Συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα!!!

συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Video

Greenbuilding

Ηλιακοί θερμοσίφωνες συντήρηση.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες συντήρηση: Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό για την συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα σας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες , όπως και πολλές άλλες συσκευές, χρειάζονται συντήρηση ώστε να εξασφαλίσουμε το μέγιστο της αποδοτικότητάς τους. Η συχνότητα με την οποία χρειάζεται να πραγματοποιείται η συντήρηση εξαρτάται από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως οι εταιρείες συστήνουν να επαναλαμβάνεται κάθε 2 με 3 χρόνια.

Επιθεώρηση του ηλιακού από τον ιδιοκτήτη.

Μπορείτε και εσείς σαν ιδιοκτήτες του ηλιακού θερμοσίφωνα να κάνετε κάποιες ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του ηλιακού. Πρώτα από όλα διαβάστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή που δίνει οδηγίες συντήρησης και καλής λειτουργίας του ηλιακού. Διαβάστε σχολαστικά πιο κάτω τι μπορείτε να κάνετε συντήρηση του ηλιακού σας:

  • Επιθεωρείστε εάν ο ηλιακός θερμοσίφωνας σκιάζεται από θάμνους δέντρα ή κάποιες κατασκευές που έχετε στο σπίτι σας.
  • Είναι καλό να καθαρίζετε τον καθρέφτη του ηλιακού σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ένας σκονισμένος ή γεμάτος χώματα ηλιακός δεν θα αποδώσει όπως θα έπρεπε. Αρχικά, με το ξεκίνημα του φθινοπώρου χρειάζεται να πλένουμε τα τζάμια των συλλεκτών με σαπούνι και νερό έτσι ώστε να απομακρύνεται η σκόνη που κατακάθεται πάνω τους όλο το καλοκαίρι.
  • Κάνετε έναν οπτικό έλεγχο στο γυαλί του ηλιακού θερμοσίφωνα σας για διαπιστώσετε πιθανές ρωγμές.
  • Ελέγξτε εάν υπάρχουν διαρροές στο υδραυλικό δίκτυο, χαλασμένες μονώσεις των σωληνώσεων. Ελέγξτε τις ηλεκτρικές συνδέσεις που πιθανόν να έχουν χαλαρώσει ή υποστεί φθορά.
  • Ελέγξτε την βάση την θεμελίωση του ηλιακού θερμοσίφωνα και του δικτύου σωληνώσεων.
  • Ελέγξτε ότι τα ασφαλιστικά του ηλιακού λειτουργούν και δεν έχουν κολλήσει.
  • Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούμε να σκεπάσουμε τους συλλέκτες με διάφανο μουσαμά ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη μεγάλων θερμοκρασιών. Ακόμη μπορούμε να καλύψουμε ένα μέρος των συλλεκτών καθώς λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας μπορούμε να έχουμε την επιθυμητή ποσότητα ζεστού νερού με μικρότερη επιφάνεια συλλέκτη. Τέλος, σε περίπτωση μεγάλης απουσίας μας για διακοπές οι ειδικοί προτείνουν να καλύπτουμε πλήρως τους συλλέκτες προστατεύοντάς τους από φθορές.

ηλιακοί θερμοσίφωνες συντήρηση

Ηλιακοί θερμοσίφωνες συντήρηση - Εργασίες από Υδραυλικούς.

Τι περιλαμβάνει ένα service στον ηλιακό μας θερμοσίφωνα;

Ξεκινώντας, να σημειώσουμε ότι είναι απαραίτητο να επικοινωνούμε με εξειδικευμένα συνεργεία συντήρησης έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ηλιακού μας έγκυρα και αξιόπιστα. Μια ολοκληρωμένη συντήρηση περιλαμβάνει :

  • Συμπλήρωση του αντιψυκτικού υγρού. Με την μακροχρόνια χρήση είναι συνηθισμένο το να υπάρχουν κάποιες διαρροές απώλειες αντιψυκτικού υγρού . Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της απώλειας δεν ζεσταίνει το νερό η κρατά για πολύ λίγο. Συμπληρώνοντας αντιψυκτικό, επανέρχονται οι ηλιακοί θερμοσίφωνες στην αρχική τους κατάσταση.
  • έλεγχος λειτουργίας των βαλβίδων,
  • αντικατάσταση ράβδου μαγνησίου όποτε κρίνεται απαραίτητο,
  • απομάκρυνση των αλάτων που υπάρχουν στη δεξαμενή νερού,
  • έλεγχος της μόνωσης των συλλεκτών και των σωληνώσεων.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων, για αυτό οφείλουμε να φροντίζουμε την τακτική συντήρησή τους. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να φτάσει και τα 25 χρόνια! Φροντίζοντας λοιπόν τον ηλιακό μας, φροντίζουμε εμάς και φροντίζουμε το περιβάλλον μας

Video για την συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός της Greenbuilding Διονύσης Κοκκολιάς μαζί με το Εργοδηγό- Υδραυλικών έργων της εταιρείας Δημήτρη Ρόγγα, σε ένα σύντομο video για την σωστή συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα .

  • Θα ασχοληθούμε με την συντήρηση και θα αναφέρουμε, για ποιον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη ανά 2 και 4 χρόνια να κάνουμε συντήρηση στον ηλιακό μας.
  • Ανά 2 χρόνια θα πρέπει να ανοίγουμε τον ηλιακό μας, να αδειάζουμε τα ζεστά νερά χρίσης να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τα άλατα τα οποία είναι μέσα και συνάμα ανανεώνουμε το ανόδιο και την φλάντζα στεγανοποίησης.  Αυτή είναι η συντήρηση που πρέπει να κάνουμε στον ηλιακό μας ανά 2 χρόνια.
  • Ανά 4 χρόνια θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς την ίδια εργασία, αλλά συνάμα θα πρέπει να αλλάζουμε την αντίσταση και τον θερμοστάτη για μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως και την βαλβίδα ασφαλείας του κλειστού κυκλώματος καθώς και την βαλβίδα ασφαλείας των ζεστών νερών χρήσης.
  • Κάνοντας λοιπόν όλα αυτά, πετυχαίνουμε να μεγαλώσουμε την διάρκεια ζωής του ηλιακού μας, αλλά συνάμα να εξοικονομήσουμε και ενέργεια, καθώς ο ηλιακός δεν θα έχει χάσει την προβλεπόμενη απόδοση του.
  • Μια άλλη συντήρηση - προστασία είναι, τους θερινούς μήνες που θα λείπουμε να μπορέσουμε να καλύπτουμε τους συλλέκτες. Με αυτό τι θα πετύχουμε; είναι την αποφυγή βρασμών και ατμοποιήσεων στο κλειστό κύκλωμα του ηλιακού.  Όταν έχουμε ατμοποίησεις, μειώνεται ίσως και δραματικά το όριο ζωής του ηλιακού σας, οπότε με δυο πανιά καταφέρνουμε και αυξάνουμε την διάρκεια ζωής του ηλιακού μας.
  • Στην συντήρηση που εκτελούμε ανά 4 χρόνια, αλλάζουμε την αντίσταση, αλλάζουμε το ανόδιο τον θερμοστάτη, καθαρίζουμε τον ηλιακό εσωτερικά για να διώξουμε τα άλατα και συνάμα αλλάζουμε και τα ασφαλιστικά, ένα του κλειστού κυκλώματος, δυο των ζεστών νερών χρήσης. Τα δυο ασφαλιστικά πάντα τα αλλάζουμε προληπτικά γιατί απαιτούμε να έχουμε την μέγιστη ασφάλεια, όσον αφορά και σωστή λειτουργία του ηλιακού μας.
  • Ένα άλλο πράγμα το οποίο θα προσέχουμε με την πάροδο του χρόνου, το οποίο παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, είναι οι μονώσεις των σωληνώσεων, όσο φθείρονται έχουμε απώλεια ενεργείας καθώς επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες.

Αυτά είναι τα βασικότερα για την σωστή συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, γιατί πρέπει να τον συντηρείτε.

Αν θέλετε να δείτε και άλλα video τα οποία έχουν να κάνουν με τον ηλιακό θερμοσίφωνα και ιδιαίτερα για
νομοθεσία σε ότι αφορά την εγκατάσταση ηλιακού δείτε το σχετικό video..

Θέλετε να αλλάξτε τον ηλιακό σας;

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.