Προβλήματα στην ανακαίνιση : Υδραυλικά,υλικά,άδειες καταγγελίες

Μια ανακαίνιση είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει συνεργεία διαφορετικών ειδικοτήτων και διαφορετικά υλικά. Σημαντικό ρόλο παίζει η παλαιότητα της κατασκευής, τι υλικά είχαν χρησιμοποιηθεί και η εμπειρία της εταιρείας.

Προβλήματα στην ανακαίνιση.Στην ανακαίνιση προκύπτουν προβλήματα,απρόοπτα-Ενημερωθείτε Greenbuilding

Προβλήματα στην ανακαίνιση - Ενημερωθείτε για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού.

Πολλές φορές τα παλιά σπίτια έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα. Μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, να έχουν πολύ όμορφη διαρρύθμιση και να είναι μιας αισθητικής πολύ καλύτερης από τα αντίστοιχα σύγχρονα σπίτια. Μπορεί πάλι να έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλή τιμή ή άπλα να ανήκουν στην οικογένεια.

Όμως όταν έρθει η ώρα για την ανακαίνιση, ξαφνικά παρουσιάζονται προβλήματα και εξτρά δαπάνες που δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Εδώ είναι λοιπόν γράφουμε για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην ανακαίνιση ενός διαμερίσματος παλιάς κατοικίας ή μονοκατοικίας. Θα πρέπει να γνωρίζετε και να είσαστε προετοιμασμένοι για αυτά.

Έχετε λοιπόν το σπίτι σας και σκέπτεστε να το ανακαινίσετε όμως από το μυαλό σας περνάνε σκέψεις του τύπου: τι προβλήματα θα μου βγάλει; τι κρυφά προβλήματα θα αντιμετωπίσω; πόσο παραπάνω θα μου κοστίσει η ανακαίνιση;

Αν και πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν στην φάση της ανακαίνισης υπάρχουν και στα νεοτέρα σπίτια, πάντα μα πάντα η ανακαίνιση παλιών κατοικιών έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Εάν είσαστε γνώστες των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσετε τότε σίγουρα μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την εταιρεία ή τον εργολάβο και να έχετε μια πιο ρεαλιστική τιμή κόστους.

Παλιές ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Τα προβλήματα σε καλωδιώσεις και δίκτυα σωληνώσεων είναι συνηθισμένα στα παλιά σπίτια. Πιο παλιά χρησιμοποιούνταν σωλήνες σιδερένιες, γαλβανιζέ, μαντεμένιες που τώρα είναι πολύ πιθανό να έχουν σκουριάσει ή να έχουν τρυπήσει. Κατά την φάση της ανακαίνισης τα δίκτυα των σωληνώσεων πρέπει να αντικατασταθούν με PVC ή χαλκοσωλήνα. Όταν η αντικατάσταση γίνει προγραμματισμένα και κατά την διάρκεια που τα δάπεδα είναι ανοιγμένα τότε το κόστος μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό. Όλες οι εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό και τις ισχύουσες διατάξεις ΤΟΤΕΕ.

Οι παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πλέον είναι σίγουρα εκτός των ισχυόντων διατάξεων και κανονισμών. Θα πρέπει τουλάχιστον να αντικατασταθούν φθαρμένα καλώδια και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον πινάκα. Εμείς προτείνουμε ότι είναι καλό στη φάση της ανακαίνισης να αλλάξτε όλα τα ηλεκτρολογικά και να βάλετε νέα που θα έχουν ασφάλεια με μεγάλη διάρκεια. Προτείνουμε νέο πινάκα, γειώσεις, σωλήνες, καλώδια, πρίζες, διακόπτες, συστήματα ασφαλείας, δίκτυο μέτρησης, νυχτερινό ρεύμα.

Πολύ σημαντικό οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις να γίνουν από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη και όχι από κάποιον εμπειροτέχνη. Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον κανονισμό εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ΚΕΗΕ και ΕΛΟΤ HD 384. Στο τέλος των εργασιών θα πρέπει να εκδοθεί και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου που είναι προαπαιτούμενο για σύνδεση με ΔΕΗ ή άλλο πάροχο.

Επικίνδυνα υλικά όπως μόλυβδος και αμίαντος.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ειδικά αν το σπίτι σας είναι πολύ παλιό να υπάρχουν μέσα επικίνδυνα υλικά. Μπορεί να υπάρχει μόλυβδος μέσα τις μπογιές που έχουν βαφτεί οι τοίχοι, αμίαντος σε στέγες με την μορφή του ελλενίτ ή στις καμινάδες.

Τα υλικά αυτά αν δεν πειραχτούν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία. Όταν όμως γίνονται εργασίες, είτε αποξηλωθούν είτε σπάσουν και ξυστούν τότε η εκλύεται σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι πολύ επικίνδυνη. Η αποξήλωση και αποκομιδή τέτοιων υλικών είναι καλό να γίνεται από εταιρείες που είναι πιστοποιημένες στην διαχείριση αποβλήτων.

Η τοξικότητα του μολύβδου είναι δεδομένη και έχει μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά. Ο μόλυβδος υπάρχει μέσα στο σπίτι ειδικά στις μπογιές που χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια. Ο μόλυβδος δεν χρησιμοποιείται πλέον στις μπογιές από την δεκαετία του 80 όπου και τέθηκαν τα όρια ασφαλείας στον μόλυβδο. Οι μπογιές με μόλυβδο γίνονται επικίνδυνες μόνο όταν θρυμματίζονται και φεύγει σκόνη ή μικρά κομματάκια.

Οι εργασίες αποξήλωσης αμίαντου γίνονται από εταιρείες που διαθέτουν άδεια εκτέλεσης εργασιών διαχείρισης αμιαντούχων υλικών. Πριν την έναρξη των εργασιών εκπονείται σχέδιο εργασίας. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και είναι αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Εργασίας. Η αφαίρεση και η αποκομιδή από τον χώρο γίνεται με πάρα πολύ εξειδικευμένες εφόδους υγιεινής και ασφάλειας. Το κόστος για αποκομιδή αμιάντου κυμαίνεται περίπου στα 30€/τ.μ.

Εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση τέτοιων υλικών είναι η Envirochem, η Intergeo κ.α.

 

Δείτε τις Υπηρεσίες Ανακαίνισης που Προσφέρουμε

 

Προβλήματα στην ανακαίνιση από έλλειψη παλιών υλικών.

Οι παλιές κατασκευές έγιναν με άλλες προδιαγραφές και διαφορετικά υλικά. Κάποια από αυτά τα υλικά ήταν καλύτερα από τα σημερινά και κάποια όχι. Οι μπανιέρες, οι νεροχύτες ήταν φτιαγμένοι από άλλα υλικά και είχαν διαφορετικές διαστάσεις. Τα δωμάτια ήταν μικρότερα όπως και οι πόρτες.

Το να διατηρήσετε τον παλιό χαρακτήρα του σπιτιού δεν είναι και τόσο εύκολο. Θα πρέπει να βρείτε υλικά που να ταιριάζουν με το σπίτι αλλά που πιθανόν να έχουν σταματήσει να παράγονται. Κάποιες πόρτες μεταλλικές και ξύλινες δεν παράγονται πια. Τα παρκέ έχουν αλλάξει. Τα μωσαϊκά πλέον έχουν καταργηθεί. Αν θέλετε να βάλετε τα ίδια υλικά θα πρέπει να ψάξτε σε μάντρες και παλαιοπωλεία που μπορεί να έχουν αποθέματα από τα υλικά που χρειάζεστε για την ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Προβλήματα με καταγγελίες και Άδειες.

Οι οικοδομικές εργασίες απαιτούν την έκδοση της σχετικής αδείας. Ανάλογα με την έκταση και των τύπο των εργασιών βγαίνει και η αντίστοιχη άδεια. Προβλήματα στην ανακαίνιση προκύπτουν όταν οι εργασίες γίνονται χωρίς άδεια και από συνεργεία χωρίς πιστοποιήσεις.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πελάτες μας ζητούν την βοήθεια μας γιατί τους έχει γίνει καταγγελία για ανακαίνιση. Η καταγγελία στην ανακαίνιση γίνεται  τις περισσότερες φορές από γείτονες που ενοχλούνται από τις εργασίες. Η καταγγελία όμως μπορεί να έχει σοβαρούς λογούς όπως επικινδυνότητα εργασιών, εργασία από ανασφάλιστα και ανειδίκευτα συνεργεία, παραβίαση του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας κ.λ.π.

Οι καταγγελίες από μόνες τους δεν επισύρουν πρόστιμα. Κατά τον έλεγχο όμως από την αρμόδια υπηρεσία μπορεί να διαπιστώσει παραβάσεις και τότε να υπάρξουν τα προβλήματα. 

Τις περισσότερες φόρες  ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει ότι θα έπρεπε να έχει εκδώσει κάποια μορφή άδειας. Ο λόγος είναι απλός.  Δεν το έχει ενεή ενημερώσει ο εργολάβος, που τις περισσότερες φορές μπορεί να μην έχει την απαραίτητη γνώση και τεχνική κατάρτιση.

Η έκδοση της απαραίτητης άδειας διασφαλίζει την καλή, ασφαλή και τυπική εξέλιξη των εργασιών της ανακαίνισης. Σε περίπτωση, ατυχήματος ή καταγγελίας των εργασιών υπάρχουν προβλήματα νομικά για τον ιδιοκτήτη άλλα και τον εργολάβο.

Οι συνηθέστερες άδειες σε ανακαινίσεις είναι η οικοδομική άδεια και η άδεια μικρής κλίμακας.

  • Άδεια μικρής κλίμακας απαιτείται σε περίπτωση που είναι αναγκαία η χρήση ικριωμάτων-σκαλωσιές σε εργασίες θερμομόνωσης και βαψίματος, πέργκολες, σε επενδύσεις όψεων, σε εσωτερικές διαρρυθμίσεις, BBQ,τζάκια κλπ.
  • Οικοδομική άδεια απαιτείται για μεγαλύτερα έργα που δεν αφορούν την απλή ανακαίνιση ενός σπιτιού ή μιας πολυκατοικίας.
  • Παλαιότερα υπήρχε η  48ωρη άδεια - γνωστοποίηση σε πολεοδομία για πιο άπλες κατασκευαστικές εργασίες όπως εργασίες που δεν αλλάζουν όψεις του κτιρίου, χρωματισμοί, αλλαγή σε κουφώματα, εργασίες θερμομόνωσης, εργασίες φυσικού αερίου, εγκατάσταση ηλιακού κ.λ.π. Η άδεια αυτή έχει πλέον καταργηθεί και όλες οι εργασίες σε μια ανακαίνιση γίνονται  με οικοδομική άδεια η με άδεια μικρής κλίμακας.
  • Υπάρχουν όμως και μια σειρά εργασιών όπως αυτή ορίζεται από την νομοθεσία που δεν απαιτούν άδεια.

Προβλήματα από προηγούμενες κακές ανακαινίσεις.

Όσο πιο παλιό είναι το σπίτι και όσο πιο πολλές φορές έχει αλλάξει ιδιοκτήτη, τόσες περισσότερες αλλαγές έχουν γίνει από την αρχική του μορφή. Έχει αλλάξει ο σχεδιασμός η διαρρύθμιση και τα υλικά του; Πολλές φορές οι προηγούμενες ανακαινίσεις έγιναν αγνοώντας βασικά στοιχεία όπως η αντοχή και η στατική επάρκεια του κτιρίου. Βλέπουμε σωλήνες να τρέχουν μέσα από ντουλάπες και δωμάτια ενώ θα έπρεπε να έχουν διαφορετική όδευση.

Πολλές φορές τα προβλήματα στην ανακαίνιση δεν γίνονται αντιληπτά μέχρι την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Είναι πολύ σημαντική η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την ανακαίνιση. Πρέπει να έχει την γνώση να και την τεχνική κατάρτιση να επιδιορθώσει τα παλιά προβλήματα και λάθη.

Αν το σπίτι σας το έχετε καλά διατηρημένο μέσα στην πάροδο του χρόνου είναι σίγουρο πως δεν θα αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα στην ανακαίνιση. Αν όμως έχετε αγοράσει ένα ιδιαίτερο διαμέρισμα, ένα διατηρητέο κτίριο δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το τι προβλήματα θα προκύψουν στην ανακαίνιση. Καλό είναι αν έχετε κάποιες σκέψεις για το τι μπορεί να αντιμετωπίσετε να μιλήστε με την εταιρεία-εργολάβο και να είστε προετοιμασμένοι για πιθανά απρόβλεπτα έξοδα της τάξης του 20% επί του προϋπολογισμού.

Αν θέλετε λύση ή συμβουλή

Στο πρόβλημα που έχετε στην ανακαίνιση αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.