Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις γυψοσανίδες στην ανακαίνιση

ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Οι γυψοσανίδες είναι επίπεδα δομικά στοιχεία αποτελούμενα από πυρήνα γύψου. Είναι επενδυμένες με ειδικό χαρτί και από τις δύο πλευρές τους, γεγονός που τις κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικές. Είναι πολύ ελαφριές ενώ χαρακτηρίζονται από υψηλή θερμομόνωση, ηχομόνωση και πυραντοχή.

Γυψοσανίδα - Γενικά

 1. Εγκατάσταση και μεταλλικός σκελετός
 2. Γυψοσανίδες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο τοποθέτηση
 3. Τοποθέτηση γυψοσανίδας σε οροφή
 4. Υπέρ και κατά
 5. Τσιμεντοσανίδες τιμή εγκατάσταση χρήση

Οι γυψοσανίδες χωρίζονται σε διάφορα είδη ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του χώρου που θα τοποθετηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απλή γυψοσανίδα, την ανθυγρή (η οποία χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε χώρους με υγρασία, όπως είναι το μπάνιο), την τσιμεντοσανίδα (η οποία λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες προτιμάται για τους εξωτερικούς χώρους) κ.ά.

Η πιο συνηθισμένη χρήση για τις γυψοσανίδες είναι στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων ενός κτιρίου και συχνά αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για την ανακαίνιση του χώρου. Η τοποθέτησή τους μας προσφέρει πολλές λειτουργικές λύσεις καθώς ενδείκνυνται για την κατασκευή ψευδοροφών, επενδύσεων, αλλά και την επένδυση τζακιών. Ακόμη, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως χωρίσματα σε εσωτερικούς τοίχους, για τη δημιουργία κρυφού φωτισμού αλλά και για ειδικές κατασκευές παντός τύπου (ράφια, βιβλιοθήκες κ.ά.) καθώς είναι ένα υλικό εύκολο στη χρήση του.

Γυψοσανίδα

Για να τοποθετηθούν οι γυψοσανίδες, οι τεχνίτες αρχικά κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις στο χώρο σύμφωνα με την κατασκευή που επιθυμούμε. Στη συνέχεια τοποθετούνται τα μεταλλικά στηρίγματα πάνω στα οποία βιδώνονται οι γυψοσανίδες. Έπειτα οι επιφάνειες στοκάρονται και είναι έτοιμες για διακόσμηση (βάψιμο, τοποθέτηση ταπετσαρίας, κτλ.).

Η δόμηση με γυψοσανίδες εμφανίζει πολλά και διαφορετικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, πέρα από το γεγονός ότι παρέχουν θερμομόνωση και ηχομόνωση, προσφέρουν και αντισεισμική προστασία αφού μεταξύ των υλικών τους υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και συνυπολογίζοντας και το μικρό τους βάρος, εμφανίζουν ομοιογενή συμπεριφορά σε πιθανούς σεισμούς. Ακόμη, είναι μια στεγνή και καθαρή κατασκευή που δεν προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους ενοίκους του χώρου κατά την τοποθέτησή της.

Τέλος, δε θα πρέπει να παραλείψουμε την άνεση και την αισθητική που προσφέρουν στο χώρο καθώς μπορούν να διακοσμηθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Εγκατάσταση και μεταλλικός σκελετός

Γυψοσανίδες από έργο στην Αθήνα

Πλέον τις περισσότερες φορές η εγκατάσταση των γυψοσανίδων γίνεται πάνω σε έναν μεταλλικό σκελετό. Ο μεταλλικός σκελετός εδράζεται στην οροφή του κτιρίου ή του διαμερίσματος αλλά και στο δάπεδο.

Ο μεταλλικός σκελετός είναι αρκετά εύκολος και γρήγορος να εγκατασταθεί - πάντα όμως από εξειδικευμένο προσωπικό. Κόβεται εύκολα στις διαστάσεις τις οποίες θέλουμε. Ο σκελετός είναι αρκετά εύκολος να μεταφερθεί να κοπεί και να γίνει η εγκατάσταση του όπως πρέπει.

Μιας και η έδραση της γυψοσανίδας πλέον γίνεται σε μέταλλο η όλη κατασκευή αποκτά άλλες ιδιότητες. Ο μεταλλικός σκελετός δεν μπορεί να καεί και να καταστραφεί εύκολα. Η εγκατάσταση των γυψοσανίδων πάνω στη μεταλλική βάση, στον μεταλλικό σκελετό γίνεται σωστά και έχει μεγαλύτερη αντοχή στα βιδώματα αλλά και στις στάσεις που τείνουν για να αποξηλώσουν την γυψοσανίδα από το σκελετό.

Ο μεταλλικός σκελετός που χρησιμοποιείται, θα πρέπει να πληρεί τις ευρωπαϊκές νόρμες και προδιαγραφές και να έχει πάντα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και CE.

Γυψοσανίδες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο τοποθέτηση

Όπως είπαμε οι γυψοσανίδες δίνουν μία άριστη λύση για να γίνει διαχωρισμός χώρων και δωματιών, για να κρυφτούν ατέλειες στο σπίτι για να γίνουν κάποιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Πολύ καλά όλα αυτά όμως πόσο κοστίζει η τοποθέτηση της γυψοσανίδας το τετραγωνικό μέτρο;

Αυτή είναι μία πολύ γενική ερώτηση γιατί έχει σημασία τι βρίσκεται από πίσω από τον τοίχο ή την οροφή. Τι προεργασία που πρέπει να γίνει. Τι απαιτήσεις υπάρχουν για το συγκεκριμένο χώρο; Τι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν αν χρειάζονται άδειες και λοιπά. Για παράδειγμα αν είναι να φτιαχτεί ένα μπάνιο με γυψοσανίδες το μεγαλύτερο κόστος των εργασιών δεν είναι η τοποθέτηση της γυψοσανίδας αλλά η προετοιμασία. Το μπάνιο θα πρέπει να φτιαχτεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές να γίνει αδιαβροχοποίηση έτσι ώστε να είναι καθόλα λειτουργικό. Εκει καταλααβενει καποιο πως το κοστος της γυψοσανιδας ειναι

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν καθώς και η εμπειρία των συνεργείων. Κάποιες πολύ ενδεικτικές τιμές που σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμες τις οποίες εμείς εγκαθιστούμε στα έργα μας στην Greenbuilding είναι και παρακάτω:

ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Μία μέση τιμή για τοποθέτηση γυψοσανίδας είναι γύρω στα 13 με 15 ευρώ. Αν αυτή θα πρέπει να βαφτεί είναι από 20 και πάνω ευρώ. Τα κόστη ανεβαίνουν αρκετά αν πρέπει να γίνουν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, αν πρέπει να μπουν ειδικά τεμάχια, αν πρέπει να μπουν γύψινα, κρυφός φωτισμός και τα λοιπά .

Γενικά η τιμή για την τοποθέτηση της γυψοσανίδας δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να υπολογιστεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Οι τεχνικές εταιρείες αλλά και οι επιμέρους συνεργεία αναλαμβάνουν για να δώσουν μία προσφορά η οποία θα έχει προμήθεια και εγκατάσταση για μία σωστή εφαρμογή στον εκάστοτε χώρο.

Τοποθέτηση γυψοσανίδας σε οροφή

Μία πολύ συνηθισμένη χρήση είναι γυψοσανίδα οροφής. Γυψοσανίδα στην οροφή χρησιμοποιείται για να καλυφθούν ατέλειες που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι.

 • Μπορούν να γίνουν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και κρυφοί φωτισμοί.
 • Μπορούν να μπουν οι ειδικοί φωτισμοί για το συγκεκριμένο χώρο ή το δωμάτιο.
 • Μπορούν να γίνουν περάσματα από καλώδια και δίκτυα σωληνώσεων
 • Μπορεί να γίνει εγκατάσταση θερμομόνωσης και κρυφτεί κάτω από την οροφή με γυψοσανίδα.
 • Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά σχέδια και η επιλογή σε σχέδια και στυλ είναι απεριόριστη.

Τοποθέτηση γυψοσανίδας σε οροφή

 

Στα σπίτια συνήθως μπαίνουν στην οροφή του σαλονιού για να προστεθούν κάποια όμορφα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Πρώτα από όλα θα πρέπει να μπει ο σκελετός της γυψοσανίδας οροφής να πιαστεί στους τοίχους και στο ταβάνι έτσι ώστε να γίνουν τα περάσματα. Η τοποθέτηση της γυψοσανίδας στην οροφή ενός κτιρίου ή χώρου γίνεται χωρίς άδεια - δεν απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας.

Υπέρ και κατά

Τα υπέρ της χρήσης γυψοσανίδας είναι:

 • Εξοικονόμηση χρόνου στην κατασκευή ή την ανακαίνιση. Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Μπορεί να τοποθετηθούν πάρα πολύ εύκολα εκεί που εμείς τα θέλουμε καλύπτοντας ατέλειες.
 • Είναι μία δουλειά καθαρή στην οποία δεν θα έχουμε να καθαρίζουμε λάσπες που πιθανόν να έχουμε όταν χρησιμοποιούμε ένα συμβατικό σοβά.
 • Εξοικονόμηση χρημάτων μιας και η εγκατάσταση με γυψοσανίδες είναι αρκετά οικονομική με μία μέση τιμή τα 15 με 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
 • Είναι φιλική προς το περιβάλλον.
 • Δεν έχουν βάρος και έτσι μπορεί να τοποθετηθούν πάρα πολύ εύκολα σε πλάκες μιας και δεν επιβαρύνουν καθόλου τα φορτία που μπορούν να συγκρατηθούν.
 • Είναι ελαστικές και μπορούν να δημιουργηθούν με αυτές κεκλιμένες επιφάνειες και επιφάνειες με καμπυλότητες.

Υπάρχουν όμως και κατά:

 • Στα αρνητικά τους είναι ότι καταστρέφονται πολύ πιο εύκολα από ένα συμβατικό κονίαμα η σοβά.
 • Δεν σηκώνουν αρκετά μεγάλα βάρη και δεν έχουν τόσο μεγάλες μηχανικές αντοχές
 • Αν δεν γίνει σωστή επιλογή του υλικού, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην χρήση. για παράδειγμα αν δεν μπει ανθυγρή γυψοσανίδα σε ένα μπάνιο τότε είναι πολύ πιθανόν να μαζευτούν υγρασίες.
 • Στην απλή τους μορφή δεν προσφέρουν ούτε ηχομόνωση αλλά ούτε θερμομόνωση. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αγοραστούν ειδικά υλικά ή να συνδυαστούν με πετροβάμβακα ή κάποιο άλλο θερμομονωτικό υλικό.

Τσιμεντοσανίδες τιμή εγκατάσταση χρήση

Οι τσιμεντοσανίδες είναι πλάκες όπως είναι αντίστοιχα και τα  φύλλα από τις γυψοσανίδες. Περιέχουν όμως τσιμέντο αντί για γύψο και συνεκτικές ίνες. Οι διαστάσεις τους είναι παρόμοιες με αυτές των γυψοσανίδων, είναι όμως αρκετά πιο βαριές.

Η βασική χρήση των τσιμεντοσανιδων είναι στα μπάνια και στις κουζίνες εκεί που θέλουμε να γίνουν χωρίσματα και να μπουν πλακάκια. Η συμπεριφορά των τσιμεντοσανιδων και η μηχανική υποστήριξη που προσφέρουν είναι πολύ ανώτερη από αυτές που προσφέρουν οι γυψοσανίδες. Χρησιμοποιούνται όπως είπαμε σε τοίχους σε χωρίσματα  για τα μπάνια αλλά μπορούν να τοποθετηθούν και οριζόντια στο δάπεδο.  Μπαίνουν επίσης πάνω σε ξύλινο δάπεδο που θέλουμε να  τοποθετηθούν πλακάκια για να δώσουν στιβαρότητα.

Η τιμή τους είναι περίπου από 20 έως 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της κατασκευής.

Πηγή : Ευρωπαϊκή Ένωση Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.