Ζέστη θέρμανση και οικονομία τον φετινό χειμώνα.

Θέρμανση

Greenbuilding

Ζέστη, θέρμανση, καλοριφέρ, air condition, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ήρθε η εποχή όπου όλοι σκεπτόμαστε τι να κάνουμε ώστε να ζεσταθούμε κρατώντας το κόστος όσο γίνεται πιο χαμηλά. Είτε χρησιμοποιούμε στην θέρμανση του σπιτιού μας φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ή ανανεώσιμες πήγες το ερώτημα παραμένει πως μπορεί να μειωθεί το κόστος;

Πρώτα από όλα, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η θερμότητα φεύγει από το ζεστό και πηγαίνει στο κρύο, δηλαδή, από το εσωτερικό του σπιτιού προς τα έξω. Η θερμότητα που έχουμε μέσα στο σπίτι μας χάνεται από τα τζάμια, τους τοίχους, τις χαραμάδες, τις πόρτες και τα παράθυρα, από τα τζάκια, τρύπες σε τοίχους, εξαεριστήρες και άλλα.

Μπορούμε να περιορίσουμε την απώλεια της θερμότητας. Πως; Με μια σειρά από διορθωτικές ενέργειες ώστε να κρατήσουμε την θερμότητα μέσα στο σπίτι, όπως με μια σωστή μόνωση, αλλαγή σε πόρτες παράθυρα νέας τεχνολογίας, βελτίωση του συστήματος θέρμανσης.

Η θέρμανση είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα με σημαντικό κόστος που πρέπει και μπορούμε να εξοικονομήσουμε.


Θερμική άνεση

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο θερμική άνεση αναφερόμαστε στο πόσο άνετα αισθανόμαστε σε έναν χώρο σε σχέση με τη θερμοκρασία που υπάρχει σε αυτόν. Η ικανοποίησή μας από τη θερμοκρασία του χώρου μπορεί βέβαια να επηρεάζεται τόσο από προσωπικούς παράγοντες, για παράδειγμα από τη διάθεσή μας, όσο και από οργανικούς. Υπάρχουν όμως και οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμική άνεση ενός χώρου, όπως είναι η θερμοκρασία, η υγρασία κ.ά.

Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας το περνάμε μέσα σε ένα κτίριο, είτε πρόκειται για το σπίτι μας είτε για το επαγγελματικό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη συστημάτων θέρμανσης και ψύξης που θα δημιουργούν αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να δοθεί προσοχή στη θερμοκρασία του δωματίου, στο ποσοστό υγρασίας και στην ποιότητα του αέρα.

Η θερμική άνεση σε ένα χώρο γίνεται αντιληπτή στον οργανισμό μας κυρίως μέσω των ματιών, της μύτης και του δέρματος. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες τότε παρατηρούνται στους χρήστες του κτιρίου σωματικά προβλήματα (πονοκέφαλοι, αδιαθεσίες) αλλά και πτώση της παραγωγικότητας, αλλαγές στη διάθεση κτλ. Γίνεται λοιπόν σαφής η σημασία της επίτευξης συνθηκών θερμικής άνεσης σε ένα χώρο. Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης παίζουν τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού του κτιρίου. Καθώς όμως τα συστήματα αυτά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας χρειάζεται να γίνει σωστός σχεδιασμός και αξιολόγηση των αναγκών του κτιρίου και των χρηστών του ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ταυτόχρονα να υπάρχει και εξοικονόμηση ενέργειας.

Μερικοί τρόποι για την επίτευξη θερμικής άνεσης στο χώρο είναι η σωστή τοποθέτηση κλιματιστικού, η σωστή συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, η σωστή συντήρηση κλιματιστικού, η σωστή ρύθμιση θερμοκρασίας (20-22ο C το χειμώνα και 26ο C το καλοκαίρι) κ.ά.


Θέρμανση με πετρέλαιο

Η θέρμανση με πετρέλαιο αποτελεί τον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης και την επιλογή πολλών νοικοκυριών. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πολλαπλές επιλογές που υπάρχουν πλέον για τη θέρμανση του χώρου μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το πετρέλαιο για να ζεστάνουν το σπίτι τους. Οι βασικοί τρόποι θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η σόμπα πετρελαίουατομικός λέβητας πετρελαίου, κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης και αυτόνομη θέρμανση με πετρέλαιο.

Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ένας δοκιμασμένος για πάρα πολλά χρόνια τρόπος θέρμανσης. Αναμφισβήτητα, ζεσταίνει ομοιόμορφα το χώρο μας και η θέρμανση διαρκεί αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο των καλοριφέρ, αφού με αυτόν τον τρόπο ζεσταίνονται οι τοίχοι και τα έπιπλα τα οποία στη συνέχεια αντανακλούν αυτή τη ζέστη στο χώρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πετρέλαιο αν και είναι εύφλεκτο υλικό είναι αρκετά ασφαλές και δεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους όπως π.χ. έκρηξη, αναθυμιάσεις. Παρόλα αυτά τα λεβητοστάσια πρέπει να να μην χρησιμοποιούνται σαν χώρος αποθήκευσης (κούτες και διάφορα υλικά) κτλ. και να έχουν εγκατεστημένα στην σωστή θέση τα συστήματα πυρόσβεσης.

Καλό θα ήταν κατά την παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται μέτρηση μαζί με τον οδηγό του βυτιοφόρου πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν αλλά και μετά την παράδοση. Επίσης πριν παραγγείλουμε πετρέλαιο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι ένας τόνος αντιστοιχεί σε 1200 λίτρα.

Είναι απαραίτητο να πραγματοποιούμε μια φορά το χρόνο συντήρηση της εγκατάστασης. Με την συντήρηση της εγκατάστασής μας και ρύθμιση του κεντρικού συστήματος θέρμανσης να αποφεύγουμε πιθανά προβλήματα και να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Η συντήρηση του καυστήρα εκτός από σωστή λειτουργία διασφαλίζει και το χαμηλό κόστος- ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα καλοσυντηρημένο σύστημα θέρμανσης μπορεί να εξοικονομήσει έως και 20% σε καύσιμο.

Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι σίγουρα μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική μέθοδος, η οποία έχει αποτελέσει την επιλογή στη θέρμανση για πολλές δεκαετίες.


Θέρμανση με Φυσικό Αέριο

Το δίκτυο που διαθέτει πλέον το φυσικό αέριο είναι αρκετά μεγάλο και η δυνατότητα αλλά και ο τρόπος σύνδεσης έχει πλέον απλουστευτεί. Παράλληλα δίνονται κίνητρα για μειωμένα τέλη σύνδεσης, επιδότηση και χρηματοδότηση της εγκατάστασης. Σιγά σιγά εξαπλώνεται και στην Περιφέρεια της χώρας και αναμένεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση τα επόμενα χρόνια.

Το φυσικό αέριο ήρθε για να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις το πετρέλαιο καθώς είναι οικονομικότερο από αυτό αλλά εξίσου αποδοτικό στη θέρμανση. Πολλά νοικοκυριά έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο θέρμανσης για το σπίτι τους αξιοποιώντας τα κίνητρα που προσφέρουν οι πάροχοι φυσικού αερίου, όπως δωρεάν τέλη εγκατάστασης, άτοκη χρηματοδότηση ή ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα.

Το φυσικό αέριο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κτίρια για θέρμανση αλλά και σε κουζίνες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Οι λέβητες αερίου μπορούν να μπουν σε όλα τα συστήματα θέρμανσης, σε παλιά ή νέα πολυκατοικία, σε μονοσωλήνιο η δισωλήνιο σύστημα αλλά και σε ατομική θέρμανση μιας και μόνο ιδιοκτησίας με ατομικούς λέβητες φυσικού αερίου.

Οι λέβητες αερίου χρησιμοποιούνται σε κεντρική θέρμανση στα λεβητοστάσια και μπορούν να λειτουργούν είτε υπάρχει αυτονομία σε μια πολυκατοικία είτε όχι. Οι ατομικοί λέβητες αερίου μπορούν να εγκατασταθούν στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ενός σπιτιού και μπορούν να θερμάνουν μια και μόνο ιδιοκτησία.


Γεωθερμία

Ο όρος γεωθερμία αναφέρεται στη θερμική ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη κάτω από την επιφάνεια της γης, για παράδειγμα σε υπόγεια νερά, στο υπέδαφος κ.α. Η διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει ανάμεσα στον πυρήνα και την επιφάνεια της γης έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση θερμικής ενέργειας με τη μορφή θερμότητας που κινείται από τον πυρήνα προς την επιφάνεια. Η σημασία της ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα μέσα από τα θερμά λουτρά, τα οποία θεωρούνταν θεραπευτικά.

Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας γίνεται μέσω μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας η οποία μεταφέρει θερμότητα από και προς το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η θέρμανση και ψύξη του χώρου, η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, κ.ά. Η χώρα μας είναι πλούσια σε πηγές γεωθερμικής ενέργειας με κύριες χρήσεις τα ιαματικά λουτρά και τη θέρμανση του εδάφους και θερμοκηπίων.

Η γεωθερμία έχει πολλές εφαρμογές, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία, και μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο σε οικιακό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο. Στην οικιακή χρήση μπορεί να εφαρμοστεί για τη θέρμανση (μέσω καλοριφέρ, ενδοδαπέδιου συστήματος κ.α.) και ψύξη (με αντλίες θερμότητας)του χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας είναι η Ισλανδία, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της για θέρμανση και ηλεκτρισμό μέσω της γεωθερμίας.

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας βοηθά σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς παρουσιάζει σχεδόν μηδενική εκπομπή ρύπων. Επίσης, είναι θεωρητικά ανεξάντλητη εφόσον αποτελεί μια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημαντική είναι και η συμβολή της στη μείωση της εξάρτησης μιας χώρας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία της.


Ηλιοθερμία.

Η ηλιοθερμία βασίζεται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και στη μετατροπή της σε θερμική. Τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αλλά και για τη θέρμανση του χώρου.

Η ηλιοθερμία είναι ένας καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης αποτελούνται από έναν ηλιακό συλλέκτη, από το δοχείο(ταμιευτήρας) όπου συλλέγεται το ζεστό νερό και από το σύστημα σύνδεσης με το δίκτυο όπου κυκλοφορεί το ζεστό νερό. Η εγκατάστασή τους μπορεί να είναι συνδυαστική με τη βασική εγκατάσταση θέρμανσης, καθώς σε περίπτωση που δεν επαρκεί η ηλιακή ενέργεια τότε τίθεται σε λειτουργία το σύστημα του λέβητα που λειτουργεί με πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ. Βέβαια στην Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και τους χειμερινούς μήνες, η ηλιοθερμία μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως αποδοτική αφού μπορεί να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες μιας κατοικίας σε θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης.

Τα οφέλη από τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης είναι ποικίλα. Καταρχάς, η ηλιοθερμία είναι μια οικολογική και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι η εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος θέρμανσης βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνεται σημαντικά η εκπομπή ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους θέρμανσης.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μπορεί να συνδυαστεί η λειτουργία των ηλιοθερμικών συστημάτων με τα κοινά συστήματα καλοριφέρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζονται ελάχιστες παρεμβάσεις στις κατοικίες εφόσον δεν καταργείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης. Επίσης τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης για το μπάνιο την κουζίνα κ.α.


 Θέρμανση με ξύλα- Βιομάζα.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη θέρμανση με ξύλα, στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους για τη θέρμανση του χώρου τους. Παλαιότερα, η θέρμανση με ξύλα αποτελούσε συνήθως συμπληρωματική μέθοδος στους κλασσικούς τρόπους (θέρμανση με πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.).

Ο παραδοσιακός τρόπος για να ζεστάνουμε το χώρο μας με την καύση ξύλων είναι το τζάκι. Στο παραδοσιακό τζάκι όμως υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό απόδοσης(15-20%), με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη κατανάλωση σε ξύλα. Η εξέλιξη του κλασσικού τζακιού είναι τα ενεργειακά τζάκια με κλειστές εστίες.

Τα ενεργειακά τζάκια είναι μαντεμένια και όταν λειτουργούν με κλειστή την πόρτα τους υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην απόδοση (φτάνουν έως και 70%) ζεσταίνοντας πολύ καλύτερα το χώρο μας με πολύ λιγότερη ποσότητα ξύλων. Τα ενεργειακά τζάκια μπορούν και επανακυκλοφορούν τον αέρα του χώρου (μέσω εγκοπών στο κάτω και πάνω μέρος του τζακιού), αυξάνοντας έτσι την θαλπωρή άλλα και την θερμική άνεση.

Στα ενεργειακά τζάκια συναντάμε διάφορα είδη, όπως είναι τα αερόθερμα όπου με τη βοήθεια αεραγωγών μεταφέρουν τη θερμότητα σε όλο το σπίτι, αλλά και τζάκια (με μικρο ενσωματωμένο λέβητα) που μπορούν να συνδεθούν με τα σώματα καλοριφέρ και να ζεσταίνουν επίσης όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Ένας άλλος τρόπος για να επιτύχουμε θέρμανση με ξύλα είναι οι λέβητες ξύλου. Οι λέβητες ξύλου τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να θερμάνουν μεγαλύτερους χώρους καθώς έχουν μεγαλύτερη ισχύ. Συνδέονται και αυτοί με τα καλοριφέρ και έτσι έχουμε πλήρη θέρμανση του χώρου μας.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης με μικρή κατανάλωση ξύλου. Μάλιστα, πολλές από αυτές διατίθενται και με φούρνο ψησίματος φαγητού! Ακόμη, υπάρχουν και οι σόμπες ξύλου με boiler όπου και αυτές μπορούν να συνδεθούν με τα σώματα του καλοριφέρ για τη θέρμανση όλου του κτιρίου.


Ηλεκτρική θέρμανση.

Την θέρμανση με ηλεκτρικό τη αφήσαμε τελευταία. Βασικοί τρόποι για θέρμανση με ηλεκτρικό είναι τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα π.χ. αντιστάσεων, σώματα λαδιού, θερμοπομπούς  με κλιματιστικά και αντλίες θερμότητας.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για την θέρμανση με ρεύμα ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο.

 

 

Μία απάντηση στο “Ζέστη θέρμανση και οικονομία τον φετινό χειμώνα.”

  1. Καλημέρα σας,
    μένω στην Πρέβεζα και ενδιαφέρομαι μόνο για ηλιοθερμία.
    Και το ότι συνδυάζονται με τα υπάρχοντα καλοριφέρ, είναι ένας λόγος παραπάνω.
    Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός ήλιος για να μην κρυώνει κανείς με αρκετούς συλλέκτες...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.