Μέθοδοι για τη θέρμανση σπιτιού : μια σύντομη ενημέρωση

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλιματιστικά, σόμπες, τζάκι, θέρμανση με ρεύμα και τόσες άλλες μέθοδοι για τη θέρμανση σπιτιού! Ποια τελικά να επιλέξουμε; Ποια μας συμφέρει περισσότερο σύμφωνα με τις ανάγκες μας;

Οι λέβητες πετρελαίου αποτελούσαν για χρόνια τον παραδοσιακό τρόπο για την θέρμανση σπιτιού , πολυκατοικιών, γραφείων και άλλων χώρων. Αυτός ο τρόπος είναι αποδοτικός καθώς θερμαίνει ικανοποιητικά το χώρο μας, γίνεται όμως ολοένα και πιο δαπανηρός με την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται διαρκώς.

Το φυσικό αέριο ήρθε για να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις το πετρέλαιο καθώς είναι οικονομικότερο από αυτό αλλά εξίσου αποδοτικό στη θέρμανση. Πολλά νοικοκυριά έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο θέρμανσης για το σπίτι τους αξιοποιώντας τα κίνητρα που προσφέρουν οι πάροχοι φυσικού αερίου, όπως δωρεάν τέλη εγκατάστασης, άτοκη χρηματοδότηση για 3 χρόνια κτλ.

Το τζάκι είναι ο παλαιότερος ίσως τρόπος που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος για να ζεσταθεί και συνεχίζει να αποτελεί μια από τις επιλογές του για τη θέρμανση σπιτιού. Το τζάκι εκτός από τη φυσική ζεστασιά που προσφέρει στο χώρο, είναι όμορφο και συγκεντρώνει όλη την οικογένεια γύρω του. Ένα βασικό του μειονέκτημα όμως είναι το γεγονός ότι ζεσταίνει μόνο τον χώρο γύρο από αυτό, με αποτέλεσμα να μην επικρατεί η ίδια θερμοκρασία σε όλα τα δωμάτια. Η εξέλιξη των απλών τζακιών είναι τα ενεργειακά τζάκια τα οποία διαχέουν το ζεστό αέρα μέσω αεραγωγών, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο θέρμανση και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού.

Η θέρμανση με ρεύμα μπορεί να γίνει με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα π.χ. αντιστάσεων, σώματα λαδιού, θερμοπομπούς αλλά και με κλιματιστικά και αντλίες θερμότητας. Η μέθοδος με τα θερμαντικά σώματα είναι οικονομική επιλογή στην αγορά τους αλλά ακριβή στη λειτουργία τους. Τα κλιματιστικά και οι αντλίες θερμότητας μπορεί να έχουν πιο υψηλό κόστος απόκτησης όμως αποτελούν ίσως και την οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης σπιτιού.

Η εξέλιξη στη θέρμανση σπιτιού έρχεται με διάφορες μεθόδους. Μια από αυτές είναι οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες λειτουργούν και αυτές με ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποιώντας τη θερμική ενέργεια του αέρα για να θερμαίνουν νερό το οποίο στη συνέχεια διανέμουν στα θερμαντικά σώματα.

Η γεωθερμία και τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης αποτελούν και αυτά πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης του χώρου μας αξιοποιώντας αντίστοιχα την θερμική ενέργεια που βρίσκεται στο εσωτερικό της γης ή την ηλιακή ενέργεια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες από τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν με την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, προσφέροντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι δυνατότητες επιλογής λοιπόν είναι πολλές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η συμβουλή των ειδικών είναι απαραίτητη, ώστε να επιλέξετε τη μέθοδο εκείνη που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες προσφέροντάς σας ταυτόχρονα και θέρμανση αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.