Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις ξύλινες πέργκολες

Πέργκολες στισ κατασκευές και ανακαινίσεις Greenbuilding

Οι πέργολες είναι συστήματα σκίασης τα οποία μας παρέχουν προστασία από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες ενώ παράλληλα διακοσμούν όμορφα τις βεράντες και τους κήπους μας. Για αυτό ακριβώς τα τελευταία χρόνια συναντάμε τις πέργκολες σε διάφορα κτίρια εκτός από σπίτια, όπως σε εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία κτλ.

Οι πέργκολες χωρίζονται σε πολλά και διαφορετικά είδη, όπως για παράδειγμα ανάλογα με το στιλ τους σε μοντέρνες και κλασσικές, ανάλογα με τον τύπο τους αν είναι σταθερές ή ανοιγοκλειόμενες κτλ.

Ένας άλλος διαχωρισμός είναι ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους. Τα κύρια υλικά κατασκευής για τις πέργκολες είναι το ξύλο, το αλουμίνιο, το σίδερο κ.ά. Αυτό που θα καθορίσει την τελική μορφή τους (υλικό κατασκευής, τύπος κτλ.) είναι η χρήση για την οποία προορίζονται. Τέλος, συναντάμε πέργκολες με τεντόπανα, με καλάμι, με κεραμίδι, με σανίδες και πολλά άλλα σχέδια.

Οι ξύλινες πέργολες είναι οι πιο διαδεδομένες καθώς και πιο οικονομικές είναι αλλά και οικολογικές αφού για να κατασκευαστούν χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια και εκλύεται στην ατμόσφαιρα πολύ μικρή ποσότητα ρύπων, φροντίζοντας με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον. Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν οι ξύλινες πέργκολες είναι η εύκολη συντήρηση που χρειάζονται, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όσο πιο σκούρο το ξύλο από το οποίο είναι φτιαγμένη η πέργκολα τόσο πιο ανθεκτική είναι.

Ακόμη, οι πέργκολες από ξύλο δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και με την κατάλληλη επεξεργασία έχουν εξαιρετική αντοχή σε όλες τις καιρικές μεταβολές. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε και την αισθητική μιας ξύλινης πέργκολας, αφού το ξύλο ως υλικό δένει αρμονικά με το περιβάλλον ενώ αν συνδυαστεί με αναρριχητικά φυτά τότε δίνει και χρώμα στους εξωτερικούς χώρους.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι πέργκολες είναι μια έξυπνη λύση για το χώρο μας, είτε πρόκειται για οικιακή είτε για επαγγελματική χρήση αφού μας προσφέρουν προστασία από τον ήλιο και τη βροχή, είναι εύκολες στην τοποθέτηση, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και υπάρχουν σε τόσα σχέδια που μας δίνουν άπειρες επιλογές για να διακοσμήσουμε ή να κάνουμε ανακαίνιση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού μας, ανάλογα με τις ανάγκες και το προσωπικό μας γούστο!

Πέργολες αυθαίρετες κατασκευές & Άδειες

Στα περισσότερα σπίτια οι πέργκολες έχουν κατασκευασθεί αυθαίρετα. Δηλαδή δεν αποτυπώνονται στα σχεδία της Πολεοδομία, στην οικοδομική άδεια ή σε κάποια αναθεώρηση της άδειας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Το περισσότερα σπίτια έχουν κάποιες μικρές αυθαιρεσίες. Σε αυτές συγκαταλέγονται και οι πέργκολες. Η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών  τους είναι μια διαδικασία που μπορεί να ενταχθεί στο νόμο 4495 και να παραμείνουν οι πέργκολες ως έχουν.

Για την κατασκευή πέργκολας χρειάζεται άδεια μικρής κλίμακας ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις εργασίες άνω των πενήντα (50) τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βεράντες ισογείων. Σε δώματα, υπαίθριους χώρους και ανοιχτούς εξώστες επιβάλλεται η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως επιφάνειας.

Επωφεληθείτε από τις Υπηρεσίες μας

Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ελέγξτε με την Greenbuilding την ορθότητα της κατασκευής του ακινήτου σας.
Τακτοποιήστε άμεσα το ακίνητο σας με τον νέο νόμο και επωφεληθείτε των εκπτώσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι σας;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.