Τι να προσέξω όταν κάνω ανακαίνιση καταστήματος;

ανακαίνιση καταστημάτων

Ανακαινίζετε; Η ανακαίνιση καταστήματος είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς αποτελεί επένδυση για την επιχείρησή μας. Σε μια εποχή που τα καταστήματα περνούν μεγάλη κρίση, η ανταγωνιστικότητα είναι πολύ υψηλή καθώς ο καταναλωτής έχει πολλές επιλογές. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι χαμηλές τιμές δεν είναι αρκετές για να προσελκύσουν τους πελάτες στα καταστήματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ανακαίνιση καταστημάτων

  1. Ανακαίνιση καταστήματος
  2. Ανακαίνιση καταστημάτων εστίασης
  3. Ανακαινίσεις καταστημάτων & Άδειες
  4. Ενεργειακή αναβάθμιση
  5. Ανακαινίσεις καταστημάτων Κόστος

Ο στόχος μας κατά την ανακαίνιση καταστήματος πρέπει να είναι να κάνουμε την επιχείρησή μας να είναι ξεχωριστή στο είδος της. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να «τραβήξουμε» την προσοχή του πελάτη ώστε να μας επισκεφθεί και να εξυπηρετηθεί από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας.

Ανακαίνιση καταστήματος

Πολύ συχνά συναντάμε καταστήματα τα οποία παρουσιάζουν την ίδια εικόνα που είχαν και πριν 20-25 χρόνια. Αυτό προφανώς έχει αντίκτυπο στον πελάτη, ο οποίος δε θα προτιμήσει να μπει μέσα και να εξυπηρετηθεί από αυτά. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι κάνοντας ανακαίνιση σε ένα κατάστημα υπολογίζεται να υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις ακόμη και 30%!

Ένας ανανεωμένος χώρος έχει θετική επίδραση όχι μόνο στην ψυχολογία των πελατών, οι οποίοι έχουν διάθεση να περάσουν χρόνο στο κατάστημα και να κάνουν τις αγορές τους, αλλά και στην ψυχολογία των υπαλλήλων, αυξάνοντας την απόδοση και τη διάθεσή τους να εργαστούν.

Φυσικά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στους οποίους θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία πριν ξεκινήσουμε την ανακαίνιση καταστήματος. Καλό είναι να γίνει λεπτομερής αξιολόγηση των προσφορών που έχουμε δεχτεί έτσι ώστε να επιλέξουμε την πλέον συμφέρουσα, που θα μας προσφέρει όχι μόνο οικονομικές τιμές αλλά και ποιότητα υλικών και εργασίας. Ακόμη, είναι σημαντικό να γίνει μελέτη των αποθηκευτικών χώρων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα του χώρου. Τέλος, ο φωτισμός του καταστήματος είναι μεγάλης σπουδαιότητας για αυτό και απαιτείται η αντίστοιχη μελέτη.

Ανακαίνιση καταστημάτων εστίασης

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ανακαίνιση καταστημάτων εστίασης. Ειδικά οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει στο τέλος να λάβουν και την αναμενόμενη άδεια λειτουργίας. Η άδεια λειτουργίας βγαίνει ύστερα από μία διαδικασία, με πιστοποιητικά, προαπαιτούμενα & ελέγχους με προδιαγραφές του κράτους.

Η ανακαίνιση θα πρέπει να έχει γίνει λαμβάνοντας όλα αυτά τα προαπαιτούμενα σαν γνώμονα. Έτσι δεν μπορούμε δεν μπορεί να έχουμε κάνει μία ανακαίνιση σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο να μην πληρεί τις κρατικές προδιαγραφές HACCP. Δεν μπορει να γίνει μια κατάληψη χώρου πλατείας και να μην γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα στον εκάστοτε Δήμο.

Ιδιαίτερα για την ανακαίνιση καταστημάτων εστίασης μεγάλο ρόλο παίζει μια πολύ καλή μελέτη του χώρου, της περιοχής και πάντα σε σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα - ΚΑΔ.

Ανακαινίσεις καταστημάτων & Άδειες

Πάρα πολλές φορές Στις ανακαινίσεις καταστημάτων χρειάζονται να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις. Να πέσουν τοίχοι, να γίνουν κάποια καινούργια ανοίγματα, να αλλάξουν διαστάσεις κουφωμάτων, προσόψεων κ.α. Πάντα όλες αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται με τις απαραίτητες άδειες.

Θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις NOK, τις πολεοδομικές διατάξεις αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, του κάθε Δήμου. Για να γίνουν αυτές οι εργασίες χρειάζονται άδειες που στην απλούστερη τους μορφή είναι μία Άδεια Μικρής Κλίμακας ή αλλιώς Οικοδομική Άδεια.

Σε καμιά περίπτωση μια τέτοια ανακαίνιση δεν θα μπορούσε να γίνει, χωρίς την απαραίτητη άδεια. Για να βγουν οι άδειες θα πρέπει το ακίνητο να είναι νομιμα υφιστάμενο. Ιδιαίτερα για καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, θα πρέπει το ακίνητο να είναι απόλυτα τακτοποιημένο από πλευράς τετραγωνικών μέτρων και αυθαιρεσιών. Πολύ απλά δεν μπορούν να υπάρχουν αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα; να  μπορέσουν να προχωρήσουν οι εργασίες ανακαίνισης. Για αυτό προτού ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε τακτοποιήσει όποιες αυθαιρεσίες υπάρχουν στο κατάστημά είτε είναι δικό σας είτε σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Παλαιότερα οι ανακαινίσεις των καταστημάτων γινόντουσαν μόνο με γνώμονα την αλλαγή το φρεσκάρισμα και την αύξηση των πωλήσεων. Τώρα όμως με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση που γίνεται στην εξοικονόμηση ενέργειας δίνεται μεγάλο βάρος στις ενεργειακές αλλαγές που μπορούν να γίνουν.

Έτσι αλλάζουμε παλιό εξοπλισμό, βάζουμε καινούργια μηχανήματα, καινούργια συστήματα που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια κατά τη φάση της λειτουργίας. Παράλληλα εξοικονομείται ενέργεια και στις φάσεις που ένα κατάστημα μπορεί να είναι κλειστό (δηλαδή το βράδυ ή κάποια Σαββατοκύριακα κ.α.)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει κονδύλια για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σε όλον τον κτιριακό απόθεμα. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στην χώρα μας περιμένουμε κάποιο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχο του Εξοικονομώ Αυτονομώ και για τους επαγγελματικούς χώρους. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που αναμένεται θα επιδοτηθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατά την ανακαίνιση του καταστήματος.

Ανακαινίσεις καταστημάτων Κόστος

Για να κάνετε μια πλήρη ανακαίνιση με εντελώς καινούργιο σχεδιασμό και κατασκευή το κόστος ειναι από 400€ έως 500€ το τ.μ. Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια καταστήματα συνήθως έχουν καλύτερη τιμή ανά τετραγωνικό μετρό επιφανείας σε σχέση με μικρότερα καταστήματα. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη στο κόστος μιας ανακαίνισης ειναι:

  • Μια ανακαινισμένη επιχείρηση/κατάστημα είναι πολύ πιο εμπορική σε τζίρο αλλά και εάν σκοπεύετε να την πουλήσετε.
  • Οι μετατροπές και βελτιώσεις στην επιχείρησή σας μπορεί να απομακρύνει έναν ανταγωνιστή από την αγορά σας ειδικά κατά στη διάρκεια της κρίσης.
  • Οι πελάτες χαίρονται να παίρνουν χρόνο, να διασκεδάζουν, να ψωνίζουν σε εσάς .

Υπάρχει πάντα ένας φθηνότερος τρόπος να κάνετε την ανακαίνιση του καταστήματος σας. Μπορείτε να προσλάβετε μια Τεχνική Εταιρεία ή να προσπαθήσετε να την κάνετε μόνοι σας.  Όλα όμως καταλήγουν στο τι θέλετε να κάνετε. Εάν δείτε την ανακαίνιση του καταστήματός μόνο σαν κόστος, το πιθανότερο ειναι να μην καταφέρετε πολλά πράγματα. Εάν όμως την δείτε σαν ευκαιρία να επενδύσετε και να αναπτύξετε το κατάστημα σας, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να αποκομίσετε τα οφέλη της εξειδίκευσης, της ικανότητας σας και της εμπειρίας τόσων ετών.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, τη σημασία της ανακαίνισης του καταστήματός μας με την οποία θα επιτύχουμε αφενός την αισθητική ανανέωση του χώρου και αφετέρου τη βελτιωμένη λειτουργικότητά του. Το κατάστημά μας θα αποκτήσει πλέον τη δική του ταυτότητα, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνει περισσότερο ευχάριστη διαδικασία και οι πελάτες θα επιστρέφουν κάθε φορά για να εξυπηρετηθούν από εσάς!

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.