Ανακαίνιση μπάνιου: Τι πρέπει να προσέξετε για μια σωστή ανακαίνιση

Ανακαίνιση μπάνιου: Ότι πρέπει να γνωρίζετε για να βελτιώστε την αισθητική του μπάνιου σας.

Το μπάνιο αποτελεί έναν από τους πλέον ζωτικούς χώρους του σπιτιού μας. Καθημερινά θα κινηθούμε πολλές φορές μέσα σε αυτό το δωμάτιο για αυτό και θέλουμε να είναι λειτουργικό αλλά και να δείχνει όμορφο. Όταν κάνουμε ανακαίνιση στο σπίτι, χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανακαίνιση του μπάνιου ώστε να πετύχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα όχι μόνο οπτικά αλλά κυρίως τεχνικά.

ανακαίνιση μπάνιου Greenbuildind για μπάνιο ανακαίνιση

 

Υδραυλικά και ανακαίνιση του μπάνιου.

Ένα από τα βασικότερα σημεία στα οποία χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή μας όταν κάνουμε γενική ανακαίνιση του μπάνιου, είναι η αποξήλωση των παλαιών σωληνώσεων και των υδραυλικών και αποχετευτικών εγκαταστάσεων. Πολλές φορές συναντάμε καινούρια είδη υγιεινής τοποθετημένα πάνω σε παλιές εγκαταστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι μετά από λίγο καιρό να παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στα υδραυλικά και να χρειάζεται να γίνει εκ νέου αποξήλωση των ειδών υγιεινής και επανατοποθέτησή τους ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές. Επιλέγουμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε τις παλιές σωληνώσεις και υδραυλικές εγκαταστάσεις ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά τα περιττά έξοδα και την ταλαιπωρία.

Τα πιο σημαντικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε είναι:

 • Θα πρέπει τα δίκτυα αποχέτευσης να έχουν την σωστή κλίση.
 • Βάλτε οπωσδήποτε τάπες καθαρισμού.
 • Αν θέλετε να αποφύγετε τα υδραυλικά πλήγματα μπορείτε να βάλτε τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό.
 • Αν το σπίτι έχει παλιό γενικό νερού αντικαταστήστε τον οπωσδήποτε.
 • Χρησιμοποιήστε υλικά σωληνώσεων, υλικά συγκόλλησης και στηρίγματα όπως ορίζει η νομοθεσία.
 • Ελέγξτε την παροχή του κρύου, του ζεστού νερού και την αποχέτευση για διαρροές.
 • Βάλτε σωλήνα κατάλληλης διατομής για την κάθε χρήση.
 • Βάλτε διηλεκτρικό σύνδεσμο όπου αλλάζει το υλικό των σωληνώσεων.
 • Εγκαταστήστε τα υδραυλικά είδη σε κάποια απόσταση. Είναι σημαντικό να υπάρχει "αέρας" στο μπάνιο και για άνεση αλλά και για λόγους συντήρησης.

Πλακάκια.

Ολοένα και περισσότερο συναντάμε πλακάκια δαπέδου σε όλους τους χώρους, από τις κατοικίες μέχρι τα ξενοδοχεία και τα νοσοκομεία. Πόσα γνωρίζουμε όμως για τα πλακάκια δαπέδου; Και γιατί να τα επιλέξουμε για το δικό μας χώρο;

Τα πλακάκια δαπέδου κατασκευάζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από άργιλο στον οποίο προστίθενται και κάποιες χημικές ουσίες ώστε να αυξηθεί η αντοχή τους. Ανάλογα με την αντοχή τους χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, για παράδειγμα συναντάμε πλακάκια για χώρους μέτριας κυκλοφορίας όπως είναι οι κατοικίες, τα γραφεία κτλ., πλακάκια για χώρους πιο έντονης κυκλοφορίας όπως είναι κάποιοι επαγγελματικοί χώροι και πλακάκια για χώρους βαριάς κυκλοφορίας στους οποίους υπάρχει έντονη καταπόνηση, όπως είναι τα αεροδρόμια, οι βιομηχανίες κ.ά.

Μια ακόμη κατηγορία στην οποία χωρίζονται τα πλακάκια δαπέδου είναι σύμφωνα με τη διαλογή τους. Έτσι συναντάμε πλακάκια Α διαλογής, που δεν εμφανίζουν ελαττώματα, ΑΒ διαλογής τα οποία κυκλοφορούν πιο συχνά στο εμπόριο με πολύ μικρές ατέλειες και τα Β διαλογής που εμφανίζουν μεγαλύτερα ελαττώματα.

Γιατί να επιλέξουμε όμως πλακάκια δαπέδου στην κατασκευή ή την ανακαίνιση του σπιτιού μας; Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητά τους, τόσο στην τριβή όσο και στη συχνή κυκλοφορία. Ακόμη είναι αντιολισθητικά, ειδικότερα εκείνα που η επιφάνειά τους είναι σαγρέ ή ανάγλυφη. Προσοχή χρειάζεται όταν τα πλακάκια είναι βρεγμένα γιατί τότε αυξάνεται η ολισθηρότητά τους.

Επίσης είναι ανθεκτικά σε αλλαγές θερμοκρασίας, ακόμη και σε απότομες ενώ ο χρωματισμός τους παραμένει αμετάβλητος με το πέρασμα του χρόνου. Τέλος, ο τρόπος καθαρισμού και συντήρησής τους είναι εξαιρετικά εύκολος (το νερό με ένα απλό απορρυπαντικό είναι αρκετό).

Στην αγορά μπορεί να συναντήσει κανείς πλακάκια δαπέδου για κάθε γούστο και απαίτηση αφού υπάρχει τεράστια ποικιλία σε χρώματα, σχέδια, διαστάσεις αλλά και τιμές. Αυτό που είναι σημαντικό πριν αποφασίσετε ποια πλακάκια θα τοποθετήσετε είναι να γνωρίζετε τις ανάγκες του χώρου σας έτσι ώστε η επιλογή που θα κάνετε να αναδείξει το δάπεδό σας.

Μετά την επιλογή και αγορά, το επόμενο σημείο το οποίο καλούμαστε να προσέξουμε στην ανακαίνιση μπάνιου είναι η αποξήλωση των παλιών πλακιδίων. Η τοποθέτηση νέων πλακιδίων επάνω στα παλιά είναι λάθος επιλογή αφού σε περίπτωση που υπάρξει στο μέλλον οποιοδήποτε πρόβλημα με τα πλακάκια θα χρειαστεί να αφαιρεθούν όλα. Η σωστή σειρά λοιπόν είναι να αφαιρεθούν πρώτα τα παλιά πλακάκια, να σοβατιστεί ο τοίχος και στη συνέχεια να τοποθετηθούν τα καινούρια.

Ανακαίνιση μπάνιου και Ηλεκτρολογικά.

Η μελέτη των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι σαφώς απαραίτητη καθώς χρειάζεται να γίνει εκ νέου τοποθέτηση πριζών, γειώσεων και επανέλεγχος των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ηλεκτρολογικές διατάξεις αλλά και τη νέα διαμόρφωση του χώρου.

 • Καλό είναι όταν κάνουμε ανακαίνιση μπάνιου, να ελεγχθεί ο θερμοσίφωνας και σε περίπτωση που είναι παλιός να αντικατασταθεί ή ακόμη καλύτερα να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας. Σε αυτό το σημείο μπορούμε προληπτικά και μόνο για την περίπτωση που μπορεί να υπάρξει διαρροή στο θερμοσίφωνα, να έχουμε προνοήσει να γίνει μια τρύπα στο ταβάνι ώστε το νερό να τρέξει απευθείας στην μπανιέρα και να μη δημιουργηθεί υγρασία στο σπίτι.
 • Το μπάνιο μαζεύει πολύ υγρασία. Αν δεν υπάρχει παράθυρο θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε σύστημα εξαερισμού. Προσοχή στην ηλεκτρολογική σύνδεση του ανεμιστήρα.
 • Τα μπάνια πρέπει να έχουν τις κατάλληλες ηλεκτρολογικές συνδέσεις φωτισμού. επειδή η υγρασία είναι αυξημένη η όλη εγκατάσταση θα πρέπει να έχει την κατάλληλη προστασία.
 • Ελέγξτε την γείωση του σπιτιού.
 • Φροντίστε ο πίνακας του σπιτιού να είναι σύγχρονος και να έχει ρελέ διαφυγής.

Είδη υγιεινής, έπιπλα μπάνιου και μπαταρίες.

Όταν διαλέγουμε έπιπλα μπάνιου και είδη υγιεινής είναι σημαντικό να έχουμε μετρήσει το χώρο μας έτσι ώστε να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Ένα έπιπλο δεν αρκεί να είναι όμορφο για να το διαλέξουμε αλλά πρέπει να ταιριάζει και στο χώρο μας. Σκεφτείτε σε ένα μικρό μπάνιο να τοποθετούσατε μια μεγάλη μπανιέρα μόνο και μόνο επειδή έχει υδρομασάζ! Σίγουρα το αποτέλεσμα δε θα ήταν λειτουργικό, αφού η μπανιέρα θα «έπιανε» όλο το δωμάτιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να κινηθεί ελεύθερα. Η πρώτη μας κίνηση λοιπόν είναι να μετρήσουμε το μπάνιο μας.

Στη συνέχεια χρειάζεται να έχουμε υπολογίσει το ποσό το οποίο είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε για να αγοράσουμε έπιπλα μπάνιου. Πολλές φορές μας αρέσουν αυτά που βλέπουμε στα περιοδικά ή σε διάφορες ιστοσελίδες όμως απέχουν πολύ από τις οικονομικές μας δυνατότητες. Γνωρίζοντας από την αρχή πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε, προσανατολιζόμαστε στις εφικτές επιλογές για το χώρο μας γλιτώνοντας πολύ χρόνο και κούραση.

Ένα ακόμη βασικό σημείο που χρειάζεται να προσέξουμε πριν διαλέξουμε έπιπλα μπάνιου είναι οι ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε. Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο στο μπάνιο θα πρέπει να διαλέξουμε κάποιο έπιπλο με συρτάρια και ντουλάπια για να μπορούμε να αποθηκεύουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα. Επίσης, αν υπάρχουν πολλά μέλη στην οικογένεια τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε δύο νιπτήρες δίπλα δίπλα, εφόσον βέβαια μας το επιτρέπει κι ο χώρος.

 • Σημαντικότατο σε μια γενική ανακαίνιση μπάνιου είναι η προμήθεια νέων ειδών υγιεινής. Τα παλαιά είδη μπορεί να εξακολουθούν να είναι λειτουργικά  αλλά καλό είναι να αλλαχτούν ώστε να μην υπάρξει μελλοντικά κάποια βλάβη και απαιτηθεί η αντικατάστασή τους και εργασίες εκ νέου.
 • Προσεκτική θα πρέπει να είναι και η επιλογή των μπαταριών μπάνιου, καθώς  ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα που θα διαρκέσουν μακροπρόθεσμα. Για αυτό το λόγο φροντίζουμε να κάνουμε έγκαιρα μια έρευνα αγοράς ώστε να μη βρεθούμε τελευταία στιγμή να επιλέγουμε βιαστικά τα είδη υγιεινής που θα τοποθετήσουμε. Άλλες εργασίες που χρειάζεται να γίνουν είναι η τοποθέτηση νέου φωτιστικού, η τοποθέτηση του πλυντηρίου κτλ.

Πριν ξεκινήστε την ανακαίνιση του μπάνιου

Πριν ξεκινήστε τις εργασίες φροντίστε να :

 • Διαλέξτε εξοπλισμό που μπορεί να κάνει εξοικονόμηση νερού.
 • Βεβαιωθείτε για τις διαστάσεις των ειδών υγιεινής. Πρέπει να μπορούν να χωρέσουν μέσα στο μπάνιο.
 • Δείτε ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να γίνουν υδραυλικές και ηλεκτρολογικές συνδέσεις.
 • Διαλέξτε τον τύπο ντουζιέρας, μπανιέρας, τουαλέτα και νιπτήρα που σας ταιριάζει.

Διαπιστώνουμε ότι όλες οι παραπάνω εργασίες για την ανακαίνιση του μπάνιου απαιτούν καλό συντονισμό διαφορετικών επαγγελματιών (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, πλακάς-σοβατζής κτλ.) για αυτό η αναζήτηση ενός έμπειρου και έμπιστου συνεργείου είναι καθοριστικής σημασίας για μια σωστή και λειτουργική ανακαίνιση στο μπάνιο μας.

Θέλετε να ανακαινίστε το μπάνιο σας;

Αφήστε τα στοιχεία σας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.