Δεν ζεσταίνει το σπίτι μου: Μάθετε γιατί και Κάντε κάτι για αυτό

Κρύο σπίτι ; Αναρωτιέστε “μα γιατί δεν ζεσταίνει το σπίτι μου;” Ένα ερώτημα που ακούμε συνέχεια από τους πελάτες μας ειδικά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Γιατί το σπίτι είναι συνέχεια κρύο ακόμα και όταν η θέρμανση είναι αναμμένη.

Κρύο σπίτι-Δεν ζεσταίνει το σπίτι; – Διαβάστε παρακάτω τους λόγους που το σπίτι σας είναι κρύο και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

κρύο σπίτι - γιατί δεν ζεσταίνει το σπίτι Greenbuilding Μάθετε γιατί δεν ζεσταίνεται το σπίτι

Θέρμανση

Greenbuilding

Δεν ζεσταίνει το σπίτι λόγω Έλλειψης θερμομόνωσης.

δεν ζεσταίνει ικανοποιητικά το σπίτι θερμομόνωση Η θερμομόνωση στις κατοικίες (μονοκατοικίες και πολυκατοικίες) είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της ζωής μέσα στο σπίτι. Η έλλειψη θερμομόνωσης είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που δεν ζεσταίνει το σπίτι. Ο κανονισμός θερμομόνωσης μπήκε το 1979, αλλά στην πράξη άργησε να ενσωματωθεί στην κατασκευή των κτιρίων. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένα χωρίς θερμομόνωση.

Η θερμομόνωση είναι ο τρόπος κατασκευής με χρήση κατάλληλων υλικών που εμποδίζουν την θέρμανση να φεύγει μέσα από το σπίτι. Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι πετροβάμβακας υαλοβάμβακας πολυουρεθάνη πολυστερίνη κ.α.

Θερμομόνωση γίνεται στους εξωτερικούς τοίχους στις πυλωτές και στις ταράτσες. Η έλλειψη θερμομόνωσης μειώνει την άνεση της διαβίωσης μέσα στο σπίτι και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε κτίρια που είναι ελευθέρα από όλες τις μεριές και σε ρετιρέ.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θερμομόνωση μπορεί να γίνει εκ των υστέρων. Σε υπάρχουσες κατοικίες μπορεί να γίνει θερμομόνωση εσωτερικά και εξωτερικά με χαμηλό κόστος αλλά και επιδότηση.

Κρύοι Τοίχοι.

Πολλές φορές ειδικά κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης οι τοίχοι του σπιτιού είναι κρύοι. Κρύο σπίτι με αναμμένο καλοριφέρ; Ανάβετε το καλοριφέρ και το σπίτι παραμένει κρύο για ώρες; Αν είστε τυχεροί και είστε μεσοτοιχία με άλλους γείτονες, τότε το κακό είναι μικρότερο.

Οι τοίχοι θα ζεσταθούν σιγά σιγά όσο ανάβετε το καλοριφέρ. Ανάψτε το καλοριφέρ μερικές ώρες την μέρα στου 20 βαθμούς και σιγά σιγά το σπίτι θα αρχίσει να ζεσταίνεται. Μην περιμένετε όμως από την πρώτη μέρα να ζεσταθεί το σπίτι.

Κρύο σπίτι & παλιά κουφώματα.

xylinakouphomataΤα παλιά κουφώματα είτε αυτά είναι ξύλινα είτε μεταλλικά παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. Μεγάλο ποσοστό της θερμότητας χάνεται μέσα από τα μονά τζάμια αλλά και από το ρεύμα του αέρα. Το  ρεύμα του αέρα δημιουργείτε από την έλλειψη αεροστεγανότητας μεταξύ  κάσας και κουφώματος.

Η προφανής λύση για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας είναι αντικατάσταση των κουφωμάτων. Έτσι θα έχετε εξοικονόμηση ενέργειας και θα ζεσταίνει το σπίτι καλύτερα και πιο γρήγορα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και τρόποι αντικατάστασης των κουφωμάτων ανάλογα με το υλικό και το τρόπο κατασκευής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν κουφώματα ενεργειακά με θερμοδιακοπή σε πλαίσιο αλουμινίου ξύλου και PVC.

Σε πολλές περιπτώσεις η αντικατάσταση των κουφωμάτων δεν είναι εφικτή λόγω του κόστους. Τότε μπορείτε να περιορίστε τις απώλειες με κάποιες ειδικές ταινίες που μπαίνουν γύρω από την κάσα. Ακόμα μπορείτε να βάλετε κάποιες βαριές κουρτίνες μπροστά από τα παράθυρα.

 

📲Δες τις Υπηρεσίες μας🤏

 

Δεν ζεσταίνει το σπίτι γιατί δεν ζεσταίνει το καλοριφέρ.

δεν ζεσταινει το καλοριφερΈνας πολύ συνηθισμένος λόγος που μπορεί να μην ζεσταίνεται όλο το σπίτι είναι ότι κάποια καλοριφέρ μπορεί να μην λειτουργούν σωστά ή και καθόλου.

 • Βεβαιωθείτε ότι τα καλοριφέρ δεν είναι σκεπασμένα με ρούχα. Προσοχή δεν πρέπει να κρεμάμε ρούχα πάνω στα καλοριφέρ για να στεγνώσουν.
 • Αποφεύγεται να καλύπτετε τα καλοριφέρ με διακοσμητικά / ξύλινες κατασκευές.
 • Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι σε λειτουργία. Θερμοστάτης κυκλοφορητής και λέβητας λειτουργούν όλα κανονικά.
 • Ελέγξτε τα σώματα ένα προς ένα.
 • Αν διαπιστώσετε πως κάποια σώματα είναι κρύα ειδικά στο πάνω μέρος τότε κάνετε εξαέρωση.
 • Τα σώματα δεν πρέπει να είναι καλυμμένα πίσω από κουρτίνες.

 

 

Προβλήματα στο σύστημα θέρμανσης.

δεν ζεσταίνει το σπίτι θέρμανσηΆλλος πιθανός λόγος που δεν αφήνει το σπίτι να ζεσταθεί είναι προβλήματα στην θέρμανση.

 • Λάθος μελέτη. Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει γίνει σωστή διαστασιολόγηση του χώρου βάση των απαιτήσεων και των κλιματολογικών συνθηκών. Έτσι το σύστημα θέρμανσης δεν επαρκεί για να ζεστάνει τον χώρο.
 • Κυκλοφορητής μικρός, που δεν επιτρέπει το νερό να κυκλοφορήσει σε όλα τα σώματα.
 • Μεγάλος αριθμός σωμάτων καλοριφέρ σε ένα κλάδο με αποτέλεσμα να μην φθάνει αρκετή ποσότητα ζεστού νερού στο τελευταίο σώμα.
 • Παλαιότητα του καυστήρα - λέβητα που έχουν μειωμένη απόδοση.
 • Μικρά σώματα που δεν επαρκούν για να θερμανθεί ικανοποιητικά ο χώρος.

Τζάκια και καμινάδες.

Τα τζάκια και οι καμινάδες μπορεί να είναι ένα σημαντικός παράγοντας απώλειας θερμότητας.

 • Αν έχετε ανοιχτό το τζάκι είναι πολύ πιθανό η θέρμανση του σπιτιού να φεύγει όταν το τζάκι δεν λειτουργεί.
 • Εάν το τζάκι έχει πορτάκι και κλείνει τότε οι απώλειες λιγοστεύουν.
 • Υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα που μπαίνουν στην καμινάδα και περιορίζουν τις απώλειες από το ρεύμα του αέρα.

Η θέρμανση και η ζέστη στο σπίτι είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σπιτιού. Η Θέρμανση όμως χωρίς ενεργειακή αναβάθμιση και θερμομόνωση, μπορεί να είναι δαπανηρή. Μόλις είστε έτοιμοι καλέστε μας να αξιολογήσουμε το σπίτι σας και να σας δώσουμε μια αξιόπιστη τεχνική λύση.

Πηγές: ΥΠΕΝ

Αν θέλετε λύση ή συμβουλή

Στο πρόβλημα που έχετε στην θέρμανση αφήστε τα στοιχεία σας

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.