Θέρμανση με ξύλα: Καυσόξυλα μία εναλλακτική θέρμανση

θέρμανση με ξύλα και καυσοξυλα

Θέρμανση

Greenbuilding

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη θέρμανση με ξύλα, στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους για τη θέρμανση του χώρου τους.

Θέρμανση με ξύλα

Παλαιότερα, η θέρμανση με ξύλα αποτελούσε συνήθως συμπληρωματική μέθοδος στους κλασσικούς τρόπους (θέρμανση με πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.). Σήμερα όμως με τις νέες τεχνολογίες αυτό έχει αλλάξει και η θέρμανση με ξύλα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τη βασική μέθοδο θέρμανσης ενός διαμερίσματος - χώρου.

Ο παραδοσιακός τρόπος για να ζεστάνουμε το χώρο μας με την καύση ξύλων είναι το τζάκι. Στο παραδοσιακό τζάκι όμως υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό απόδοσης(15-20%), με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη κατανάλωση σε ξύλα. Η εξέλιξη του κλασσικού τζακιού είναι τα ενεργειακά τζάκια με κλειστές εστίες.

Τα ενεργειακά τζάκια είναι μαντεμένια και όταν λειτουργούν με κλειστή την πόρτα τους υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην απόδοση (φτάνουν έως και 70%) ζεσταίνοντας πολύ καλύτερα το χώρο μας με πολύ λιγότερη ποσότητα ξύλων. Τα ενεργειακά τζάκια μπορούν και επανακυκλοφορούν τον αέρα του χώρου (μέσω εγκοπών στο κάτω και πάνω μέρος του τζακιού), αυξάνοντας έτσι την θαλπωρή άλλα και την θερμική άνεση.

Στα ενεργειακά τζάκια συναντάμε διάφορα είδη, όπως είναι τα αερόθερμα όπου με τη βοήθεια αεραγωγών μεταφέρουν τη θερμότητα σε όλο το σπίτι, αλλά και τζάκια (με μικρο ενσωματωμένο λέβητα) που μπορούν να συνδεθούν με τα σώματα καλοριφέρ και να ζεσταίνουν επίσης όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Ένας άλλος τρόπος για να επιτύχουμε θέρμανση με ξύλα είναι οι λέβητες ξύλου. Οι λέβητες ξύλου τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να θερμάνουν μεγαλύτερους χώρους καθώς έχουν μεγαλύτερη ισχύ. Συνδέονται και αυτοί με τα καλοριφέρ και έτσι έχουμε πλήρη θέρμανση του χώρου μας.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης με μικρή κατανάλωση ξύλου. Μάλιστα, πολλές από αυτές διατίθενται και με φούρνο ψησίματος φαγητού! Ακόμη, υπάρχουν και οι σόμπες ξύλου με boiler όπου και αυτές μπορούν να συνδεθούν με τα σώματα του καλοριφέρ για τη θέρμανση όλου του κτιρίου.

Καυσόξυλα

Καθώς ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν τζάκι ή σόμπες για τη θέρμανση του χώρου τους, υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρειάζεται να προσέξουμε σχετικά με τα καυσόξυλα. Τι χρειάζεται να προσέξουμε κατά την αγορά τους; Πώς γίνεται η σωστή αποθήκευσή τους;

Καταρχάς έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν καίμε στο τζάκι μας κομμάτια νοβοπάν, MDF και παρόμοια προϊόντα, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες κατά την καύση παράγουν επικίνδυνα αέρια. Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι άλλα ξύλα είναι κατάλληλα ως προσάναμμα και άλλα για την κύρια καύση.

Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς διάφορα είδη ξύλου, όπως ελιά, δρυς, πουρνάρι, οξιά κ.ά. Σημαντικός παράγοντας επιλογής ξύλου αποτελεί η διαθεσιμότητά του στην εκάστοτε περιοχή, για αυτό και σε ορισμένες περιοχές παρατηρούμε να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση σε δρυ, αλλού σε ελιά κ.τ.λ. Σε γενικές γραμμές πάντως αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το ξύλο κατά την καύση του να μην παράγει πολύ καπνό και να μην έχει δυσάρεστη μυρωδιά.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην καύση των ξύλων είναι η υγρασία. Η ιδανική υγρασία που πρέπει να έχουν τα καυσόξυλα για την καλύτερη καύση τους είναι γύρω στο 15%. Κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε ξύλα είναι να έχουν κοπεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη χρήση τους. Με αυτόν τον τρόπο τα ξύλα μας ανάβουν πιο εύκολα, «καπνίζουν» λιγότερο αλλά και κατά την καύση τους δε σπαταλούν ενέργεια για να αποβάλλουν την υγρασία τους.

Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξουμε είναι η αποθήκευση των ξύλων μας. Καλό είναι να τα αποθηκεύουμε σε στεγασμένο μέρος το οποίοι να αερίζεται επαρκώς. Επίσης τα ξύλα πρέπει να στοιβάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας ανάμεσά τους για να διατηρούνται στεγνά.

Τέλος, όταν καίμε το τζάκι ή τη σόμπα μας καλό είναι να τοποθετούμε τα ξύλα ξαπλωτά και όχι όρθια και να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους ώστε να επιτρέπεται στον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσά τους.

Καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης θα συναντάμε νέες ιδέες και τεχνολογίες για τη θέρμανση του σπιτιού. Με τη βοήθεια των ειδικών μπορούμε να επιλέξουμε την καλύτερη λύση για το εμάς και το χώρο μας.

Τέλος θα πρέπει να έχετε κατά νου πως το πρόγραμμα Εξοικονομώ επιδοτεί την εγκατάσταση ενεργειακών τζακιών για μια σωστή θέρμανση με ξύλα.

Θέλετε ένα καλύτερο σύστημα θέρμανσης;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.