Πετροβάμβακας για Άριστη Θερμομόνωση και Ηχομόνωση

πετροβάμβακας για θερμομόνωση και ηχομόνωση Greenbuilding

Ο πετροβάμβακας όπως και ο υαλοβάμβακας είναι ινώδες ανόργανο υλικό. Είναι ένα υλικό με πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στις κατασκευές. Έρχεται σε διάφορες διαστάσεις, σε ρολό-πάπλωμα και σε πλάκες.

Τι είναι ο Πετροβάμβακας.

Ο πετροβάμβακας είναι ένα ινώδες μονωτικό υλικό όπως και ο υαλοβάμβακας. Είναι φτιαγμένο από φυσικά υλικά σε αντίθεση με τον υαλοβάμβακα. Ο πετροβάμβακας παράγεται με τρόπο παρόμοιο με τον υαλοβάμβακα αλλά σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιείται βασάλτης και σκωρία. Τα δυο αυτά υλικά λιώνουν σε κλίβανο στους 1300°C με 1500°C. Τα σταγονίδια του λιωμένου υλικού περιστρέφονται δημιουργώντας ίνες του υλικού. Στις παραγόμενες ίνες προστίθενται συνδετικά υλικά και το προϊόν μπαίνει σε ειδικούς φούρνους για να αποκτήσει σκληρότητα. Το τελικό υλικό κόβεται στις επιθυμητές διαστάσεις συμπιέζεται και πακετάρετε.

Τι πλεονεκτήματα έχει ο πετροβάμβακας

  • Ο πετροβάμβακας είναι ένα υλικό που αντέχει στην υγρασία. Διατηρεί τις μονωτικές του ιδιότητες ακόμα και όταν βραχεί.
  • Έχει άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείτε στην θερμομόνωση των κτιρίων αλλά και δικτύων σωληνώσεων υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης χρησιμοποιείται και την θερμομόνωση μηχανολογικού εξοπλισμού όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες όπως λέβητες, δοχεία παραγωγής κ.α.
  • Έχει την ιδιότητα να σταματά τον ήχο και χρησιμοποιείται κατά κόρον στο εσωτερικό των κτιρίων για ηχομόνωση.
  • Είναι άκαυστος μέχρι και 1000°C. Η μόνωση με πετροβάμβακα πολλές φορές λειτουργεί και σαν πυροφραγή καθυστερώντας την εξάπλωση της φωτιάς, δίνοντας έτσι χρόνο στην πυροσβεστική να ελέγξει την πυρκαγιά.

Μειονεκτήματα πετροβάμβακα σαν υλικό

  • Η εγκατάσταση του πετροβάμβακα σε εργασίες θερμομόνωσης αλλά και ηχομόνωσης πρέπει να γίνεται μόνο από έμπειρα συνεργεία. Πρέπει να γίνεται χρήση ατομικών μέσων προστασίας(μάσκα-γάντια κλπ) κατά την εγκατάσταση. Πολλές φορές κατά την φάση της κατασκευής μικρές ίνες του υλικού αποκολλούνται και μπορεί να προσκολληθούν στο δέρμα και να εισέρθουν στους πνεύμονες.
  • Τυχόν εισπνοή των ινών του πετροβάμβακα μπορεί να δημιουργήσουν αναπνευστικά προβλήματα – ασθένεια του πνεύμονα.
  • Η τιμή του είναι πιο ακριβή από άλλα υλικά θερμομόνωσης.

Χρήσεις του πετροβάμβακα στην οικοδομή.

Ο πετροβάμβακας χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην οικοδομή. Είναι ένα ασφαλές υλικό που έχει πολλές χρήσεις.

  • Η μόνωση πετροβάμβακα συμβάλλει στην πυρασφάλεια της οικοδομής με πολλούς τρόπους. Η μόνωση δεν καίγεται και δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια ή καπνό όταν εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία. Συμβάλλει στην καθυστέρηση της εξάπλωσης της φωτιάς και μπορεί να δώσει πολύτιμο χρόνο στους ενοίκους για να ξεφύγουν. Η φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα. Μια μικρή φωτιά μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε πυρκαγιά. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ κρίσιμο να καθυστερήσει η εξάπλωση της φωτιάς, για να βγείτε έξω με ασφάλεια.
  • Οι κραδασμοί, ο θόρυβος της κυκλοφορίας, η ηχορύπανση  έχουν όλα σοβαρό και αρνητικό αντίκτυπο στην διάθεση και τρόπο διαβίωσης. Ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές η προστασία από τους θορύβους έχει θετική επίδραση στη φυσιολογία, την υγεία και την κοινωνική συμπεριφορά. Ο πετροβάμβακας είναι πολύ ανθεκτικός στη ροή του αέρα και εξαιρετικός στη μείωση του θορύβου. Οι πλάκες ή φύλλα πετροβάμβακα χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε χώρους οποί η ηχομόνωση είναι απαραίτητη. Ο θόρυβος που ακούγεται μέσα το σπίτι μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50% εάν η μόνωση της στέγης-σκεπής γίνει με πετροβάμβακα.
  • Η μόνωση με πετροβάμβακα είναι εξαιρετική. Είναι ένα  άριστο υλικό, που λειτουργεί σε όλες τις κατασκευές σαν θερμομονωτικό και προστατευτικό από τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Η διατήρηση της θερμοκρασίας του χώρου μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος θέρμανσης, ψύξης και αερισμού και να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα ενός κτιρίου.

Θερμομόνωση με πετροβάμβακα

Οι μοναδικές του υλικού αυτού το καθιστούν μια πολύ αξιόπιστη επιλογή για τη μείωση της απώλειας θερμότητας στα κτίρια, δηλαδή για θερμομόνωση. Κάνουμε λοιπόν θερμομόνωση σε:

Ρετιρέ-Οροφή-Σοφίτα:

Μία από τις κύριες χρήσεις του πετροβάμβακα στη θερμομόνωση είναι στις οριζόντιες επιφάνειες του κτιρίου και κυρίως στην οροφή. Η μόνωση της οροφής βοηθά πολύ στην προστασία και μείωση της απωλειών θερμότητας διατηρώντας ζεστό το εσωτερικό ενός κτιρίου κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι πλάκες ή τα στρώματα μόνωσης από πετροβάμβακα μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από την οροφή και να στερεωθούν τελειώνοντας την επιφάνεια με μια γυψοσανίδα.

Για να έχει αποτέλεσμα η θερμομόνωση της οροφής θα πρέπει να έχει γίνει σωστά ο σχεδιασμός πριν ξεκινήσουν οι εργασίες. Αν πρόκειται για νέο κτίριο τότε οι προδιαγραφές ορίζονται από την μελέτη ΚΕΝΑΚ . Για παλιά κτίρια ο Μηχανικός θα ορίσει ποιες ειναι οι ελάχιστες απαιτήσεις του κτιρίου σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του ακινήτου, την περιοχή και την τοποθεσία.

Μόνωση τοίχου

Η μόνωση με πετροβάμβακα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε εξωτερικούς τοίχους. Όπως και στην μόνωση των οριζοντίων επιφανειών , μπορεί να εγκατασταθεί τόσο σε νέα όσο και σε υπάρχοντα κτίρια. Η τελική επιφάνειες μπορει να γίνει με γυψοσανίδα ή σοβά, έτσι ώστε η θερμομόνωση να αποκτήσει μηχανικές αντοχές.

 

Είναι ο πετροβάμβακας επικίνδυνος;

Σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερμομόνωση από πετροβάμβακα θεωρείται ασφαλής για χρήση σε κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων έχει κατηγοριοποιήσει τη μόνωση από πετροβάμβακα ως μη καρκινογόνα, μη τοξική αλλά και μη επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι τα υλικά χρησιμοποιούνται και τοποθετούνται σωστά και από έμπειρα συνεργεία. Ωστόσο, οι ίνες μπορεί να κρύβουν κάποιον σχετικό κίνδυνο εάν εισπνευστούν ή καταποθούν. Αυτός ο κίνδυνος ελοχεύει ειδικά κατά την εγκατάσταση, την αφαίρεση και την αποκομιδή της μόνωσης.

Για να ελαχιστοποιηθεί ένας τυχόν κίνδυνος για την υγεία, συνιστάται ο προστατευτικό εξοπλισμός, (γάντια, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά), κατά την φάση των εργασιών μόνωσης και όταν χειρίζονται τα υλικά οι τεχνίτες. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται σωστά οι Ευρωπαϊκές οι Κρατικές αλλά πρώτα από όλα οι οδηγίες του κατασκευαστή για την εγκατάσταση ή και την αφαίρεση, και οι συστάσεις για σωστό αερισμό και περιορισμό της σκόνης και των ινών που ενδέχεται να απελευθερωθούν.

Greenbuilding - Θερμομόνωση με Πετροβάμβακα

Αν αναζητάτε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό μονωτικό υλικό για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας τότε ο πετροβάμβακας είναι μαι πολύ καλή λύση. Είναι ένα δοκιμασμένο υλικό στον κλάδο της θερμομόνωσης, που μπορει να προσφέρει μια σειρά από οφέλη και να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας σας.

Η Greenbuilding προσφέρει υπηρεσίες προμήθειας και εγκατάστασης πετροβάμβακα για την θερμομόνωση του σπιτιού σας. Σε συνεργασία με εσάς οι έμπειροι τεχνικοί μας θα  δώσουν την καλύτερη λύση μόνωσης για το ακίνητό σας.

Η εγκατάσταση πετροβάμβακα μπορεί να γίνει και στα πλαίσια και επιδοτούμενων προγραμμάτων  που κάθε χρόνο προκηρύσσει το κράτος. Η θερμομόνωση με πετροβάμβακα είναι μία από τις επιλέξιμες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του Προγράμματος Εξοικονομώ 2021 αλλά και του Εξοικονομώ 2022-2023. Έτσι αν το επιθυμείτε μπορείτε να βάλετε τέτοιο σύστημα θερμομόνωσης μέσω αυτών των προγραμμάτων.

Επωφεληθείτε από τις Υπηρεσίες μας

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.