Θέση καλοριφέρ κάτω από παράθυρο

Θέση καλοριφέρ

Θέρμανση

Greenbuilding

Κοιτώντας ένα σύστημα θέρμανσης έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα καλοριφέρ είναι κάτω από παράθυρα ή γιατί τα καλοριφέρ είναι κοντά σε πόρτες, συνήθως μπαλκονόπορτες εξωτερικών τοίχων...

Αυτή ήτανε μία συνηθισμένη διάταξη η οποία εξυπηρετούσε πολλές ανάγκες συνήθως σε παλιά σπίτια τα οποία δεν είχαν μόνωση. Όμως στα σύγχρονα σπίτια τα οποία έχουν αρκετή θερμομόνωση και ίσως αυτό πλέον να μην είναι και τόσο απαραίτητο.

Θα δούμε ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την τοποθέτηση των καλοριφέρ σε αυτήν την θέση. Σε σπίτια με συστήματα  κεντρικής θέρμανσης αλλά και σε αυτόνομα συστήματα θέρμανσης. Γιατί να μπει το καλοριφέρ κάτω από το παράθυρο η κοντά στην πόρτα αλλά θα δούμε και κάποια πιθανά εναλλακτικά σενάρια.

Τυπική θέση καλοριφέρ

Γενικά το πιο κρύο σημείο μέσα στο δωμάτιο είναι η περιοχή δίπλα από την πόρτα ή από το παράθυρο. Τώρα με τα καινούργια υλικά τα διπλά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τριπλά τζάμια αλλά και την θερμομόνωση στα σπίτια, όλα αυτά αλλάζουν. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για πολυκατοικίες οι οποίες είναι παλιές και έχουν μονά τζάμια είτε αυτά είναι ξύλινα είτε αυτά είναι αλουμινίου. Τα μονά τζάμια πάντα έχουν θέματα και εκτός από την άμεση απώλεια θερμότητας, κάνουν και ρεύμα επιτρέποντας στον  παγωμένο αέρα να μπαίνει μέσα στο σπίτι από τις χαραμάδες.

Η εγκατάσταση του καλοριφέρ (που προφανώς είχε γίνει  από μελέτη  Μηχανολόγου) κάτω από τα παράθυρα στα παλιά σπίτια ήτανε μια απαραίτητα κίνηση για να καταπολεμήσουμε το κρύο. Αυτό ισχύει σε όλη τη χώρα είτε μιλάμε για νότιες περιοχές αλλά ακόμα πιο πολύ στα βόρεια σημεία που έχει περισσότερο κρύο. Βάζοντας εμείς οι μηχανικοί και οι εργολάβοι στην κατασκευή τα καλοριφέρ σ’ αυτή τη θέση κάναμε μια πιο αποδοτική κυκλοφορία του ζεστού αέρα καταπολεμώντας τα κρύα ρεύματα. Έτσι είχαμε μια πιο καλή και άνετη η θερμοκρασία δωματίου

Εκτός απ’ αυτό ήταν και ένας άλλος λόγος  πρακτικός. Επειδή ήταν κρύο το σημείο κάτω από τα παράθυρα (αλλά και πολύ κοντά στις πόρτες) δεν υπήρχαν έπιπλα καρέκλες κλπ. Έτσι αυτό ήταν άλλο ένα ιδανικό σημείο για να μπει το καλοριφέρ χωρίς να εμποδίζει την χρηστικότητα του δωματίου αλλά και ολόκληρου του σπιτιού.

Τα πράγματα αλλάζουν

Τα σύγχρονα κουφώματα, όπως είπαμε και πριν έχουν πάρα πολύ καλή μόνωση αλλά και γύρω γύρω από την κάσα του κουφώματος έχουμε πάρα πολύ καλή στεγανοποίηση με λάστιχα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα για διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης του καλοριφέρ.

Έτσι σε σύγχρονα σπίτια μονωμένα υπάρχουν κι άλλες θέσεις που μπορεί να μπει. Αν έχει οριστεί από την μελέτη χωρίς να το έχει ενημερώσει διαφορετικά ο ιδιοκτήτης τον Μηχανολόγο Μηχανικό προφανώς θα μπει στη θέση που είναι στα σχέδια.

Σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα καλοριφέρ δεν θα εμποδίζονται από έπιπλα. Επιλέξτε θέσεις οι οποίες δεν είναι πολύ κοντά σε μεγάλα και βαριά έπιπλα όπως καναπέδες έτσι ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας.

Κάθετα καλοριφέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα σημεία για να δώσουν έξτρα θέρμανση. Ένα τέτοιο πιθανό σημείο είναι οι εσωτερικές σκάλες στο σπίτι.

Συνοψίζοντας για την θέση των καλοριφέρ : παλιά ήταν κάτω από τα παράθυρα για τους λόγους που εξηγήσαμε – τώρα θα πρέπει πρώτα να δώσετε έμφαση στις απαιτήσεις του σύγχρονου σπιτιού, μιας και το θέμα της μόνωσης πλέον αντιμετωπίζεται πάρα πολύ αποτελεσματικά.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.