Βιοντίζελ ή Biodiesel το απόλυτο Βιοκαύσιμο.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Greenbuilding

Βιοντίζελ σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τον τρόπο που γίνεται η παραγωγή του βιοντίζελ θα πούμε τι είναι το βιοντίζελ και ο τρόπος που χρησιμοποιείται.


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ. Στην συνέχεια κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τις κατασκευές, την ενέργεια και το σπίτι.


Βιοντίζελ

Το βιοντίζελ είναι βιοκαύσιμο δηλαδή ένα καύσιμο το οποίο προέρχεται από βιολογικές ύλες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι ένα υποκατάστατο του diesel δηλαδή του πετρελαίου κίνησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει θεσπίσει τη σχετική νομοθεσία η οποία προβλέπει την παραγωγή βιοντίζελ και άλλων βιοκαυσίμων. Σκοπός ειναι να αποκατασταθεί ένα μεγάλο ποσοστό από τα ορυκτά καύσιμα με βιοκαύσιμα στο πλαίσιο της ενισχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το βιοντίζελ ή αλλιώς biodiesel είναι μία καύσιμη ύλη η οποία μπορεί να καίγεται αυτούσια αλλά και σε μίγματα σε μηχανές εσωτερικής καύσης. Το βιοντίζελ το οποίο ονομάζεται και μεθυλεστέρες των λιπαρών οξέων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα τα οποία είναι ντιζελοκίνητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία αλλά και αγροτικά μηχανήματα.

Παραγωγή biodiesel

Το biodiesel είναι μία ένωση βρώσιμων λαδιών και μεθανόλης. Στην αντίδραση αυτή γίνεται η ανάμειξη της σωστής ποσότητας των βρώσιμων λαδιών με τη μεθανόλη. Θα περιγράψουμε πιο κάτω πως παράγεται το βιοντίζελ θα δώσουμε τα βασικά στοιχεία της παραγωγικής διαδικασίας.

βιοντίζελ παραγωγή

Λάδια

Τα λάδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ είναι πάρα πολλά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν λάδια από ελαιοκράμβη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο και οποιοδήποτε άλλο σπορέλαιο. Στη χώρα μας η παραγωγή βιοντίζελ με φοινικέλαιο δεν είναι τόσο συνηθισμένη μιας και το υλικό αυτό στερεοποιείται σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

Όμως μεγάλη χρήση τα τελευταία χρόνια βρίσκει η παραγωγή του βιοντίζελ με μεταχειρισμένα λάδια από τηγάνισμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δηλαδή τα λάδια από το τηγάνισμα ή τηγανέλαια να καθαριστούν να φιλτραριστούν και τέλος να μπουν στην παραγωγική διαδικασία για την παρασκευή του βιοντίζελ. Τα τηγανέλαια είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην παραγωγή του βιοντίζελ γιατί ειναι μια ουσία που ρυπαίνει το περιβάλλον Με την συλλογή τους όμως πλέον δεν είναι ρύποι, αλλά θα είναι ένα μία χρήσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή του βιοκαυσίμου με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Μεθανόλη

Η διαχείριση της μεθανόλης γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να μην προκαλεί ατυχήματα αλλά και παρενέργειες στην υγεία των ανθρώπων. Η μεθανόλη είναι παραπροϊόν της διύλισης του πετρελαίου και είναι ένα αρκετά επικίνδυνο αλλά και τοξικό υλικό.

Η παραγωγή τον του biodiesel γίνεται σε ειδικά κατασκευασμένα εργοστάσια τα οποία έχουμε αρκετά στην χώρα μας και τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να μην είναι πιθανή μία πιθανή ανάφλεξη από τη μεθανόλη που είναι ένα αρκετά εύφλεκτο υλικό.

Διαδικασία Παραγωγής

Διαδικασία Παραγωγής Biodiesel

Τα βρώσιμα λάδια μεταφέρονται με αντλίες από τις δεξαμενές αποθήκευσης του και αρχίζουν ναι να αναμειγνύονται μαζί με τη μεθανόλη μέσα στο εργοστάσιο στον ειδικό εξοπλισμό που ονομάζεται static μίξερ. Μετά από το πέρασμα από τα static mixer το μείγμα του λαδιού και της μεθανόλης θα περάσει μέσα από ειδικά δοχεία με αναδευτήρες τα οποία θερμαίνονται και μέσα στα οποία θα σχηματισθεί ο μεθυλεστέρας των λιπαρών οξέων και θα υπάρξει και το παράπροϊόν το οποίο είναι η γλυκερίνη.

Μέσα σε αυτά τα δοχεία γίνεται η ανάμειξη του λαδιού με τη μεθανόλη και τους καταλύτες. Τα δοχεία αυτά τα θα πρέπει να θερμανθούν με ατμό. Τα υλικά αυτά ανακατεύονται ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό, οι οποίοι ονομάζονται βιομηχανικοί αναδευτήρες και περνούν από διάφορες φάσεις. Το βιοντίζελ παράγεται στο πάνω μέρος της δεξαμενής ενώ κάτω γίνεται ο διαχωρισμός σε γλυκερίνη.

Η αντίδραση των βρώσιμων λαδιών με τη μεθανόλη παράγει την τους με μεθυλεστέρες των λιπαρών οξέων ή αλλιώς βιοdiesel και την γλυκερίνη. Η γλυκερίνη φεύγει από τις δεξαμενές όπως και το κυρίως προϊόν για να πάει στις επόμενες φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας.

STATIC-MIXER-CONTINOUS-PRODUCTION-BIODIESEL

Στο βιοντίζελ θα πρέπει να γίνει ο καθαρισμός του από διάφορες ξένες ουσίες και το πλύσιμο των του βιοντίζελ. Αφού παραχθεί θα του προσθέτουν διάφορα πρόσθετα τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του όπως στοιχεία για την καλή λειτουργία τον χειμώνα , αντιμυκητιακά και βελτιοτικά για τη μείωση των εκπομπών, αλλά και για την οικονομία καυσίμου . Τέλος θα αποθηκευτεί σε ειδικές δεξαμενές οι οποίες χρίζουν τελωνειακού έλεγχου,

Πλεονεκτήματα

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του biodiesel ειναι:

  • Το βιοντίζελ παράγεται στη χώρα μας από διάφορες εταιρείες σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Είναι ένα προϊόν το οποίο δεν είναι εισαγόμενο και πθ μπορει να παραταχθεί από λάδια που παρασκευάζονται στην Ελλάδα αλλά και απόβλητα.
  • Είναι ένα καύσιμο το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον μιας και μειώνει σημαντικά τους αέριους ρύπους απο τις μηχανές.
  • Το βιοντίζελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συμβατικές μηχανές dieselπρομήθεια βιοντίζελ
  • Μέρος των ρύπων του βιοντίζελ  αντισταθμίζονται,  από το διοξείδιο που απορροφάται για την παραγωγή των φυτών που χρησιμοποιούνται στο παραγωγή του βιοντίζελ .
  • Οι ρύποι σε αυτούσιο βιοντίζελ έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι ειανι μειωμενοι περισσότερο από 75% σε σχέση με το συμβατικόd ντίζελ.
  • Η προσθήκη biodiesel αυξάνει τα κετάνια του καυσίμου και καλυτερεύει την λειτουργία του κινητήρα.
  • Τέλος το biodiesel είναι πολύ λιγότερο εύφλεκτο από το απλό πετρέλαιο μιας και το σημείο ανάφλεξης του βιοντίζελ, είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το σημείο ανάφλεξης του diesel.

ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΦΥΤΑ

Τα φυτά για την παραγωγή του βιοντίζελ όπως είπαμε θα χρειαστεί κάποια μορφή βρώσιμου λαδιού.

ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ-ΦΥΤΑ

Τα πιο συνηθισμένα λάδια για την παραγωγή του βιολογία την παραγωγή λαδιού προς χρήση βιοντίζελ είναι από το φυτό της ελαιοκράμβης από το φυτό της σόγιας από το φυτό του φοίνικα Ηλίανθος

Η παραγωγή του βιοντίζελ συστηματικά άρχισε να γίνεται με το φυτό της ελαιοκράμβης

Η παραγωγή αυτών των λαδιών από φυτά τα οποία καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι προφανώς συμφέρουσα. Όμως πολύ μεγάλο ποσοστό των καρπών για την παραγωγή Ελαιών εισάγεται στη χώρα μας. Εκτός από την εισαγωγή των καρπών από τα φυτά γίνεται και εισαγωγή απευθείας Λέων για την παραγωγή του βιοντίζελ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ για ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ

Τη δεκαετία του 2000 άρχισαν να παρασκευάζουν να κατασκευάζονται τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα. Δεν μιλούμε για μικρές πιλοτικές μονάδες αλλά για μεγάλα εργοστάσια υψηλής δυναμικότητας με τη δυνατότητα να παράγουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες τόνους biodiesel τον κάθε χρόνο.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ για ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ

Με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εργοστάσια αυτά ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές επενδύσεις για αρκετές εταιρείες. Κατασκευάστηκαν υπερσύγχρονα εργοστάσια με διεθνείς προδιαγραφές μιας και η παραγωγή του βιοντίζελ έχει αρκετές ιδιαιτερότητες.

Μία βιομηχανική μονάδα biodiesel, ένα εργοστάσιο βιοντίζελ είναι έτσι κατασκευασμένο ούτως ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος μιας πιθανής έκρηξης. Όπως είπαμε και πριν η μεθανόλη είναι αρκετά εύφλεκτη και έτσι λοιπόν η κατασκευή του βιοντίζελ η κατασκευή αυτών των εργοστασίων  πρέπει να γίνει με ιδιαίτερα μελετημένο και σωστό τρόπο.

Υπάρχουν πολλά εργοστάσια τα οποία παράγουν biodiesel και το οποίο διαθέτουν μετά στα διυλιστήρια για την ανάμειξη με συμβατικό ντίζελ το οποίο θα χρησιμοποιήσει ο τελικός καταναλωτής.

Οι εταιρείες που εχουν την δυνατότητα παραγωγής  Biodeiesel στην ΕλλΑδα  ειναι οι : ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ ΕΠΕ , Πέττας ΑΒΕΕ, Mil Oil ΑΕ,  Agroinvest S.A. , Newenergy SA,  BIOENERGIA, Εκκοκκιστήρια Κλωστήρια Βορείου Ελλάδος ΑΕ, Πέτσας ΑΕ, Ελίν Βιοκαύσιμα ΑΕ, Staff Colour-Energy ΑΒΕΕ, Μάνος ΑΕ Gf Energy ΑΒΕΕ.

Πηγή: ΥΠΕΝ , Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτογραφία: Researchgate

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.