενεργειακό Πιστοποιητικό Νέα

Greenbuilding

Ενεργειακό πιστοποιητικό σε επαγγελματικό χώρο.

  • Επαγγελματική μίσθωση είναι η μίσθωση που γίνεται με σκοπό την επιχειρηματική δραστηριότητα και αφορά την ενοικίαση σε μαγαζιά, γραφεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ιατρεία κρεοπωλεία εστιατόρια κ.α. Για να ολοκληρωθεί η επαγγελματική μίσθωση και να κατατεθεί το μισθωτήριο απαιτείται η έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Απαιτείται η εκδοσή ενεργειακού πιστοποιητικού για όλες τις χρήσεις πλην όσων ορίζονται από την Νομοθεσία, τα ΦΕΚ και την ΚΥΑ.
  • Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητη η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης . Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν την επαγγελματική μίσθωση κτιρίων που στεγάζονται βιομηχανίες, βιοτεχνίες, φούρνοι και πρατήρια υγρών καυσίμων, βαφεία, συνεργεία αυτοκίνητων, καθαριστήρια, πλυντήρια ρούχων, πάρκινγκ . Για όλες τις υπόλοιπες μισθώσεις π.χ. για ιατρεία, γραφεία, καταστήματα, καταστήματα – χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλινικές κ.α. απαιτείται η έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.
  • Σε περιπτώσεις που ένας επαγγελματικός χώρος πρόκειται να υπενοικιαστεί τότε είναι απαραίτητο να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό. Σήμερα είναι πλέον συνηθισμένο να υπενοικιάζονται χώροι από τον ενοικιαστή. Εάν τα συμβόλαια της αρχικής μίσθωσης είναι προ 2012, τότε για να γίνει υπενοικίαση σήμερα θα πρέπει να γίνει και η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού, αφού πρώτα έχει εκδοθεί το σχετικό παράβολο.
  • Η έκδοση πιστοποιητικού για επαγγελματικούς χώρους είναι αρκετά σύνθετη γιατί πρέπει να γίνει έλεγχος και σύγκριση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Έτσι θα πρέπει να μελετηθούν και ελεγχθούν τα δίκτυα αερισμού,κλιματισμού, ανάκτησης θερμότητας και θέρμανσης, έλεγχος συστήματος φωτισμού συμπεριλαμβανομένης της ζώνης φυσικού φωτισμού.

Επίσης θα πρέπει να ελεγχθούν τα δίκτυα για παραγωγή ζεστού νερού και χρίσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πρέπει να αξιολογηθεί η αρτιότητα των υπαρχόντων σχεδίων και των πληροφοριών για τις προδιαγραφές του μηχανολογικού εξοπλισμού (συστήματα αερισμού, ΚΚΜ, θέρμανση, ψύξη, φωτισμός και συστήματα αυτοματισμού).

Δείτε το Video για να μάθετε ότι χρειάζεστε για το ΠΕΑ.

 

Επαγγελματική μίσθωση και ενεργειακό πιστοποιητικό.

Για να εκδοθεί λοιπόν ενεργειακό πιστοποιητικό σε επαγγελματικό χώρο είτε σε ολόκληρο χώρο είτε υπεκμίσθωση μέρους του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να παρέχει πρόσβαση στο χώρο έτσι ώστε να γίνει η αποτύπωση του χώρου και των μηχανημάτων.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε για την ενημέρωση των ιδιοκτητών ότι η έκδοση πιστοποιητικού για επαγγελματική μίσθωση μπορεί να γίνει μόνο από ενεργειακούς επιθεωρητές Γ΄ κατηγορίας. Καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πριν αναθέσουν την έκδοση του πιστοποιητικού για την μίσθωση του επαγγελματικού τους χώρου να βεβαιωθούν ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές που θα αναλάβουν, είναι εγκεκριμένοι από το υπουργείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής -ΥΠΕΚΑ και να φέρουν τις κατάλληλες διαπιστεύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.