Επιλογή λέβητα - τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά

Η αγορά ενός καινούργιου λέβητα είναι είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Τι πρέπει να γνωρίζεται πριν αγοράσετε.

greenbuilding επιλογή λέβητα

Θέρμανση

Greenbuilding

Επιλογή λέβητα: Η επιλογή και αγορά ενός καινούργιου λέβητα για το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας είναι κάτι που μπορεί να σας προβληματίζει. Η αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος έχει σίγουρα κάποιο σημαντικό αρχικό κόστος αλλά και η επιλογή του σωστού εξοπλισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα συνθέτη. Για να σας βοηθήσουμε στην αγορά σας, έχουμε συνοψίσει τα βασικά σε σύντομο ένα οδηγό αγοράς.

Επιλογή λέβητα

Μια τυπική εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 2,500 και 6,000 ευρώ. Παραθέτουμε λοιπόν τα πέντε βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε έτσι ώστε να αποφασίσετε όσο καλύτερα γίνεται.

1.Αξιοπιστία.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι όσο πιο αξιόπιστος είναι ο εξοπλισμός τόσο μικρότερα θα είναι τα κόστη για επισκευές. Με ένα μέσο κόστος ετησίου έλεγχου και συντήρησης τα 75 ευρώ που είναι και υποχρεωτικός βάση νομοθεσίας, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι οι επισκέψεις των τεχνικών θα πρέπει να είναι περιορισμένες.

Εάν επιλέξετε μια πιο αξιόπιστη μάρκα είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν προβλήματα και βλάβες στον εξοπλισμό μέχρι και δέκα χρονιά. Για να μην μείνετε στα κρύα του λουτρού βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε επώνυμο εξοπλισμό και από αξιόπιστη εταιρεία.

Ο εξοπλισμός που πλέον εγκαθιστάτε πρέπει να πληρεί την σχετική νομοθεσία. Ο λέβητας θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικα CE και η εγκατάσταση  είναι σύμφωνη με του Ελληνικούς Κανονισμούς.

2.Μιλήστε με τον ειδικό – Συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας.

Ο μηχανολόγος μηχανικός που έχει αναλάβει την  θέρμανση του σπιτιού σας μπορεί να είναι πολύ βοηθητικός στην επιλογή σας. Ο μηχανικός σας διαθέτει την τεχνική κατάρτιση και μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξτε τον κατάλληλο λέβητα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ξύλου-πέλετ.

Υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τον μηχανικό και τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες του ακινήτου εμπιστεύονται την τεχνική λύση που ο μηχανικός θα προτείνει. Παράλληλα ο μηχανικός είναι σε θέση να προτείνει και άλλες παρεμβάσεις  που σε συνδυασμό με την θέρμανση μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι.

Ο μηχανικός παράλληλα με την μελέτη και επιλογή του εξοπλισμού θα σας ενημερώσει αν απαιτούνται και κάποιες άδειες για την κατασκευή.

3.Ποιον τύπο λέβητα να διαλέξετε;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λέβητα. Ο βασικός διαχωρισμός γίνεται βάση του υλικού που χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Έτσι λοιπόν οι βασικοί τύποι λέβητα είναι ο λέβητας φυσικού αερίου, ο λέβητας πετρελαίου και ο λέβητας ξύλου-πέλετ.

Λέβητες φυσικού αερίου.

Οι λέβητες φυσικού αερίου είναι πολύ σύγχρονα και εξελιγμένα μηχανήματα.  Οι λέβητες φυσικού αερίου είναι πάρα πολύ ασφαλείς. Προσφέρουν οικονομία ζεστό νερό. Βασική προϋπόθεση να περνά δίκτυο μπροστά από την πόρτα της κατοικίας.

Επίτοιχοι ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου με δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Οι λέβητες αυτοί είναι ιδανικοί για αυτόνομη θέρμανση και αποσύνδεση ενός διαμερίσματος από παλιά κεντρική θέρμανση.

Λέβητες αερίου ζεστού νερού μόνο. Λειτουργούν σαν ταχυθερμοσίφωνες και παράγουν ζεστό νερό. Απαιτούν μελέτη και άδεια όπως όλοι οι λέβητες αερίου.

Λέβητες αερίου για κεντρική θέρμανση. Οι λέβητες αυτοί είναι μόνο για κεντρική θέρμανση. Ζεστό νερό μπορεί να παραχθεί μόνο με την χρήση μπόιλερ. Ο μηχανικός σας θα πρέπει να ελέγξει και να σας ενημερώσει αν μπορείτε να αλλάξτε ένα παλιό σύστημα πετρελαίου με ένα νέο φυσικού αερίου. Υπάρχουν περιπτώσεις που απαγορεύεται η εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου. Υπάρχουν οι δυνατότητες για αλλαγή μόνο του καυστήρα αλλά και αντικατάσταση όλου του λέβητα.

Από τις αρχές του 2017 είναι υποχρεωτικό όλοι οι νέοι λέβητες που πωλούνται να έχουν τεχνολογία συμπύκνωσης. Οι λέβητες συμπύκνωσης εκμεταλλεύονται την θερμοκρασία των καυσαερίων για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία.

Λέβητες πετρελαίου.

Οι λέβητες πετρελαίου είναι οι πλέον διαδεδομένοι. Τα τελευταία χρόνια με τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου άλλα και την εξάπλωση του δικτύου φυσικού αερίου αντικαθίστανται σιγά σιγά με λέβητες φυσικού αερίου. Η επιλογή λέβητα πετρελαίου μπορεί να γίνει από τους δυο βασικούς τύπους που περιγράφουμε παρακάτω.

Ατομικοί λέβητες πετρελαίου είναι ιδανικοί για μικρές κατοικίες και  διαμερίσματα μέχρι 250 τ.μ. Πολλά μοντέλα δίνουν την δυνατότητα για ζεστό νερό χρήσης(μπάνιο-κουζίνα). Προσοχή οι λέβητες αυτοί θέλουν μελέτη και άδεια από μηχανικό.

Λέβητες πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης. Είναι οι συνηθισμένοι λέβητες που υπάρχουν στις παλαιές εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης.

Λέβητες ξύλου-πέλετ.

Οι λέβητες βιομάζας δηλαδή οι λέβητες πέλετ και οι λέβητες ξύλου είναι πάρα πολύ οικονομικοί στη χρήση. Το κόστος του καύσιμου είναι το πιο οικονομικό και σε κάποιες περιπτώσεις δωρεάν(ξύλα σε χωριό). Υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες ως προς την εγκατάσταση, τον τρόπο λειτουργίας και τους αυτοματισμούς ασφαλείας.

4.Επιλογή ενός ενεργειακά αποδοτικού μοντέλου.

Εάν πρόκειται να αντικαταστήσετε τον παλιό σας λέβητα τότε ένα πράγμα είναι σίγουρο : θα έχετε μεγάλη οικονομία. Το συνολικό όφελος φυσικά εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως για παράδειγμα που είναι το σπίτι, πως είναι κατασκευασμένο, μέρες και ώρες λειτουργίας της θέρμανσης, θερμοκρασία ρύθμισης στο θερμοστάτη κλπ. Εάν επιλέξετε και έναν λέβητα που παράγει ζεστό νερό η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μεγάλη σημασία στην επιλογή λέβητα παίζει ο βαθμός απόδοσης. Ένας καλός βαθμός απόδοσης πρέπει να ξεπερνά το 90% και να πλησιάζει το 95%.

5.Διαστάσεις λέβητα.

Η διαστασιολόγηση στην επιλογή λέβητα λαμβάνει υπόψη :

  • Την ικανότητα του λέβητα για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (κιλοβάτ-θερμίδες)
  • Τις πραγματικές διαστάσεις του εξοπλισμού και το κατά πόσο μπορεί να χωρέσει στο συγκεκριμένο χώρο – μπαλκόνι, λεβητοστάσιο, κουζίνα κλπ.

Η επιλογή του σωστού μεγέθους του λέβητα είναι κάτι που είναι μοναδικό για εσάς και τις ανάγκες του δικού σας σπιτιού. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως τύπο κουφωμάτων, θερμομόνωση, οροφή-πυλωτή, προσανατολισμό, ανάγκες για ζεστό νερό κλπ. Ο μηχανολόγος μηχανικός που συνεργάζεστε μπορεί να σας βοηθήσει έτσι ώστε να καλύψτε τις ανάγκες σε θέρμανση και ζεστό νερό.

Καλή επιτυχία στην επιλογή λέβητα!!!

Πηγή: ΕΛΟΤ

Ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες μας

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.