Τοπογραφικά με συντεταγμένες.

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ένα τοπογραφικό σχέδιο, εκτός των άλλων, είναι απαραίτητο σχέδιο που συνοδεύει το συμβόλαιο κάθε ακίνητου, είτε διαμέρισμα, είτε κομμάτι γης. Είναι ένα από τα απαραίτητα σχέδια/μελέτες για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.

Πρόκειται για μια αποτύπωση της γης στην οποία περικλείεται η ιδιοκτησία μας. Ένα τοπογραφικό εξυπηρετεί σε πρώτη φάση το σκοπό να είναι ξεκάθαρες οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων, υπολογίζοντας τα όρια των κομματιών γης, διαμορφώνοντας τις διαστάσεις και τα εμβαδά των ακινήτων.

Στα εκτός σχεδίου γεωτεμάχια ειδικά η κατάσταση είναι απαιτητική. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε κτηματολόγιο τα προηγούμενα χρόνια (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πχ Δωδεκάνησα). Εδώ και χρόνια τα τοπογραφικά που εκπονούσαν οι μηχανικοί, περιείχαν τις διαστάσεις των ακινήτων που είχαν υποδειχθεί από τους ιδιοκτήτες. Μόνο που πάρα πολλές φορές, τα όρια με τα οποία οριοθετούνταν τα κομμάτια γης ήταν άλλοτε εφήμερα (πχ ένα δέντρο, ένας βράχος, ένας πάσσαλος, μια μάντρα κτλ) ή τελείως ασαφή (υποδείκνυε ο ιδιοκτήτης ένα σημείο «κάπου εδώ»). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με τα χρόνια, και καθώς οι ιδιοκτησίες άλλαζαν χέρια, να μεγαλώνει η αμφισβήτηση για το που είναι τα όρια των ιδιοκτησιών.

Υπήρχαν και υπάρχουν μέθοδοι «εξάρτησης» των κομματιών γης από κάποια σταθερά σημεία ανά την Ελλάδα, κυρίως στις κορυφές των βουνών που είχε με τα χρόνια τοποθετήσει ο στρατός, κι ένας μηχανικός μπορούσε με συγκεκριμένες μεθόδους, να εντάξει μια ιδιοκτησία σε αυτό το δίκτυο «εξάρτησης». Αυτό ήταν πολλές φορές ένα επίπονο, χρονοβόρο και κοστοβόρο εγχείρημα, που μπορεί να περιείχε σφάλματα. Για αυτό και τις περισσότερες φορές αυτή η διαδικασία δεν γινόταν. Επίσης το κράτος δεν απαιτούσε κάποια τυπική διαδικασία πλήρους καθορισμού της ιδιοκτησίας ενώ με τον καιρό, δημιουργήθηκαν νέα συστήματα «εξάρτησης» και όλη η κατάσταση ήταν περίπλοκη.

Τοπογραφικά με συντεταγμένες.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως των δορυφορικών συστημάτων, τα τοπογραφικά είναι πλέον σε θέση να δημιουργηθούν μέσω καταγραφής τους από δορυφόρους. Μια τέτοια προσέγγιση κάνουμε στην ουσία και με το Κτηματολόγιο. Επίσης η ελληνική πολιτεία εγκαθίδρυσε ένα και μοναδικό σύστημα εξάρτησης όλων των κομματιών γης της ελληνικής επικράτειας, το λεγόμενο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 (ΕΓΣΑ 1987) και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του Κτηματολογίου είναι σε θέση να γίνεται καλύτερη και σαφέστερη απεικόνιση των ιδιοκτησιών.

Για αυτό το λόγο, στις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις  (ΦΕΚ 249/25-11-2011), η πολιτεία απαιτεί την εξάρτηση των ιδιοκτησιών από το σύστημα ΕΓΣΑ 87. Οι συντεταγμένες αυτές (ΕΓΣΑ ’87) αποδίδουν για κάθε σημείο στον ελληνικό χώρο ένα μοναδικό ζεύγος αριθμών, και με αυτές είναι εφικτός ο απόλυτος ο προσδιορισμός των κορυφών του γεωτεμαχίου.

Είναι μια απλή και χωρίς αμφιβολίες διαδικασία και πλέον στα τοπογραφικά οι ιδιοκτησίες εκτός από διαστάσεις και εμβαδά, περιέχουν για κάθε κορυφή τους και ένα μοναδικό ζεύγος συντεταγμένων. Με αυτόν τον τρόπο ( τοπογραφικά με συντεταγμένες ) μας είναι διαθέσιμη πλήρως η πληροφορία για κάθε σημείο του ορίου των ιδιοκτησιών του σημείου και κατ’ επέκταση του γεωτεμαχίου.

Υπηρεσίες μας που σας ενδιαφέρουν

Έκδοση Οικοδομικής Άδειας

Πώς πραγματικά έχετε φανταστεί το σας σπίτι; την επιχείρηση σας;
Θέλετε το σπίτι που ονειρεύεστε να μείνετε;

Οικοδομική άδεια, Σοβαρά και Αξιόπιστα. Για τις οικογένειες για τους επαγγελματίες και τις εταιρείες. Greenbuilding για ένα καλύτερο σύστημα έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπηρεσίες Project Management και Επίβλεψη κατασκευών

Project Management και Επίβλεψη κατασκευών.Επίβλεψη κατασκευών από την Greenbuilding.

Σας καθοδηγούμε αναλαμβάνοντας το Project Management του εργου σας. Με την Greenbuilding θα ολοκληρώσετε το έργο σας έγκαιρα, εντός του προϋπολογισμού και με όλους τους κανονισμούς και πρότυπα ποιότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.