Συμβουλές για την ενοικίαση του σπιτιού σας

Πολλοί ιδιοκτήτες ακίνητων εξετάζουν την ιδέα της ενοικίασης του σπιτιού τους. Μπορεί να χρειάζονται το επιπλέον εισόδημα για να συμπληρώσουν τα έξοδα ή να πληρώσουν χρέη. Ακόμα πολλοί ιδιοκτήτες ιδιώτες αλλά και εταιρείες επιλέγουν την ενοικίαση σαν μια καλή και επικερδή μέθοδο για επένδυση και απόδοση του κεφαλαίου.

Τα κίνητρα για την ενοικίαση του σπιτιού είναι πολλά. Είναι όμως πολύ πιθανό εάν δεν έχετε την κατάλληλη γνώση και ενημέρωση να βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω, τα tips και τις συμβουλές μας για την σωστή ενοικίαση του σπιτιού σας.

Συμβουλές για την ενοικίαση του σπιτιού σας

Συμβουλές για την ενοικίαση του σπιτιού σας

Τα οφέλη της μίσθωσης ενός ακίνητου είναι πολυάριθμα:

 • Ένα άδειο σπίτι έχει περισσότερες φθορές. Αν δεν  μενει καποιος μεσα το σπιτι δεν ελεγχεται δεν παρακολουθεται και μπορει να υπρξουν προβληματα με υγρασίες, ρωγμές, φθορές σε κουφώματα, μπογιές και υδραυλικά.
 • Ένα σπίτι που νοικιάζεται καλύπτει τα έξοδα του όπως ΕΝΦΙΑ & Κοινόχρηστα και Επισκευές.
 • Θα δημιουργηθεί ένα κέρδος.
 • Η φορολογία για ενοίκια έως 12,000€ είναι 15%. Ο φόρος αυτός είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τους άλλους φόρους.  Με ένα τέτοιο φορολογικό καθεστώς η ενοικίαση του σπιτιού είναι μια πολύ καλή επένδυση-δραστηριότητα.

Ωστόσο, το να είναι κανείς σπιτονοικοκύρης είναι μια ακόμη ευθύνη που θα πρέπει να ταιριάξει στη ζωή του. Πολλές φορές τα πράγματα σε μια ενοικίαση δεν κυλούν ομαλά . Θα πρέπει να επισκευάζετε και να συντηρείτε το σπίτι, να μαζεύετε το ενοίκιο, να ασφαλίστε το σπίτι/ιδιοκτησία σας και να προσπαθήσετε να αποφύγετε την φθορά της περιουσίας σας.

Προετοιμάστε το σπίτι σας

Αν γενικά η αγορά των ακίνητων στην γειτονιά σας είναι ανοδική τότε πιθανόν να μπορέσετε να νοικιάσετε το ακίνητο σας με πολύ λίγες εργασίες ανακαίνισης ακόμα και έτσι όπως είναι. Αν όμως το σπίτι σας ειναι πολύ παλιό και ασυντήρητο ή και η περιοχή δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, τότε μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνετε μια καλή ανακαίνιση στο σπίτι. Οι ενοικιαστές είναι πια προσεκτικοί και επιλεκτικοί και λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας των ενοικιαζόμενων σπιτιών. Οι προσδοκίες των ενοικιαστών είναι πολύ μεγαλύτερες και αναζητούν ένα καλύτερο ακίνητο για τα χρήματα τους.

 • Προετοιμαστείτε για την νέα μίσθωση του ακίνητου σας.
 • Ελέγξτε και καθαρίστε το ακίνητο σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν βλάβες και φθορές που μπορούν να επηρεάσουν την επόμενη μίσθωση του ακίνητου.
 • Βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και ότι λειτουργούν σωστά τα δίκτυα και οι συσκευές (εάν υπάρχουν)
 • Πληρώστε εκκρεμότητες και οφειλές που μπορεί να υπάρχουν (κοινόχρηστα, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης)
 • Αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να νοικιάστε ένα δωμάτιο μέσα στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το διαχωρίσετε από το υπόλοιπο σπίτι.
 • Φροντίστε να κάνετε το σπίτι σας ελκυστικό για την μίσθωση. Σκεφτείτε εάν θέλετε να επενδύσετε στο σπίτι, αναβαθμίζοντας κάποιες παροχές ή βελτιώνοντας την υπάρχουσα κατασκευή. Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το κόστος της ανακαίνισης, την ποιότητα των υλικών και της εργασίας των συνεργείων.
 • Δημοσιεύστε μια διαφήμιση του σπιτιού σε αξιόπιστες ιστοσελίδες όπως η Χρύση Ευκαιρία ή ο Σπιτόγατος. Η δημοσίευση σε τοπικές εφημερίδες είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή.

Χρησιμοποιήστε Επαγγελματίες

Χρησιμοποιήστε επαγγελματίες για να νοικιάσετε το σπίτι σας. Θα προτείναμε πρώτα από όλα να συμβουλευτείτε και να συνεργαστείτε με επαγγελματίες. Δεν είναι το ίδιο να κάνει την ανακαίνιση ένας απλός ιδιώτης, να προσπαθήσει να μισθώσει το ακίνητο και να κάνει και ένα συμφωνητικό. Αν τα κάνετε αυτά  μονή ή μόνος υπάρχουν πιθανότητες και θα γίνονται λάθη. Υπάρχουν πολλοί σοβαροί επαγγελματίες οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε και να κάνετε σωστά όλες τις εργασίες.

Μεσίτης

Για την καλύτερη δυνατή ενοικίαση του σπιτιού σας πρώτα από όλα θα χρειαστεί το ακίνητο να διαφημιστεί. Παλαιότερα βλέπαμε ότι μία απλή ανάρτηση σε εφημερίδες ή σε κάποια site ήταν αρκετή και μπορούσε να γίνει από εκεί η ενοικίαση του ακινήτου. Πλέον βλέπουμε ότι οι περισσότερες διαφημίσεις στα επαγγελματικά site γίνονται από μεσίτες. Έτσι η συνεργασία με κάποιον μεσίτη κάποιο μεσιτικό γραφείο θα είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική. Παράλληλα ο μεσίτης θα σας βοηθήσει να βρείτε τη βέλτιστη τιμή και τους καλύτερους όρους αλλά και πιθανούς ενοικιαστές.

Τεχνική Εταιρεία

Πριν ξεκινήσετε όμως την διαδικασία της μίσθωσης θα πρέπει το σπίτι να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Εκεί μία Τεχνική Εταιρεία που ασχολείται με κατασκευές και ανακαινίσεις θα σας βοηθήσει να κάνετε τις καλύτερες εργασίες και επιλογές. Γιατί λέμε μία τεχνική εταιρεία και όχι κάποιον μάστορα; Διότι αν βασιστείτε σε κάποιον μεμονωμένο μάστορα τότε θα πρέπει να παρακολουθείται όλη την εξέλιξη των εργασιών, να είστε παρόντες όταν η μία εργασία θα διαδέχεται την άλλη και θα πρέπει να δίνεται λύση σε μελλοντικά ζητήματα αλλά και κακοτεχνίες οι οποίες μπορεί να προκύπτουν στη φάση της ανακαίνισης.

Δικηγόρος

Όταν έρθει η ώρα που έχει ανακαινισθεί το σπίτι και έχει βρεθεί ο ενοικιαστής προτείνουμε πάντα το μισθωτήριο να το κάνει δικηγόρος Ο δικηγόρος καλύπτει ιδιαιτερότητες που ένα τυπικό μισθωτήριο στο taxisnet δεν περιλαμβάνει και παράλληλα μπαίνουν όροι έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ενοικίαση του ακινήτου.

Ένας δικηγόρος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στους κανονισμούς ιδιοκτήτη-μισθωτών, οι οποίοι διαφέρουν από ακίνητο σε ακίνητο, και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους κανόνες  που διέπουν την ενοικίαση μιας ιδιοκτησίας. Ένα ιδιωτικό συμφωνητικό θα ορίζει τους όρους της μίσθωσης του ακινήτου. Συνήθως στο συμφωνητικό της μίσθωσης/συμβόλαιο ενοικίασης του σπιτιού αναγράφονται τα

 • στοιχεία του ενοικιαστή και του ιδιόκτητη
 • η θέση του ακίνητου και μια σύντομη περιγραφή
 • η διάρκεια της μίσθωσης
 • το μηνιαίο μίσθωμα και ο τρόπος καταβολής του
 • οι όροι της μίσθωσης
 • η υποχρέωση να πληρώνονται λογαριασμοί και κοινόχρηστα
 • η υποχρέωση να διατηρείται το ακίνητο σε καλή κατάσταση

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενοικίαση του σπιτιού ειναι το ενεργειακό πιστοποιητικό και το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου.

Δείτε το σχετικό video με Συμβουλές για την ενοικίαση του σπιτιού σας

Υπηρεσίες Greenbuilding

Εξοικονομώ 2021 για ενεργειακή αναβάθμιση στην Αθήνα.

Εξοικονομώ 2021 και ενεργειακή αναβάθμιση με επιδότηση έως 75%. Όπως και τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ έτσι και το Εξοικονομώ 2021 επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση για κατοικίες - σπίτια μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Εμείς στην Greenbuilding αναλαμβάνουμε τη μελέτη, την κατασκευή και το σύνολο των εργασιών του προγράμματος Εξοικονομώ 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακαινίσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων

•Ψάχνετε για Εταιρεία να αναλάβει την ανακαίνιση σας; Θέλετε να αποφύγετε την καθημερινή τριβή με τα συνεργεία;
•Σας παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επίπεδου για Ανακαίνισεις γραφείων & σπιτιών στην Αθήνα. Εξασφαλίζουμε αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.